Foodtruck beginnen: dit zijn de regels

Bijgewerkt op 24 juni 2022
11 min  leestijd
0
Image
Foodtruck beginnen regels

Foodtrucks zijn razend populair, je ziet ze steeds vaker op straat en op festivals. Zelf een foodtruck beginnen en met een restaurant of bar op wielen onderweg? Lees hier met welke regels je als foodtruck-eigenaar te maken krijgt.

Omdat het runnen van een foodtruck meer behelst dan alleen het kopen van de truck, zetten we hieronder de belangrijkste aandachtspunten uiteen. Direct naar een hoofdstuk? Klik op de link.

 1. Foodtruck beginnen
 2. Vind het gat in de markt
 3. Ga voor kwaliteit
 4. Foodtruck beginnen? Schrijf een ondernemingsplan
 5. Maak een financieel plan
 6. Aanschaf foodtruck
 7. Wetgeving foodtruck beginnen
 8. Vergunningen foodtruck
 9. Locaties voor je foodtruck
 10. Schrijf een marketingplan voor je foodtruck
 11. Betaalmethoden foodtruck
 12. Verzekeringen foodtruck beginnen
 13. Foodtrucks op tv

1. Foodtruck beginnen

Je komt ze steeds vaker tegen in het straatbeeld: de foodtruck. Het fenomeen is over komen waaien uit de Verenigde Staten. Kleine, mobiele keukens met een beperkt assortiment aan streetfood:

 • Wraps met biefstuk
 • Hamburgers
 • Een portie saté
 • Sandwiches

Inmiddels rijden er al heel wat foodtrucks rond in Nederland. Je ziet deze mobiele keukens steeds vaker op festivals, evenementen, schoolcampussen of bij rondreizende foodtruckfestivals zoals Rrrollend of Lepeltje Lepeltje. 

Het zijn vaak hobbykoks die voor zichzelf beginnen of chefkoks die meer vrijheid willen hebben. Het grote voordeel: een foodtruck beginnen is een stuk laagdrempeliger dan het opzetten van een compleet nieuw horecabedrijf.

2. Vind het gat in de markt

Wil je een foodtruck starten? Een succesvolle foodtruck begint met een sterk product waarmee je het gat in de markt vindt. Iets unieks bedenken is lastig in de wereld van streetfood, maar je kunt wel een zo goed mogelijk product maken waarmee je je onderscheidt van de concurrentie.

Voorbeelden:

 • Saté volgens grootmoeders recept
 • De verkoop van (zelfgedraaide) Duitse curryworsten
 • Knapperige groenten uit de wok
 • Zelfgemaakte sauzen, chutneys of tapenades
 • Eigen friet
 • Panini’s

Lees ook het artikel "De start van Marloes van Oorschot en Larissa Stevenaar | Pittige Dames Foodtruck" over de start van hun foodtruck.

3. Ga voor kwaliteit

Als je het ultieme streetfood gevonden hebt, blijf dan vooral op de kwaliteit letten. Een hobbykok kan doorgaans thuis goed koken, maar besef dat een foodtruck een professionele keuken is.

Bewaak de kwaliteit. Het eerste sateetje dat je verkoopt zal prima zijn, maar drie uur later moet dat ook gelden voor nummer 200.

Met een lange rij wachtenden ligt het gevaar op de loer dat je het eten gaat afraffelen. Dat werkt uiteindelijk tegen je. De rij is dan wel snel weg en de wachttijd wordt korter, maar de klanten komen niet meer terug als de kwaliteit tegenvalt.

Voorbeeld ondernemingsplan horeca

Voorbeeldplan nodig?

Met dit gratis ondernemingsplan voorbeeld voor horecaondernemers helpen wij jou graag op weg.

Download gratis voorbeeld

4. Foodtruck beginnen? Schrijf een ondernemingsplan

Het beschrijven van het product maakt deel uit van het bedrijfsplan. In dit document maak je jouw plannen concreet en breng je de kansen en obstakels in kaart.

Een ondernemingsplan voor de horeca heeft extra aandachtspunten ten opzichte van een 'regulier' businessplan. Naast gebruikelijke zaken zoals de doelstelling, de toegevoegde waarde en de reden waarom jij juist nú een bedrijf start, moet je een uitgebreid marketingplan en financieel plan opstellen.

Gratis voorbeeld ondernemingsplan horeca

Vind jij het moeilijk om zelf een bedrijfsplan te schrijven? Met dit gratis ondernemingsplan voorbeeld voor horecaondernemers helpen wij jou graag op weg.

5. Maak een financieel plan

Heb jij startkapitaal van externe financiers nodig om van jouw foodtruck-droom werkelijkheid te maken? Weet dat je zonder een (goed onderbouwd) businessplan in principe niet in aanmerking komt voor een gesprek bij de bank.

Voordat een instantie geld in jouw onderneming zal steken, wil de bank namelijk weten om wat voor horecabedrijf het gaat, wat de financiële vooruitzichten zijn, wat jouw strategie is en wat daardoor de kans van slagen is van jouw onderneming.

Kosten van je foodtruck

Laat zien hoe je deze aankopen wilt financieren. Denk bijvoorbeeld hieraan:

 • Een foodtruck
 • Brandstof
 • Inventaris
 • Kookartikelen
 • De kosten van een parkeerplaats/garage
 • Verzekeringen
 • Inkoop eten
 • Elektriciteit
 • Vergunningen
 • Onderhoud

Calculeer een financiële reserve in. De omzet kan tegenvallen en als de oven kapotgaat moet je een nieuwe kunnen kopen. Beschrijf bij het gebruik van vreemd vermogen (een lening bijvoorbeeld) duidelijk wat je investeerders te bieden hebt. Hoe en wanneer ga jij geldschieters terugbetalen?

Soorten begrotingen

Het financiële plan is een belangrijk onderdeel van je ondernemingsplan. Je wil natuurlijk weten of je - financieel gezien - je culinaire plannen kunt uitvoeren. En dan is het handig om je financiële situatie goed in kaart te brengen. Om een volledig overzicht te krijgen over jouw specifieke situatie als ondernemer, is het aan te raden om aandacht te besteden aan verschillende soorten begrotingen.

Lees meer over verschillende soorten begrotingen.

Welke verschillende soorten begrotingen zijn er? Denk bijvoorbeeld aan een investeringsbegroting, financieringsbegroting, exploitatiebegroting, liquiditeitsbegroting en een begroting voor privé-uitgaven. 

 • In de gratis voorbeeld ondernemingsplannen staan ook alle begrotingen uitgelegd. Download gratis!
  Image
  Foodtruck aan het strand

  6. Aanschaf foodtruck

  Je wil een foodtruck beginnen, dan heb je in ieder geval een foodtruck nodig. Wat is slim: koop je een truck of kies je voor huren? Welke mogelijkheden heb je? Je kunt kiezen voor het overnemen van een bestaande truck. Dat heeft als voordeel dat de wagen al helemaal klaar is voor gebruik. Een nadeel kan zijn dat deze inrichting wellicht niet bij jouw product past. Als je ijs wilt gaan verkopen, heb je niets aan frituurbakken of een handige grote bakplaat.

  Goedkoop busje ombouwen

  Als je liever vanaf nul begint, koop dan bijvoorbeeld een goedkoop busje of vrachtwagen en richt deze volledig naar eigen smaak in. De aanschaf is dan meestal goedkoper, maar er komen wel de nodige kosten bij. Denk aan de verbouwing en keukenapparatuur. Daarnaast duurt het langer voordat je met jouw foodtruck de straat op kunt. 

  Wil je het helemaal goed aanpakken? Dan kun je ook nog een foodtruck laten ontwerpen door een foodtruckfabrikant. Daar zit natuurlijk een prijskaartje aan, maar dan hoef je zelf niet aan de slag en past de wagen wel helemaal bij jouw product en marketing.

  7. Wetgeving foodtruck beginnen

  Voordat je vanuit de ingerichte foodtruck de eerste monden kunt gaan vullen, moeten alle vergunningen en papieren in orde zijn.

  Allereerst dien je je als ondernemer in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Daarnaast valt een foodtruck onder de horeca en in deze branche gelden veel regels.

  Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit

  De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit kijkt bijvoorbeeld altijd over je schouder mee. Horecaondernemers moeten zich houden aan de hygiënecode van de Nederlandse horeca. 

  Sociale Hygiëne

  Voor bepaalde producten, waaronder rauwe vis (sushi), döner of ijs gelden nog strengere regels. Als je alcohol wilt verkopen, ben je verplicht om je aan de Alcoholwet te houden en om de cursus Sociale Hygiëne te volgen.

  8. Vergunningen foodtruck

  Dan zijn er nog allerlei andere zaken die je op orde moet hebben, zoals het regelen van vergunningen voor de truck. Ook moet je aan de regels voor brandveiligheid voldoen.

  Zorg dus dat je een blusdeken en brandblusser hebt. Bij iedere standplaats krijg je te maken met andere regels: iedere gemeente mag dit zelf bepalen. Check dus altijd vooraf welke vergunningen je nodig hebt. Houd bijvoorbeeld rekening met een standplaatsvergunning en evenementenvergunning.

  9. Locaties voor je foodtruck

  Met je foodtruck wil je natuurlijk wel op foodfestivals staan. Maar hoe regel je zoiets? Via Google vind je de leukste foodfestivals waar je graag met je nieuwe foodtruck wilt staan.

  Onderzoek de voorwaarden om op een festival te mogen staan. In de meeste gevallen moet je een standplaats huren, net zoals bijvoorbeeld op de markt. Naast foodfestivals kun je ook denken aan speciale evenementen voor particulieren of bedrijven.

  Heb je een standplaatsvergunning afgesloten? Dan heb je nog meer mogelijkheden en mag je een foodtruck bijvoorbeeld op een openbare weg parkeren.

  10. Schrijf een marketingplan voor je foodtruck

  Naast het financiële plan mag ook een marketingplan niet ontbreken. Onderdeel hiervan is de marketingmix die bestaat uit de vier P’s: Prijs, Product, Plaats en Promotie. 

  Maar daar komt in de horecabranche ook nog Personeel en Presentatie bij. Je personeel is namelijk het visitekaartje van je bedrijf en de presentatie van je voedsel draagt bij aan de klantbeleving.

  Een van de belangrijkste aspecten in je marketingplan is het in kaart brengen van de concurrentie. Maak een concurrentieanalyse om inzicht te krijgen in de huidige markt. Omschrijf iedere concurrent kort en geef aan wat jij anders gaat doen. Hierbij kun je denken aan:

  • Het werken met unieke producten
  • Het bieden van een scherpere prijs of betere service
  • Werken op een aantrekkelijke locatie.

  Administratie opzetten

  Als horeca-ondernemer is het natuurlijk ook belangrijk om je administratie op te zetten. Misschien niet de leukste klus, wel noodzakelijk. Uiteindelijk wil je geld verdienen en door een overzichtelijke administratie heb je altijd inzicht in je financiële situatie. Je kunt dit zelf doen, bijvoorbeeld met behulp van een slim boekhoudpakket, maar je kunt je boekhouding ook uitbesteden aan een boekhouder of accountant

  Als je je boekhouding uitbesteedt, wat zeker handig is als je bedrijf groeit, zijn twee dingen goed om te weten. Zo is het altijd goed om de basis van je financiën wel te snappen, zodat je op tijd kunt sturen op je cijfers. In de gratis whitepaper 'Administratie voor starters' leer je de basiskennis. En daarnaast eist een boekhouder in de meeste gevallen dat je een zakelijke rekening opent, zodat je zakelijke en privé financiën zijn gescheiden. 

  11. Betaalmethoden foodtruck

  Weet je al welke betaalmethoden je jouw klanten wil aanbieden? Naast cash kun je klanten laten betalen met creditcard, pinnen (met of zonder smartphone), contactloos betalen of betalen met een QR-code.

  Rabo SmartPin voor horecaondernemers

  Met de Rabo SmartPin app en een mobiele kaartlezer verander je jouw telefoon of tablet in een betaalautomaat. Zo kunnen jouw klanten veilig pinnen en is de betaling snel afgehandeld. Handig als je als cateraar of foodtruckeigenaar vaak op locatie aan het werk bent.

