Bed en breakfast beginnen: hoe doe je dat?

Bijgewerkt op 03 september 2020
4 min  leestijd
847
Image
Bed en breakfast beginnen

Wil jij een bed en breakfast beginnen? Dit type accomodatie wordt steeds populairder in binnen- en buitenland. Je kunt je b&b volledig zelfstandig verhuren, maar ook bijvoorbeeld via Booking of Airbnb. Hoe begin je?

Wat is een bed en breakfast eigenlijk?

Zoals de naam al zegt, verstrek je bij een bed en breakfast zowel een overnachting als ontbijt. Toch is het beginnen van een bed en breakfast echt iets anders dan het starten van bijvoorbeeld een hostel of restaurant.

Officieel hoort een bed en breakfast zelfs niet bij de Horeca (HOtels, REstaurants, CAfé's). In plaats daarvan valt het onder de sector verblijfsrecreatie.

Locatie b&b heeft vaak een woonbestemming

Een belangrijk kenmerk van een bed en breakfast is dat het meestal gevestigd is in een pand met een woonbestemming. Het hoofddoel is dan 'wonen', het nevendoel 'het verstrekken van logies'.

Mag je zomaar een bedrijf aan huis beginnen? Je leest het hier.

Ter vergelijking, bij een hotel is het hoofddoel 'het verstrekken van logies' en het nevendoel ‘het verstrekken van maaltijden en/of dranken voor consumptie ter plaatse’.

Regel de vergunning en toestemmingen voor je b&b

Als je een bed en breakfast wilt beginnen, val je dus niet onder de horeca. Toch zijn er wel een aantal belangrijke zaken die je sowieso moet regelen. Goed om te weten: er zijn geen landelijke wetten en regels over het starten van een b&b, dit verschilt per gemeente.

  • Controleer allereerst bij de gemeente of een bed en breakfast binnen het bestemmingsplan van je pand past.
  • Doe een melding milieubeheer bij de gemeente.
  • Ga je (ver)bouwen of slopen? Dan heb je een omgevingsvergunning voor bouwen of een sloopvergunning nodig.
  • Start een nachtregister waarin je bijhoudt wie er blijft slapen. De gemeente gebruikt dit voor het heffen van toeristenbelasting.
  • Kunnen er meer dan vijf mensen blijven slapen? Dan ben je verplicht om maatregelen tegen legionellabesmetting te nemen.
  • Schenk je alcohol? Dan moet je een drank- en horecavergunning hebben.
  • Wanneer je muziek draait, heb je hier licenties voor nodig van Buma en Sena.

Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel

Wat voor bedrijf je ook hebt, je moet je altijd inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Je gegevens worden dan automatisch doorgegeven aan de Belastingdienst.

Hoe begin ik een succesvolle bed en breakfast?

Een goed lopende bed en breakfast start je niet zomaar. Zo heb je een uitstekende locatie nodig, in de buurt van toeristische attracties of in een mooie omgeving.

Daarnaast is het belangrijk om een kwalitatief goed ontbijt te leveren, je kunt je gasten niet afschepen met een stuk oud brood en cornflakes. Neem de tijd om een eitje te koken en verse jus d'orange te persen.

Whitepaper Ondernemingsplan cover

Indruk maken met je bedrijfsplan?

Dat kan. Wij hebben alle ins & outs van een businessplan op een rijtje gezet. Maak in 10 stappen een ijzersterk ondernemingsplan.

Download gratis stappenplan

Schoon en gastvrij

Hoe klein je bed en breakfast ook is, gasten verwachten altijd een brandschone kamer. Let vooral ook op het sanitair. De kamer kan nog zo schoon zijn, met een vieze wc kom je echt niet weg. Je kunt zelf aan de slag gaan, maar je kunt natuurlijk ook een schoonmaker inhuren.

Uiteraard is gastvrijheid ook een belangrijk punt. Hoe zorg je ervoor dat je gasten zich welkom voelen, zonder dat ze het idee hebben dat ze in de gaten gehouden worden? Dat kan bijvoorbeeld met kleine attente gebaren zoals een chocolaatje in de kamer of verse bloemen.

Recensies en classificaties

Waneer gasten op zoek zijn naar een bed en breakfast, hechten ze veel waarde aan de mening van anderen. Probeer dus zoveel mogelijk positieve recensies te verzamelen op je website, op bookingssites en op social media.

Er bestaat ook een classificatie voor bed en breakfasts in Nederland. Stichting Bed & Breakfast Nederland stuurt mystery guests naar verschillende locaties om een score van één tot vijf tulpen toe te kennen.

Bed en breakfast inschrijven bij Booking

Wil je graag dat je bed en breakfast gevonden wordt via externe bookingwebsites als Booking.com? Daar kun je je eenvoudig voor aanmelden op de website. Het aanmelden is gratis, maar je betaalt een commissie per reservering. In Utrecht is dit 12%.

Airbnb starten, hoe doe je dat?

Wil je een bed en breakfast beginnen via Airbnb? Dit werkt op een soortgelijke manier als bij Booking.com. Je kunt je gratis aanmelden, maar betaalt een commissie per reservering. De commissie is bij Airbnb wel een stuk lager: 3-5%.

Een groot voordeel is dat je voor een miljard dollar aan materiële schadedekking krijgt wanneer een gast iets stuk maakt.

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening: 5 voordelen!

Zakelijke rekening nodig of twijfel je nog?

Bekijk de 5 voordelen

Meer over horeca

Meer over horeca