In 5 stappen een marketingbureau starten

Bijgewerkt op 23 mei 2023
8 min  leestijd
8.026
Auteur: Roy Timmerman
marketingbureau starten stappenplan

Wil jij je eigen marketingbureau starten? Er liggen voor startende ondernemers nog volop kansen in de marketingwereld. In dit stappenplan helpen we je op weg om een (online) marketingbureau te starten.

In dit artikel zetten we de 5 stappen op een rij die je kunt gebruiken als jij jouw eigen marketingbureau wilt starten. Klik één van de onderstaande links aan om direct naar de tip te gaan. 

  1. Ondernemingsplan schrijven
  2. Doelgroep bepalen
  3. Verdienmodel opstellen
  4. Concurrentieanalyse opstellen
  5. Marketingstrategie bepalen

Marketingbureau starten?

Van social media tot SEO en van contentmarketing tot SEA. Als je een marketingbureau start, moet je van alle online markten thuis zijn om de boodschap van je klanten naar hun doelgroep te verspreiden. Het doel is niet om zo veel mogelijk mensen bereiken, maar om de juiste boodschap aan de juiste doelgroep door te geven.

Uit de sectorprognoses van de Rabobank blijkt dat er nog altijd veel groeimogelijkheden liggen in de branche, maar dat het wel een van de meest conjunctuurgevoelige sectoren is. Als de economie afkoelt en de consumentenbestedingen teruglopen, krimpen de advertentiebudgetten bij bedrijven. Dit zorgt voor druk op de opdrachten voor bijvoorbeeld reclame- en marketingbureaus.

Specialiseren om je als marketingbureau te onderscheiden

Nederland telt naar schatting van het CBS zo'n 32 duizend marketingbureaus en het aantal bedrijven in de branche stijgt nog altijd. Dat betekent dat je je moet specialiseren om onderscheidend te blijven.

Nederland telt zo'n 32 duizend marketingbureaus. 

Wil je je dus meer focussen op de vraagstukken rondom sociale media, of wil je bedrijven helpen met hun vindbaarheid binnen Google? Het is belangrijk dat jouw marketingbureau aansluit bij hetgeen waar organisaties zelf niet uitkomen. 

  1. Reclamebureaus richten zich voornamelijk op het maken en verspreiden van advertenties via verschillende kanalen, zoals televisie, radio, print, online en buitenreclame.

  2. Digitale marketingbureaus zijn gespecialiseerd in online marketingactiviteiten, zoals zoekmachineoptimalisatie (SEO), zoekmachine-adverteren (SEA), sociale media marketing, e-mailmarketing, contentmarketing en webontwikkeling.

  3. PR-bureaus helpen bedrijven bij het opbouwen en onderhouden van een positieve relatie met het publiek, inclusief media en andere belanghebbenden. Ze kunnen persberichten schrijven, mediarelaties beheren, evenementen organiseren en crisiscommunicatie aanpakken.

  4. Brandingbureaus helpen bedrijven bij het ontwikkelen en beheren van hun merkidentiteit. Ze werken aan het creëren van een sterke merkstrategie, ontwerpen logo's, ontwikkelen merkberichten en zorgen voor consistentie in alle merkuitingen.

  5. Contentmarketingbureaus richten zich op het creëren en verspreiden van waardevolle en relevante content om de doelgroep aan te trekken en te binden. Ze kunnen helpen bij het maken van artikelen, video's, infographics en andere vormen van content.

  6. Evenementenbureaus zijn gespecialiseerd in het plannen, organiseren en uitvoeren van evenementen en promotieactiviteiten. Ze kunnen bedrijfsevenementen, conferenties, beurzen, productlanceringen en andere soorten evenementen beheren.

  7. Market research bureaus voeren onderzoek uit naar markttrends, consumentengedrag, concurrentieanalyse en andere relevante informatie. Ze helpen bedrijven bij het verkrijgen van inzichten die kunnen worden gebruikt om effectieve marketingstrategieën te ontwikkelen.

