marieke

Beter een eetcafé dan een restaurant

Starterde ondernemers in de horecabranche moeten zich goed beraden op het type bedrijf dat ze willen beginnen. Onderzoek onder de leden van Het Nederlands Kokspanel wijst uit dat eetcafés terrein winnen ten opzichte van restaurants.

Hoewel de restaurants nog altijd het grootste deel van de 220 miljoen geserveerde hoofdgerechten per jaar voor hun rekening nemen, stagneert daar de groei en is er een plus te zien bij de eetcafés. Zij serveren steeds vaker hoofdgerechten.

Weekend

Het onderzoek, met de naam FoodServicePeil, geeft niet aan met welk percentage de markt groeit. De meeste handel zit voor de restaurants en eetcafés nog altijd in het weekend, en dan met name zaterdag en zondag. Op die dagen worden per dag bijna twee keer zo veel hoofdgerechten geserveerd dan op doordeweekse dagen

Prijzen

De gemiddelde prijs van een hoofdgerecht is ten opzichte van 2010 met meer dan tien procent gestegen. Per deelsector zijn hier grote verschillen geconstateerd: hotel-restaurants zijn stabiel qua prijs. Eetcafés en restaurants hebben hun prijzen behoorlijk opgeschroefd.

Gepubliceerd op:
18-05-2011

Wat vind je van dit artikel?

x1
x2

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Foodtrucks zijn razend populair. We hebben het niet meer over de ouderwetse patatkraam of ijscokar, tegenwoordig zijn er nog veel meer producten die je vanuit een foodtruck kunt verkopen. Met welke regels krijg je als eigenaar van een foodtruck te maken en waarop moet je letten?

Foodtruck beginnen: dit zijn de regels
Foodtruck beginnen: dit zijn de regels

Horeca

Droom jij al jaren van een eigen restaurant, hotel, bed & breakfast, foodtruck, koffietentje of café? De Rabobank helpt startende horecaondernemers graag op weg. Op deze site vind je alles om de volgende stap te zetten naar een goede start van jouw horecabedrijf:

  1. Stappenplan 1: een eigen horecabedrijf in 12 stappen
  2. ​​Stappenplan 2: een eigen bed & breakfast in 13 stappen
  3. Checklist: een foodtruck beginnen doe je zo

Moet jij eerst nog een bedrijfsplan schrijven? Met deze tips schrijf je een goed ondernemingsplan voor de horeca. En ken je onze gratis tool voor een sterke start al? Ga aan de slag met de Startversterker.

Tip! Hier vind je actuele cijfers en trends over de horecabranche.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 3.917 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.