  Contactloos betalen

  Zoals Mirjam en haar man Wim, die wekelijks met hun groente- en fruitkraam op de markt te vinden zijn. Zij maken steeds vaker mee dat klanten met pin willen betalen. En ook al geeft Mirjam vanwege de snelheid nog altijd de voorkeur aan contant geld, ze ziet ook de voordelen in van contactloos betalen.

  "Als mensen maar € 5 cash hebben en ze kunnen pinnen, dan gaat er vaak nog wat extra fruit mee en verdien je toch weer een euro meer. Het bindt onze klanten aan de kraam, ze hoeven niet naar de pinautomaat te lopen om geld te halen. Het is toch een extra service die je klanten biedt en dat wordt gewaardeerd."

  12. Verzekeringen foodtruck beginnen

  Als je een foodtruck begint, dan heb je een horeca-onderneming. En zoals je weet: er zijn risico's als je een onderneming start. Gelukkig kun je bepaalde risico's afdekken door verzekeringen af te sluiten. Welke verzekeringen? Denk bijvoorbeeld aan:

  • Aansprakelijkheidsverzekering
  • Verzekering voor bedrijfsmiddelen als inventaris en voorraad
  • Rechtsbijstandverzekering
  • Bedrijfsschadeverzekering
  • Verzekering commercieel voertuig
  • Evenementenverzekering
  • Arbeidsongeschiktheidsverzekering

  Meer weten over verzekeringen in de horeca, zoals welke risico's jouw branchegenoten vaak verzekeren? In dit artikel lees je er meer over.

  13. Inspiratie: startersverhaal en foodtrucks op tv

  Ter inspiratie is het leuk om het startersverhaal van Tonnie Plessius te lezen. Vlak voor corona uitbrak startte hij met zijn cateringbedrijf CateringEvents. Inmiddels verhuren ze maar liefst acht verschillende foodtrucks, zoals een wafelkraam en een hamburgerfoodtruck!

  Ook is de film Chef een aanrader. In deze film is een chefkok zijn passie voor het vak volledig kwijtgeraakt. Hij koopt een foodtruck en doet allerlei steden in Amerika aan. Een heerlijke en vrolijkstemmende film, maar bedenk dat de werkelijkheid een tikje minder romantisch is. Het runnen van een foodtruck blijft uiteindelijk toch vooral een kwestie van hard werken.

  zakelijke rekening afbeelding

  Zakelijke rekening nodig?

  Open je rekening voor jouw horecabedrijf online of in de app in 5 minuten

  1e halfjaar € 0,00

  Meest gestelde vragen over een foodtruck beginnen

  • Wat heb je nodig om een foodtruck te beginnen?
   Een foodtruck starten lijkt misschien eenvoudig, maar je hebt best wel wat nodig voor je culinaire droom. Denk aan een geschikte foodtruck, inventaris, kookartikelen, elektriciteit, brandstof en verzekeringen. En daarnaast heb je natuurlijk inkoopkosten voor het eten.
  • Hoeveel kost het om een foodtruck te beginnen?
   Dat is lastig te zeggen. De kosten zijn onder andere afhankelijk van je wensen. Koop je een dure foodtruck van € 98.000 of ben je tevreden met een basic exemplaar van € 5.000? Hetzelfde geldt voor de aanschaf van spullen en kookapparatuur: hoeveel kosten wil je maken? Met een financieel plan zet je deze kosten op een rij en kun je onderbouwde keuzes maken.
  • Welke verzekeringen heb je nodig voor een foodtruck?
   Wanneer je begint met een foodtruck heb je verschillende verzekeringen nodig. Denk bijvoorbeeld aan een inboedelverzekering, een algemene aansprakelijkheidsverzekering, een verzekering commercieel voertuig, rechtsbijstandverzekering en een compensatieverzekering. Bekijk welke risico's jouw branchegenoten verzekeren!

  Meer over bedrijfsplan

  Meer over bedrijfsplan
  Ondernemingsplan

  Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

  Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? De Rabobank heeft voorbeelden van meerdere ondernemersplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Downloaden is gratis.

  Sluiten