Dit zijn de voor- en nadelen van franchising

Bijgewerkt op 25 april 2023
5 min  leestijd
41.185
Auteur: Marieke Leijnen
Franchising voor- en nadelen

Wil jij je aansluiten bij een franchise? Voor startende ondernemers heeft deze vorm een aantal voordelen én nadelen. Het geeft een stukje zekerheid om je aan te sluiten bij een groot bedrijf, maar je hebt ook minder vrijheid.

In dit artikel de voor- en nadelen van franchising op een rij:

  1. Voordeel 1: weinig risico
  2. Voordeel 2: volledige aandacht op ondernemen
  3. Voordeel 3: meer naamsbekendheid
  4. Nadeel 1: minder vrijheid
  5. Nadeel 2: afhankelijk van franchisegever
  6. Nadeel 3: bedrijfsoverdracht is lastiger

Wat is een franchise?

Een franchise is een grote organisatie waar je je als potentiële ondernemer (franchisenemer) bij aan kunt sluiten. Veel benodigdheden worden al gefaciliteerd door de franchisegever:

  • Het bedrijfspand
  • De inventaris
  • De marketing
  • De inkoop
  • De administratie

Een belangrijk voordeel van een franchise is de bekende naam; de winkel is al de meeste consumenten al bekend. Daarnaast kan de franchisenemer rekenen op steun van het moederbedrijf bij bijvoorbeeld de logistiek, inrichting van de winkel en reclame.

Maar de winkel blijft de verantwoordelijkheid van de franchisenemer. Je bent ondernemer en dus zelf verantwoordelijk voor het resultaat. Al zal een bedrijf je altijd helpen als het niet zo goed gaat. Veel zaken worden uit handen zodat jij je volledig kunt concentreren op de klant.

Vormen van franchising

Er zijn in de basis twee vormen van franchising:

  1. Hard franchising: bij deze vorm heb je minder vrijheid als ondernemer want de franchiseformule is tot in de puntjes vastgelegd. Je ziet hard franchising vooral bij grote ketens. Het voordeel hiervan is wel dat jij je kunt richten op lokale marketing en personeel.
  2. Soft franchising: bij deze vorm moet je meer zelf regelen. Denk aan het regelen van de inkoop en het bepalen van het assortiment.

Voordeel franchise #1: weinig risico

Als franchisenemer maakt jouw bedrijf deel uit van een overkoepelende organisatie. In de meeste gevallen ga je in eerste instantie een contract voor vijf jaar aan. Als je met hulp van de franchisegever de financiering rondkrijgt, maak je al snel een goede start. 

Hogere overlevingskans bedrijf

De overlevingskans van een startende franchisenemer is dan ook vaak groter dan die van een reguliere starter. Je kunt als starter in een franchise gebruikmaken van:

  • Schaalvoordelen
  • Naamsbekendheid
  • Deskundigheid en ervaring
  • Marketingacties
  • Lagere kosten voor het opzetten van de onderneming

Voordeel franchise #2: volledige aandacht op ondernemen

Een ander bekend voordeel van franchising is dat je je als franchisenemer minder hoeft bezig te houden met bijvoorbeeld marktonderzoek en het vinden van de juiste marketingstrategie. Dat doet de franchisegever namelijk voor je.

Ook zaken als de winkelinrichting en het organiseren van speciale klantenacties liggen in bepaalde gevallen al vast. Dat betekent dat jij je volledig kunt richten op de algemene bedrijfsvoering, klantcontact en het maken van winst.

Voordeel franchise #3: Meer naamsbekendheid

Etos, HEMA, AKO, Subway, The Body Shop en Zara: zomaar wat franchiseketens die je door heel Nederland tegenkomt. Als franchisenemer van een bekende keten heb je al direct naamsbekendheid. Met een nieuwe vestiging in de stad heb je dan een voordeel ten opzichte van een startende ondernemer met een individuele onderneming.

Klanten zijn in dat geval al bekend met wat het bedrijf te bieden heeft en zullen dus ook makkelijker de weg naar jouw zaak vinden.

Nadeel franchise 1: minder vrijheid

Als franchisenemer krijg je te maken met de franchiseformule: de visie, missie en regels van de franchise. Hoe strikt de regels zijn en hoe ver ze gaan, verschilt per bedrijf.

Bij de ene formule krijg je als franchisenemer meer ruimte om je stempel op je zaak te drukken. Bij andere ligt alles - van prijzen tot de indeling van de winkel vast.

Vrijheid of zekerheid als ondernemer?

Er zijn franchisenemers die het heel prettig vinden om in een geoliede machine te stappen. Overweeg jij je baan in loondienst op te zeggen omdat je meer vrijheid wilt: denk dan goed na voor je deze stap neemt. Kies niet puur op het merk of de keten die je aanspreekt.

Doe goed onderzoek naar hoe deze franchisegever te werk gaat, praat met een aantal franchisenemers en maak duidelijke afspraken voordat je een overeenkomst aangaan. In de nationale franchisegids kun je van bijna alle franchisegevers de voorwaarden bekijken.

Voorbeeldplan nodig?

Handig: zo ziet een goed ondernemingplan voor jouw branche eruit.

Download gratis voorbeeld 

Nadeel franchise 2: afhankelijk van franchisegever

Als franchisenemer sta je een deel van je inkomsten af aan de franchisegever. Je profiteert van de vele voordelen, daar moet natuurlijk ook wat tegenover staan. 

De kosten zijn per franchiseformule verschillend, maar er is een aantal vergoedingen dat je bijna altijd moet betalen: de entreefee, de franchisefee (percentage van de omzet) en een reclamebijdrage.

Deze bedragen en percentages verschillen overigens behoorlijk. Hier kun je de voorwaarden van verschillende franchisegevers bekijken.

Franchisecontract voor langere periode

Daarnaast is het belangrijk om te onthouden dat een franchisecontract vaak voor een langere periode wordt afgesloten. Volgens de Kamer van Koophandel (KvK) is de gebruikelijke duur van een franchiseovereenkomst vijf jaar. Het gaat dus veelal om een langdurige investering.

Nadeel franchise 3: bedrijfsoverdracht is lastiger

Als franchisenemer kun je jouw vestiging minder makkelijk overdragen aan een derde partij dan wanneer jij een eigen onderneming bent gestart. Als je bijvoorbeeld met pensioen wil, dan moet je hiervoor in de meeste gevallen expliciete toestemming krijgen van de franchisegever.

Vervolgens ga jij met het moederbedrijf in gesprek en kijken hoe de vestiging kan worden overgedragen en op welke termijn dit mogelijk is. Dit proces kan veel tijd in beslag nemen.

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening nodig?

Open je rekening online of in de app al in 5 minuten

1e halfjaar € 0,00

Meer weten over franchising?

Dit moet je weten over franchising
Een eigen winkel beginnen: hoe doe je dat?

Meer over horeca

Meer over horeca
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten