Beginnen als coach

Hoe word ik coach met een eigen bedrijf

Wil je graag coach worden? Dan is het tijd om na te denken over je opleiding, tarieven en verzekeringen.

Welk type coach word ik?

Veel startende coaches weten wel dat ze mensen willen helpen, maar niet per se hoe ze dat kunnen doen. Iedere coach heeft een eigen stijl, maar er zijn vijf stromingen waar de meeste coaches onder vallen. Welke past het beste bij jou?

 • Transformationeel
  Bij deze methode stimuleer je de klant om zelf antwoorden te vinden door reflectieve vragen te stellen.

 • Ontwikkelingsgericht
  Hierbij help je de klant zelfredzamer te worden. Je zorgt ervoor dat je klant de volgende keer geen coach meer nodig heeft bij een dergelijk probleem. 

 • Mentor
  Hier neem je een voorbeeldrol aan en coach je mensen die graag willen worden als jij.

 • Resultaatgericht
  Bij deze methode help je de klant om door middel van kleine stappen een doel te bereiken.

 • Oplossingsgericht
  Deze methode hanteer je vooral als er bepaalde knelpunten moeten worden opgelost.

Bij de Kamer van Koophandel staan inmiddels meer dan 63.000 ondernemers ingeschreven als coach (begin 2019). Dat zijn er 66% meer dan 2014. Coach worden is dus erg populair. Als jij dit ook nastreeft, dan is de vraag die volgt waarin je precies gaat coachen. Volgens de Nederlandse orde voor beroepscoaches is de meeste vraag naar:

 1. Zelfontplooiing
 2. Balans werk-privé
 3. Samenwerken met collega’s
 4. Loopbaan/carrière
 5. Stress en/of Burn-out

Businesscoach

Als businesscoach help je ondernemers verder te komen met hun bedrijf. Je bent een soort klankbord om mee te sparren. In deze rol ga je aan de slag om je klant te helpen met specifieke zakelijke doelen.

Je helpt met kortetermijndoelen én langetermijndoelen. Voor de laatste variant is het nuttig om samen stappenplannen te maken.

Personal coach

Waar een businesscoach zich op het zakelijk vlak richt, ga je als personal coach aan de slag met de persoonlijke 'problemen' van de klant. Denk bijvoorbeeld aan relatieproblemen, stress en het stellen van levensdoelen.

Heb ik een opleiding tot coach nodig?

Het coachingsvak is geen beschermd beroep, het is dus niet verplicht om een diploma te hebben. Veel coaches putten uit hun eigen ervaring. Toch is een opleiding geen overbodige luxe. Het is namelijk een vak apart om je kennis goed over te kunnen brengen.

whitepaper onderningsplan

Indruk maken met je bedrijfsplan?

Dat kan. Wij hebben alle ins & outs van een businessplan op een rijtje gezet. Maak in 10 stappen een ijzersterk ondernemingsplan.

Download gratis stappenplan

De opleidingen tot coach schieten als paddestoelen uit de grond. Een snelle zoekactie op google levert al tientallen pagina's vol relevante resultaten op. Hoe vind je de opleiding die bij je past?

 • Zoek de opleiding tot de specialisatie die jij wilt. Je hebt als aspirerend businesscoach niets aan een opleiding die focust op spirituele coaching.
 • Kies een opleiding met het Europese kwaliteitskeurmerk EQA.

Lidmaatschap Nederlandse orde van beroepscoaches (NOBCO)

Je kunt ook lid worden van de Nederlandse orde van beroepscoaches. Zij kunnen je helpen aan een certificering op een van de vier niveaus van het Europese Kwaliteitskeurmerk EIA. Dit keurmerk is in het leven geroepen om onderscheid te kunnen maken tussen professionals en kwakzalvers.

Welk tarief vraag ik?

Weet jij hoeveel je waard bent? De meeste coaches werken met vaste pakketten, je spreekt van tevoren af hoeveel sessies je inplant. Handig voor jou én voor je klant, want zo weet je allebei van tevoren waar je aan toe bent. De meeste trajecten bestaan uit zeven/acht sessies. Je plant dan elke twee/drie weken een sessie in.

Het is gebruikelijk om voor de intakesessie geen bedrag te rekenen. Daarna ligt het gemiddelde meestal tussen de € 100 en € 200 per sessie van een uur, exclusief btw.

Je kunt ook online sessies aanbieden door middel van videochatten. Die tarieven liggen vaak rond de € 20 per kwartier. 

Goed om te weten: meestal betalen werkgevers de sessies.

Locatie: waar ga ik coachen?

Natuurlijk kun je je klanten ontvangen in je appartement driehoog achter, maar erg professioneel is het niet. De meeste coaches kiezen voor een van de volgende opties:

 • Een praktijk aan huis
  Deze ruimte moet een eigen ingang en sanitair hebben om door de Belastingdienst als zelfstandige werkruimte te worden gezien.
   
 • Het flexibel huren van ruimtes
  Je kunt er ook voor kiezen om een werkplek te huren, zo kun je op verschillende plekken coachen.
 • Een vaste ruimte huren/kopen
  Vind je het prettig om altijd in dezelfde ruimte te zitten? Dan kun je de ruimte voor langere tijd huren of zelfs kopen. Grote kans dat je dan goedkoper uit bent.
 • Bij de klant zelf
  Sommige klanten vinden het prettig als je bij hen op kantoor komt. Dit is een goedkope optie, maar zo heb je weinig vastigheid.

Heb ik verzekeringen nodig als coach?

Als je fulltime coach wordt, is het slim om in elk geval een arbeidsongeschiktheidsverzekering te nemen (AOV). Zo krijg je een inkomen als je ziek word. Deze verzekering hoeft niet duur te zijn. Je hebt al een AOV voor € 1 per declarabel uur.

Denk ook aan je aansprakelijkheid, zowel beroepsaansprakelijkheid als bedrijfsaansprakelijkheid. Als jij een fout advies geeft of iets kapot maakt, kan je klant je aansprakelijk stellen. 

Hoe start ik een bedrijf?

Uiteraard heb je bij het starten van een bedrijf als coach dezelfde to-dolijst als andere starters. Denk hierbij aan de inschrijving bij de Kamer van Koophandel, het vinden van klanten en het schrijven van een ondernemingsplan. Lees hier alles over het starten van een eigen bedrijf.

Extra tip! Ga eens koffie drinken met één of twee mensen die al werken als professioneel coach. Welke tarieven hanteren zij, hoe komen zij aan klanten? Deze input kan buitengewoon waardevol zijn.

Bijgewerkt op: 17-05-2019

Wat vind je van dit artikel?

x48
x2

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Dienstverlening

Leuk weetje voor op een verjaardag: meer dan de helft van de mensen die voor zichzelf begint, start een bedrijf in de zakelijke dienstverlening. Deze sector is dan ook erg breed - zo vallen onder meer makelaarskantoren en schoonmaakbedrijven onder de 'dienstverleningsparaplu' - en biedt veel mogelijkheden voor startende ondernemers.

Hieronder vind je belangrijke informatie voor ondernemers in de zakelijke dienstverlening. Kijk bijvoorbeeld eens naar:

 1. Start jij als ZZP'er in de dienstverlening? Deze checklist helpt je op weg
 2. Stappenplan 1: starten in de zakelijke dienstverlening doe je zo
 3. ​​Stappenplan 2: een eigen kapperszaak in 10 stappen

Tip: klik hier voor actuele cijfers en trends over de sector dienstverlening.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.485 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.