Eten thuisbezorgen wordt steeds populairder

‘Eten thuisbezorgen wordt steeds populairder’

Het komt steeds vaker voor dat mensen de wekelijkse boodschappen of eten laten thuisbezorgen. Dat biedt kansen voor (nieuwe) ondernemers in deze branche, zo blijkt uit recent onderzoek van FoodService Instituut (FSIN). Volgens de onderzoekers is zelfs sprake van een langjarige groeimarkt. Directeur Jan- Willem Grievink: "Foodbezorging is nog lang niet uitgegroeid."

 

Alle vormen van bezorging van eten bij elkaar opgeteld is de Nederlandse markt volgens het bedrijf momenteel goed voor een omzet van een miljard euro omzet per jaar. FoodService Instituut (FSIN) stelt verder dat deze thuisbezorgtrend zich niet beperkt tot de gemiddelde pizzakoerier. "Relatief nieuw is dat cafetaria op grote schaal friet en snacks bezorgen", legt Grievink uit. "Door royalere openingstijden van supermarkten en andere alternatieven loopt hun afhaalomzet terug. De cafetariabranche zoekt dus wegen om dit verlies goed te maken."

Eenvoudig betalen

Stormachtige nieuwkomers op de markt zijn abonnementssystemen zoals HelloFresh en de bezorging van webbestellingen door supermarkten en andere foodretailers. De groeiende populariteit van deze diensten bij klanten hangt nauw samen met digitale ontwikkelingen. "Dedicated webplatforms en modules voor tablets en smartphones zorgen, samen met eenvoudige betaalsystemen, voor een extra impuls."

Uitdaging

Het FoodService Instituut (FSIN) benadrukt verder dat, hoewel het een kansrijke markt betreft, er ook de nodige uitdagingen liggen voor bezorgpartijen. "Hoewel Nederland een fijnmazige infrastructuur kent, is het nog lang niet altijd eenvoudig om bezorging goed rendabel te maken", aldus Grievink. "De partij die kans ziet om de logistiek van alle bezorgdiensten, dus inclusief non-food, te stroomlijnen wacht een grote toekomst."

Het hele persbericht vind je op fsin.nl. Zie jij jezelf al helemaal met een horecabedrijf waarbij het thuisbezorgen van maaltijden of producten ook een mogelijkheid is? Lees het stappenplan Start een horecabedrijf in 12 stappen

Gepubliceerd op:
12-01-2015

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Er zijn tal van betaalmethoden die je kunt gebruiken als horecaondernemer. Van afrekenen met een QR-code en betalen aan tafel met een mobiel pinapparaat tot contactloos betalen met een smartphone: we zetten alle betaalmogelijkheden in de horeca op een rij. 

betaalmogelijkheden horeca
betaalmogelijkheden horeca

Als je start in de horeca, krijg je te maken met een aantal verplichte vergunningen. Dat geldt voor iedereen die een café, lunchroom of restaurant wil beginnen. Met deze checklist horecavergunningen zit je gebakken.

Checklist horeca vergunningen
Checklist horeca vergunningen

Als ondernemer met een eigen horecabedrijf kom je er niet onderuit: de nieuwe Alcoholwet. Per 1 juli 2021 is de Drank en Horecawet vervangen door de Alcoholwet. Dit zijn de regels rondom drank verkopen in je horecazaak. 

Alcoholwet drank en horecawet
Alcoholwet drank en horecawet

Horeca

Droom jij al jaren van een eigen restaurant, hotel, bed & breakfast, foodtruck, koffietentje of café? De Rabobank helpt startende horecaondernemers graag op weg. Op deze site vind je alles om de volgende stap te zetten naar een goede start van jouw horecabedrijf:

  1. Stappenplan 1: een eigen horecabedrijf in 12 stappen
  2. ​​Stappenplan 2: een eigen bed & breakfast in 13 stappen
  3. Checklist: een foodtruck beginnen doe je zo

Moet jij eerst nog een bedrijfsplan schrijven? Met deze tips schrijf je een goed ondernemingsplan voor de horeca. En ken je onze gratis tool voor een sterke start al? Ga aan de slag met de Startversterker.

Tip! Hier vind je actuele cijfers en trends over de horecabranche.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.