1. Ondernemingsplan schrijven voor je eigen marketingbureau

Een ondernemingsplan is de basis voor iedere ondernemer. Hierin schrijf je op waarom je jouw marketingbureau opricht en wat je hiermee wilt bereiken. Het businessplan is een soort houvast, waarop je altijd kunt terugvallen. 

Door het schrijven van een bedrijfsplan dwing je jezelf om goed na te denken over alle mogelijkheden, kansen en bedreigingen. Stel jezelf in ieder geval de volgende vragen: 

  • Wat ga ik precies doen?
  • Is er een markt voor mijn dienst?
  • Hoe kom ik aan klanten?
  • Wie zijn mijn concurrenten?
  • Hoeveel geld heb ik nodig om mijn bedrijf te kunnen oprichten en welke begrotingen moet ik maken?

Andere praktische zaken

Bij het starten van een marketingbureau komen natuurlijk ook wat andere, praktische zaken kijken. Denk hierbij aan:

Inschrijven Kamer van Koophandel

Je moet je altijd eerst inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). Dat geldt voor íedere ondernemer in íedere branche. Je inschrijving in het Handelsregister wordt automatisch doorgegeven aan de Belastingdienst. Je krijgt dan een btw-identificatienummer voor de communicatie naar je klanten en een omzetbelastingnummer voor je btw-aangifte.

Bedrijfsverzekeringen regelen

Hou er rekening mee dat je de nodige persoonlijke en zakelijke risico's ook zult moeten afdekken met de juiste zakelijke verzekeringen.

Zakelijke rekening openen

Om je administratie overzichtelijk te houden, open je een zakelijke rekening. Een belangrijk voordeel van een zakelijke rekening is dat je toegang hebt tot zakelijke financiële diensten, zodat je al je betaalmogelijkheden met behulp van één handig dashboard kan regelen. 

Administratie opzetten

Iedere onderneming is verplicht om een boekhouding bij te houden. Zo weet je precies hoeveel inkomstenbelasting en btw je moet betalen. Daarnaast geeft een overzichtelijke administratie je een goede indicatie hoe je bedrijf er financieel voor staat.

Hulp nodig bij je ondernemingsplan?

Deze gratis voorbeelden van de Rabobank helpen jou met het maken van een goede start.

Download gratis voorbeeld

2. Doelgroep bepalen

De juiste doelgroep bepalen is essentieel voor het succes van je marketingbureau. Je kunt als bedrijf niet iedereen bedienen. Als je je doelgroep segmenteert, kun je echt waarde toevoegen aan die selecte groep. 

Je kunt met een klantenanalyse het inzicht in je doelgroep vergroten door jouw klanten in kaart te brengen.

Zijn dat kleine ondernemers, particulieren of grote bedrijven? En welke uitdaging hebben deze mensen of organisaties? Zo kun je de groep steeds kleiner maken, waardoor je heel gericht je boodschap onder deze groep kunt verspreiden. Heb je meer inzicht nodig in je doelgroep? De juiste doelgroep bepalen doe je zo.

3. Verdienmodel opstellen

Kijk naast je doelgroep ook nog eens goed naar je verdienmodel, zodat je duidelijk hebt waar je inkomsten vandaan komen. Daarmee bepaal je vervolgens ook hoeveel klanten je nodig hebt, hoeveel omzet je moet draaien om winst te maken, hoe je verdient aan de klanten en of je bijvoorbeeld de juiste (kost)prijzen hanteert.

Er zijn voor een online marketingbureau verschillende verdienmodellen. Denk bijvoorbeeld aan: 

Uurtje factuurtje 

Voor een korte opdracht kan je met de klant een uurtarief afspraken: je declareert de gemaakte uren. 

Strippenkaart

Een tussenweg is de strippenkaart: dit zijn bijvoorbeeld tien opdrachten of declarabele uren, waarbij je een kleine korting aanbiedt. Als je bijvoorbeeld een uurtarief van € 80 hanteert, kun je een strippenkaart van 10 uur aanbieden voor € 750. 

Abonnementsmodel

Bij vaste klanten waarvoor je alle marketing doet en bijvoorbeeld ook de socialmediakanalen beheert, is een abonnementsmodel logischer. Je hebt een doorlopende opdracht en spreekt een bepaalde maandprijs af.

Check in deze gratis whitepaper hoe je tot een goed uurtarief komt

4. Concurrentieanalyse opstellen

Met een concurrentieanalyse kun je een goed beeld krijgen van opkomende trends in jouw branche. Zo blijf je de gevestigde concurrentie als startende ondernemer steeds nét voor. Hoe maak je zo'n analyse?

  • Hoe verhoudt jouw onderneming zich tot de concurrentie?
  • Liggen er kansen om je (beter) te onderscheiden van de rest in de markt?
  • Zo ja: zijn deze plannen op korte termijn uit te voeren?

Er zijn verschillende manieren om een concurrentieanalyse op te stellen. Denk aan een brancheonderzoek, SWOT-analyses of een simpele Excel-analyse. Je kunt bijvoorbeeld alle plus- en minpunten van de belangrijkste concurrenten weergeven in een checklist of een tabel, zoals in onderstaand voorbeeld:

  Concurrent A Concurrent B Concurrent C
Prijs + - +
Service ++ +- +
Locatie ++ - --
Kwaliteit + - ++
Aanbod + + ++
Social media - ++ +-
Online reviews + - ++

5. Marketingstrategie bepalen

Oók als marketingbureau heb je een eigen marketingstrategie nodig. Gezien jouw affiniteit met marketing, hoeven we je het eigenlijk niet uit te leggen, maar met een uitgekiende marketingstrategie verwerf je naamsbekendheid bij de beoogde doelgroep. Je kunt hiervoor verschillende vormen van marketing gebruiken:

Direct marketing

Hierbij stuur je als bedrijf een directe boodschap naar je klanten. Zo kun je bijvoorbeeld advertenties (laten) maken voor kranten en tijdschriften of deze online plaatsen op websites en social media.

Verder kun je zoekmachinemarketing (ook bekend als SEA) toepassen en spotjes produceren voor radio en/of televisie.

  • Meer weten over (online) advertenties, SEA en direct marketing? Lees het in dit artikel

Content marketing

Content marketing is een marketingtechniek waarbij je relevante en waardevolle content creëert en verspreidt. Bij content kun je denken aan artikelen, blogs, podcasts, afbeeldingen of video's. Content marketing heeft eigenlijk altijd twee doelen:

  1. Je vervult een (informatie-)behoefte van je doelgroep door je content aan te bieden.
  2. Je kunt potentiële klanten tot actie aanzetten. Denk aan het delen van jouw content via verschillende socialmediakanalen, zoals Facebook, Instagram of LinkedIn.

Social media

Je kunt verschillende socialmediakanalen gebruiken om de boodschap van je klanten te verspreiden. Welke strategie past bij welk platform, welk kanaal is relevant voor welke doelgroep en wat zijn de belangrijkste verschillen tussen het gebruik van bijvoorbeeld Facebook, Instagram, Twitter en TikTok? 

Guerrillamarketing

Met behulp van guerrillamarketing probeer je met zo min mogelijk kosten op een originele manier een enorme impact te maken.

SEO-strategie

Een goede SEO-strategie zorgt ervoor dat je websites nog beter wordt gevonden. Van mobile-first en focuszoekwoorden tot voice search en long tail.

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening nodig?

Open je rekening online of in de app al in 5 minuten

1e halfjaar € 0,00

Meer over dienstverlening

Meer over dienstverlening
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten