marieke

Aantal horecabedrijven sterk toegenomen

De horeca in Nederland zit in de lift. De afgelopen vijf jaar nam het aantal horecabedrijven toe van 48.900 naar bijna 53.900, een stijging van ruim tien procent. Dat blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel.

Deze groei is vooral toe te schrijven aan de komst van nieuwe restaurants. Het aantal cafés nam in deze periode namelijk juist af (met zes procent). De terugloop van cafés was met een daling van tien procent het sterkst in het noorden, oosten en zuidoosten van het land.

Hotels

De grootste stijgers in de horecasector zijn de hotels zonder restaurant, pensions en conferentieoorden. Deze stijgt van 1.270 naar 1.930 bedrijven. De groei was het grootst in Midden-Nederland (Utrecht/Rivierengebied), waar het aantal horecabedrijven verdubbelde van 42 naar honderd.

Eventcatering

Daarnaast viel de toenemende populariteit van eventcateringbedrijven op: deze branche groeide van 3.500 naar 5.300 bedrijven. Het aantal ondernemers met een bedrijf in eventcatering neemt het snelst toe in de regio Amsterdam (+290). Ook in andere grote steden Rotterdam (+220), Den Haag (+190) en Utrecht (+170) in de Randstad groeit het aantal ondernemers in deze branche in de horeca gestaag door.

Tip: Alles over het opzetten van een eigen horecabedrijf leest u onder Mijn Branche - Horeca.

Gepubliceerd op:
28-07-2011

Wat vind je van dit artikel?

x0
x4

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Horeca

Droom jij al jaren van een eigen restaurant, hotel, bed & breakfast, foodtruck, koffietentje of café? De Rabobank helpt startende horecaondernemers graag op weg. Op deze site vind je alles om de volgende stap te zetten naar een goede start van jouw horecabedrijf:

  1. Stappenplan 1: een eigen horecabedrijf in 12 stappen
  2. ​​Stappenplan 2: een eigen bed & breakfast in 13 stappen
  3. Checklist: een foodtruck beginnen doe je zo

Moet jij eerst nog een bedrijfsplan schrijven? Met deze tips schrijf je een goed ondernemingsplan voor de horeca. En ken je onze gratis tool voor een sterke start al? Ga aan de slag met de Startversterker.

Tip! Hier vind je actuele cijfers en trends over de horecabranche.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 5.613 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.