marieke

Supermarkten willen vaker op zondag open

Nederlandse supermarkten gaan de strijd aan om toestemming te krijgen om hun deuren ook op zondag te openen. Supermarktondernemers zijn de strenge regels van de huidige Winkeltijdenwet zat en stappen vaker naar de rechter om een vergunning te krijgen.

In de meeste gemeenten willen winkeliers de mogelijkheid krijgen om ook op zondag open te gaan, maar lang niet iedereen krijgt daarvoor toestemming, aldus het AD. Soms moet er zelfs om vergunningen worden geloot en dat leidt tot een steeds fellere strijd tussen de winkeliers.

Rechtszaken

Bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven dienden vorig jaar dertig rechtszaken van winkeliers die geen vergunning kunnen krijgen. En dat is niet voor niets, want uit onderzoek van het Centraal Bureau Levensmiddelen blijkt dat Nederlanders steeds vaker op zondag boodschappen doen.

Winkeltijdenwet

Winkeliers willen die mogelijkheid op extra omzet niet mislopen, maar kunnen meestal niet om de strenge Winkeltijdenwet heen. Alleen in toeristische gebieden mogen winkels op zondag altijd open. In andere gemeenten is dat slechts één supermarkt per 15.000 inwoners.

Frustrerend

Het verloten van vergunningen is volgens het Centraal Bureau Levensmiddelen niet de oplossing: "Een loting lijkt misschien eerlijk, maar de uitkomst is altijd frustrerend voor de supermarkten die niet open mogen. Zij lopen omzet mis." Het bureau is van mening dat in plaats daarvan gemeenten zelf de regels over koopzondag moeten kunnen bepalen. De Vereniging Nederlandse Gemeenten steunt dit voorstel.

Gepubliceerd op:
06-07-2011

Wat vind je van dit artikel?

x2
x3

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Detailhandel

Als je een bedrijf wilt starten in de detailhandel (non-food en food), ben je straks werkzaam in een uiterst diverse sector. Zo scharen we drogisterijen, maar ook bouwmarkten, supermarkten en versspeciaalzaken onder de detailhandel. Bij het openen van een winkel of speciaalzaak komt meer kijken dan je misschien zou denken. Op deze pagina's vind je belangrijke informatie en tips voor startende ondernemers in de detailhandel, zoals:

  1. Stappenplan 1: een winkel beginnen in 11 stappen
  2. Checklist 2: zo combineer je een online en fysieke winkel
  3. Een webshop starten? Dat doe je zo

Op zoek naar recente informatie over jouw branche? Klik hier voor cijfers en trends over de detailhandel non-food sector.

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.288 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.