marieke

'Crisis voorbij voor detailhandel en horeca'

De economische crisis zal in de loop van dit jaar definitief voorbij zijn voor de horeca en detailhandel. Na jaren van krimp gaan beide sectoren weer meer omzet boeken, zo verwachten economen van het ING Economisch Bureau. De bouwsector zit voorlopig nog wel in de min.

De hotellerie dankt het herstel vooral aan toenemende klandizie uit het buitenland. Met name het zakenleven komt weer vaker slapen. In de detailhandel zullen met name supermarkten en kledingwinkels bijdragen aan het herstel. De verwachte volumegroei voor de horeca en detailhandel blijft nog wel beperkt, tot respectievelijk 0,5 procent en 0,6 procent.

Industrie
De groothandel en industrie herstellen ook, maar wel langzaam. De groei in deze beide sectoren neemt dit jaar zelfs af ten opzichte van 2010. Zo zal naar verwachting het groeitempo in de industrie dalen van ruim 6 procent in 2010 naar 2 procent in 2011. Voor de transportsector wordt een groei verwacht van 2,8 procent, tegen 3,5 procent in 2010.

Bouw
De bouw laat als enige sector nog een krimp zien, van 1 procent. Investeringen in bedrijfsgebouwen blijven uit vanwege de grote leegstand van kantoren en de nog relatief lage bezettingsgraad bij bedrijven. Verder bezuinigen vooral lagere overheden op infrastructuur.

Zakelijke dienstverlening
De zakelijke dienstverlening zal kunnen profiteren van de aantrekkende ICT-investeringen en het stijgende ondernemersvertrouwen. Na twee jaar krimp groeit deze sector volgens de ING-ecomomen dit jaar met 1,5 procent. Agrariërs profiteren in 2011, evenals in 2010, van een toenemende vraag. De sector groeit daardoor met 1,5 procent, tegen 1,1 procent vorig jaar.

Wilt u details zien over de diverse branches, lees dan de branche-informatie met cijfers en trends over de diverse sectoren.

Gepubliceerd op:
07-02-2011

Wat vind je van dit artikel?

x0
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Horeca

Droom jij al jaren van een eigen restaurant, hotel, bed & breakfast, foodtruck, koffietentje of café? De Rabobank helpt startende horecaondernemers graag op weg. Op deze site vind je alles om de volgende stap te zetten naar een goede start van jouw horecabedrijf:

  1. Stappenplan 1: een eigen horecabedrijf in 12 stappen
  2. ​​Stappenplan 2: een eigen bed & breakfast in 13 stappen
  3. Checklist: een foodtruck beginnen doe je zo

Moet jij eerst nog een bedrijfsplan schrijven? Met deze tips schrijf je een goed ondernemingsplan voor de horeca. En ken je onze gratis tool voor een sterke start al? Ga aan de slag met de Startversterker.

Tip! Hier vind je actuele cijfers en trends over de horecabranche.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 5.613 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.