marieke

'Franchising is uitkomst voor ZZP'ers in de zorg'

Gedwongen schijnzelfstandigheid bij zelfstandige zorgprofessionals is een groeiend probleem in de Nederlandse gezondheidszorg. De regering wil dit tegengaan en onderzoekt in samenwerking met ZZP Nederland of het werken in coöperaties voor deze ZZP'ers een oplossing kan zijn. Volgens Albert Koelewijn van franchise consultancybureau Koelewijn & Partners is er nog een andere mogelijkheid om deze situatie uit de wereld te helpen: franchising.

Het zou dan gaan om een specifiek franchisemodel voor zelfstandige zorgprofessionals. In een recent interview met NUzakelijk geeft Koelewijn aan dat het aantal franchisebedrijven in de zorgsector toeneemt: "Dat heeft te maken met de systematiek van franchises die mogelijkheden biedt voor de zorg."

Kennis

Als franchiseonderneming kun je immers naast jouw businessmodel ook kennis beschikbaar stellen voor anderen. "Vooral de kennis van ZZP'ers in de zorg is uniek", aldus Koelewijn. Volgens hem kan een franchise zorgen voor een snelle uitrol van die kennis en dit zou vervolgens weer ten goede komen aan patiënten.

Kwalitatieve zorg

Franchising kan daarnaast voordelen opleveren voor ZZP'ers in deze branche, mits de bedrijfsvoering, de financiële huishouding en de kwaliteit van de zorg gewaarborgd is (en blijft). Franchising in de zorg biedt dus ook groeimogelijkheden, maar ZZP'ers moeten dan wel ervoor zorgen dat ze blijven voldoen aan regels van de Belastingdienst.

Schijnconstructie

Zo moet er altijd sprake zijn van meerdere opdrachtgevers en is een gezagsrelatie uit den boze, omdat er anders alsnog sprake kan zijn van een schijnconstructie onder de franchisenemers. Maar wanneer deze franchisenemers zelfstandig het klantcontact en de organisatie van hun werkzaamheden regelen, kan er in principe weinig misgaan. Koelewijn: "Als wijkverpleegkundigen onder jouw franchise rechtstreeks betaald krijgen van de klant, is er niets aan de hand."

Lees het hele bericht op NUzakelijk. Overweeg jij om te gaan starten als ZZP'er in de zorg? In dit stappenplan lees je hoe je dat doet.

Gepubliceerd op:
29-04-2014

Wat vind je van dit artikel?

x5
x5

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Franchise

Als starter kun je natuurlijk ervoor kiezen om een bedrijf helemaal vanaf de grond op te bouwen, maar heb je al wel eens gedacht aan de mogelijke voordelen van een franchise?

Zeker in bepaalde branches kan het starten als franchisenemer aanzienlijk minder risicovol zijn dan wanneer je alles zelf moet doen. Maar ondernemen in een franchiseformule moet je natuurlijk wel liggen.

Hieronder vind je belangrijke informatie en tips voor mensen die een toekomst als franchiseondernemer overwegen, zoals:

  1. Checklist: dit moet je weten over franchising
  2. Vraag-antwoord: de voor- en nadelen van franchising

 

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.817 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.