Starten als ZZP’er in de dienstverlenende sector: dit heb je nodig - home

Starten als ZZP’er in de dienstverlenende sector: dit heb je nodig

Ga jij starten in de dienstverlening, bijvoorbeeld als freelance journalist, adviseur of thuiskapper? Dan vraag je je wellicht af wat je hiervoor moet regelen. Hier vind je een overzicht van producten en diensten die veel andere dienstverlenende ZZP'ers gebruiken. Zo kun jij de kans op een goede start van je bedrijf aanzienlijk vergroten.

De ene zelfstandige professional in de dienstverlenende sector is de andere niet. Een loodgieter maakt tijdens zijn werkzaamheden gebruik van heel andere (betaal)producten dan een boekhouder die praktisch de hele dag achter zijn computer doorbrengt. 

Als ZZP'er in de dienstverlening kun je dus letterlijk alle kanten op. Welke producten en diensten uit dit overzicht relevant zijn voor jouw bedrijf, hangt onder meer af van de aard van de werkzaamheden en hoe jij die gaat uitvoeren. Voor een starter blijft het echter vaak lastig om exact te voorspellen welke producten en diensten je straks nodig hebt. 

Soms groeit een nieuwe onderneming immers sneller dan verwacht of blijk je sommige producten in de praktijk maar amper te gebruiken. Dan is het goed om te weten dat jij als startende ondernemer vanaf nu bij Rabobank aantrekkelijk startersvoordeel ontvangt: als jij hier een zakelijke rekening opent, mag je in het eerste jaar veel andere betaalproducten kosteloos uitproberen (tot een maximum van 70 euro per maand). Zo kun je op voordelige wijze ontdekken wat voor jou en je klanten werkt.

1. De zakelijke rekening

Startersvoordeel ZZP

Start je als ZZP’er?

Dan komt er veel op je af. Bij de Rabobank is de zakelijke rekening voor starters het eerste jaar gratis. 

Meer weten

Een zakelijke rekening openen is in bijna alle gevallen aan te raden. Hoewel niet verplicht geeft een aparte rekening snel meer overzicht in alle financiën.

Een tijdrovend klusje als de administratie bijwerken wordt een stuk eenvoudiger wanneer jouw privé-inkomsten en -uitgaven gescheiden zijn van je bedrijfsadministratie. 

Daarnaast kun je bij zakelijk bankieren ook makkelijker een hogere betaalgrens instellen of rechten toekennen aan andere gebruikers: voor een startende ZZP'er wellicht nu nog niet zo interessant, maar wel handig om vast te hebben als je in de toekomst wel met personeel gaat werken.
 
Boekhoudpakketten zijn bij Rabobank overigens vrij eenvoudig te koppelen aan de zakelijke rekening, mocht je straks van een extern boekhoudprogramma gebruikmaken.

En als je liever een externe partij inhuurt om jouw administratie bij te werken en/of belastingaangiftes in te vullen, kan het goed zijn dat zo’n boekhouder of accountant als voorwaarde stelt dat je zakelijk bankiert. 

2. Verzekeringen

Als ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor de mogelijke financiële gevolgen van een bedrijfsongeval of het geven van een verkeerd advies. Een schadeclaim kan aardig in de kosten lopen, dus bepaalde risico's kun je dan ook maar beter direct afdekken met een goede verzekering. 

ZZP'ers die een bedrijf starten in de dienstverlening verzekeren zich vaak voor:

 • Arbeidsongeschiktheid
 • Aansprakelijkheid
 • Rechtsbijstand
   

Meer relevante informatie over verzekeringen voor ZZP'ers vind je op Rabobank.nl

3. Startkapitaal

Het kan zijn dat je aanvullende financiering nodig hebt om te starten met ondernemen. Vaak geldt voor ondernemers die zich richten op de dienstverlenende sector echter dat het bij hen in de startfase om kleinere bedragen gaat. Denk aan de aanschaf van een nieuwe laptop en aanverwante software of apparatuur. Meestal kun je dergelijke kleinschalige investeringen bekostigen met een zakelijke creditcard.

Maar als het in jouw geval wel om een grotere investering gaat, kun je hiervoor wellicht ook bij de bank of overheid terecht. Bij de overheidsinstantie Qredits, die mede wordt ondersteund door Nederlandse banken, kun je bijvoorbeeld aanspraak maken op een microkrediet tot 50.000 euro.

Bij de Rabobank is wat financieren betreft ook meer mogelijk dan je misschien denkt. Zo kun je meerdere financieringssoorten met elkaar combineren om tot het gewenste leenbedrag te komen, bijvoorbeeld via een lening, bancair krediet en een crowdfundingcampagne. 

4. Geld ontvangen

Een van de belangrijkste dingen die jij jezelf als starter moet afvragen, is: hoe gaan mijn klanten betalen voor mijn producten of diensten? Afhankelijk van jouw werkzaamheden en hoe je deze gaat uitvoeren kan het om verschillende betaaloplossingen gaan. 

Voor een thuiskapper is het bijvoorbeeld handig als hij zijn smartphone kan gebruiken als mobiel pinautomaat, terwijl een webwinkelier veel heeft aan een online kassa waaraan hij al zijn betaalmethoden (van iDeal tot incassomachtigingen) kan koppelen. En een gedragstherapeut met een praktijk aan huis ontvangt wellicht weer liever contant geld. 

Zoveel soorten ondernemers, zoveel soorten betaalmethoden. Gelukkig kun jij het ontvangen van betalingen bij Rabobank op meerdere manieren regelen. Denk bijvoorbeeld aan: 

 • Rabo SmartPin (pinnen via de mobiele telefoon) 
 • Rabo Pinbox (vaste pinautomaat huren) 
 • OmniKassa 
 • Incasso

Welk Startersvoordeel past bij jou?

Bijgewerkt op: 26-05-2016

Wat vind je van dit artikel?

x4
x0

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Dienstverlening

Leuk weetje voor op een verjaardag: meer dan de helft van de mensen die voor zichzelf begint, start een bedrijf in de zakelijke dienstverlening. Deze sector is dan ook erg breed - zo vallen onder meer makelaarskantoren en schoonmaakbedrijven onder de 'dienstverleningsparaplu' - en biedt veel mogelijkheden voor startende ondernemers.

Hieronder vind je belangrijke informatie voor ondernemers in de zakelijke dienstverlening. Kijk bijvoorbeeld eens naar:

 1. Start jij als ZZP'er in de dienstverlening? Deze checklist helpt je op weg
 2. Stappenplan 1: starten in de zakelijke dienstverlening doe je zo
 3. ​​Stappenplan 2: een eigen kapperszaak in 10 stappen

Tip: klik hier voor actuele cijfers en trends over de sector dienstverlening.

Created with Sketch.

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

 • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
 • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
 • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
   

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.