Ondernemersorganisaties: ‘Stel minister aan voor krimpgebieden’

Ondernemersorganisaties: ‘Stel minister aan voor krimpgebieden’

MKB-Nederland, VNO-NCW en LTO Nederland zouden graag zien dat er in het nieuwe kabinet een minster komt die verantwoordelijk wordt voor het tegengaan van krimp in gebieden buiten de grote steden. Volgens de verenigingen is een nieuwe aanpak noodzakelijk nu in kleinere steden en dorpen steeds meer kantoren en winkels leeg komen te staan.

Een aparte bewindspersoon aanstellen, die de krimp in deze gebieden de komende jaren actief moet tegengaan, is volgens de ondernemersorganisaties geen overbodige luxe. Want, zo stellen zij maandag in een persbericht: "Dat is harde noodzaak, nu steeds meer winkels en kantoren leegstaan, regio's vergrijzen en krimpen, terwijl de grootste steden juist economische magneten zijn geworden."

Tweedeling voorkomen

Er dreigt een grote tweedeling te ontstaan tussen de grootste steden en minder drukbevolkte gebieden. Het belangrijkste advies van MKB-Nederland, VNO-NCW en LTO Nederland aan de overheid om die scheiding tegen te gaan, is om te zorgen voor een betere samenwerking tussen rijk, gemeenten en de provincies.

De ondernemersverenigingen stellen dat er meer landelijke regie nodig is, zodat gemeenten onderling minder met elkaar concurreren en juist meer gaan samenwerken.

Inzetten op toerisme

Een ander punt op de agenda van de ondernemersorganisaties is dat middelgrote steden en dorpen volgens hen beter moeten profiteren van de groeimarkt van (inter)nationaal toerisme: "Holland City, een concept ontwikkeld door het Nationaal Bureau voor Toerisme en Congressen met vele publieke en private partijen, biedt daarvoor een goed uitgangspunt."

Om deze veranderingen mogelijk te maken zijn wel extra investeringen nodig van zowel het rijk als lokale overheden en ondernemers. Tot slot zou het voor gebieden buiten de Randstad goed zijn als buitenlandse toeristen makkelijker kunnen reizen met het openbaar vervoer.

Een betere bereikbaarheid maakt steden nabij de Randstad ook aantrekkelijker als woonlocatie voor kenniswerkers, die nu nog massaal naar de grote steden trekken.

Bron: MKB Nederland

Gepubliceerd op:
24-10-2016

Wat vind je van dit artikel?

x0
x0

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Detailhandel

Als je een bedrijf wilt starten in de detailhandel (non-food en food), ben je straks werkzaam in een uiterst diverse sector. Zo scharen we drogisterijen, maar ook bouwmarkten, supermarkten en versspeciaalzaken onder de detailhandel. Bij het openen van een winkel of speciaalzaak komt meer kijken dan je misschien zou denken. Op deze pagina's vind je belangrijke informatie en tips voor startende ondernemers in de detailhandel, zoals:

 1. Stappenplan 1: een winkel beginnen in 11 stappen
 2. Checklist 2: zo combineer je een online en fysieke winkel
 3. Een webshop starten? Dat doe je zo

Op zoek naar recente informatie over jouw branche? Klik hier voor cijfers en trends over de detailhandel non-food sector.

Created with Sketch.

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

 • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
 • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
 • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
   

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 1.600 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.