Foodtruck beginnen: dit zijn de regels

Foodtruck beginnen: dit zijn de regels

De ouderwetse patatkraam of ijscokar kent iedereen, maar tegenwoordig zijn er nog veel meer producten die je vanuit een foodtruck kunt verkopen. In Amerika al een tijdje erg succesvol en ook steeds populairder in Nederland, maar met welke regels krijg je als eigenaar van een foodtruck te maken en waarop moet je letten?

De foodtruck, wat is het?

Je komt ze steeds vaker tegen in het straatbeeld: de foodtruck. Het fenomeen verovert vanuit Amerika nu langzaam Europa en ook Nederland. Kleine, mobiele keukens met een beperkt assortiment aan streetfood; wraps met biefstuk, hamburgers, een portie saté of sandwiches.

Het zijn vaak hobbykoks die voor zichzelf beginnen of chefkoks die meer vrijheid willen hebben. Het grote voordeel: een foodtruck beginnen is een stuk laagdrempeliger dan ergens in een bedrijfspand een horecabedrijf openen.

Inmiddels rijden er al zo'n vijfhonderd foodtrucks door Nederland. Waar de mobiele keukens eerst alleen in de Randstad opdoken, wordt nu langzaam ook de rest van Nederland veroverd. Ze zijn te vinden op festivals, evenementen, schoolcampussen of zoals deze zomer in onder andere Den Haag, Oisterwijk en Rotterdam (14,15 en 16 oktober) bij het rondreizende Rrrollende foodtruckfestival. Muziek luisteren in het zonnetje, onder het genot van een drankje en veel soorten streetfood - soms is er niet veel voor nodig om een heerlijke middag te hebben.

Vind het gat in de markt

Omdat het runnen van een foodtruck meer behelst dan alleen het kopen van de truck, zetten we hieronder de belangrijkste aandachtspunten uiteen. Een succesvolle foodtruck begint met een sterk product waarmee je het gat in de markt vindt.  

Iets volledig unieks bedenken is lastig in de wereld van streetfood, maar je kunt wel een zo goed mogelijk product maken waarmee je je onderscheidt van de concurrentie. Saté volgens grootmoeders recept, de verkoop van (zelfgedraaide) Duitse curryworsten, knapperige groenten uit de wok, zelfgemaakte sauzen, chutneys of tapenades, eigen friet, panini’s... Je kunt het zo gek niet bedenken. 

Als je het ultieme streetfood hebt bedacht, blijf dan vooral op de kwaliteit letten. Een hobbykok kan doorgaans goed koken, maar besef dat een foodtruck een professionele keuken is. Bewaak daarom de kwaliteit. Het eerste sateetje dat je verkoopt is uiteraard perfect, maar drie uur later moet nummer tweehonderd dat ook zijn.

Net als in een restaurant kun je geen moment verslappen. Met een lange rij wachtenden ligt het gevaar op de loer dat je het eten gaat afraffelen, maar dat werkt uiteindelijk tegen je. De rij is dan wel snel weg, de wachttijd korter, maar de klanten komen niet meer terug omdat de kwaliteit tegenvalt.

Schrijf een ondernemingsplan

De beschrijving van het product is onderdeel van het bedrijfsplan, dat de eerste stap naar een succesvolle start van jouw bedrijf is. Hierin maak je jouw plannen concreet en breng je de kansen en obstakels in kaart.

Een ondernemingsplan voor de horeca heeft daarnaast nog een aantal extra aandachtspunten ten opzichte van een ‘regulier’ businessplan. Naast de gebruikelijke zaken als de doelstelling, de toegevoegde waarde en de reden waarom je nu een bedrijf start, dien je een uitgebreid marketingplan en financieel plan te maken.

Maak een financieel plan

Wie een foodtruck wil beginnen, heeft in de meeste gevallen startkapitaal van externe financiers nodig. Zonder goed onderbouwd businessplan kom je niet in aanmerking voor een gesprek bij de bank of bij andere investeerders. Voordat een instantie geld in jouw onderneming zal steken, wil hij weten om wat voor horecabedrijf het gaat, wat de financiële vooruitzichten zijn, wat jouw strategie is en wat daardoor de kans van slagen is van jouw onderneming.

Laat zien hoe je deze investeringen wilt financieren. Denk aan de aanschaf van de bedrijfsmiddelen: de truck, de inventaris, kookartikelen, benzine, kosten van een parkeerplaats/garage, verzekeringen, inkoop eten, elektriciteit, vergunningen, onderhoud, marketing etc.

Klop je aan bij de bank, leen je bij familie en bekenden of heb je crowdfunding voor ogen? Calculeer ook een financiële reserve in, de omzet kan tegenvallen en als de oven kapotgaat moet je een nieuwe kunnen kopen. Beschrijf bij het gebruik van vreemd vermogen duidelijk wat je investeerders te bieden hebt. Hoe (en wanneer) ga jij geldschieters terugbetalen?

De aanschaf van de foodtruck

Heb je de financiering voor elkaar, dan is het tijd voor de aanschaf van de foodtruck. Dat is nog niet zo eenvoudig. Je kunt kiezen voor het overnemen van een bestaande truck. Dat heeft als voordeel dat de wagen al helemaal klaar is om te gebruiken.

De keuken is op maat, de inrichting is compleet en je kunt direct van start. Nadeel is wel dat de inrichting precies ook bij jouw product moet passen. Als je ijs wilt gaan verkopen, heb je niets aan frituurbakken of die handige grote bakplaat.

Als je van ‘scratch’ af aan begint, dan koop je een goedkoop busje of vrachtwagen en richt je deze volledig naar eigen smaak in. De aanschaf is goedkoper, maar er komen veel kosten bij: de verbouwing en alle keukenapparatuur bijvoorbeeld. Daarnaast duurt het een tijdje voordat je daadwerkelijk van start kunt gaan. 

Schrijf een marketingplan

Inpage advertorial voorbeeldplan horeca

Voorbeeldplan nodig?

Blijft het lastig om een bedrijfsplan te schrijven? Met dit gratis ondernemingsplan voorbeeld voor ondernemers in de horeca helpen wij jou graag op weg.
Download je voorbeeldplan

Naast het financiële plan is het marketingplan onmisbaar. Onderdeel hiervan is de marketingmix die bestaat uit de vier P’s: Prijs, Product, Plaats en Promotie.

Maar daar komt in de horecabranche ook nog Personeel en Presentatie bij. Een van de belangrijkste aspecten hieruit is het in kaart brengen van de concurrentie. 

Maak een concurrentieanalyse om meer inzicht te krijgen in de huidige markt. Omschrijf iedere concurrent kort en geef aan wat jij anders gaat doen.

Hierbij kun je denken aan het gebruik van unieke producten, het bieden van een scherpere prijs, betere service of een aantrekkelijke locatie.

Maak alle vergunningen in orde

Als je eenmaal alles in kaart hebt gebracht, ben je er nog niet. Want voordat je vanuit de ingerichte foodtruck de eerste monden gaat vullen, moeten alle vergunningen en papieren in orde zijn. Allereerst dien je je als startende ondernemer in te schrijven bij de Kamer van Koophandel.

Denk daarnaast aan voor de hand liggende zaken als de parkeerplaats van jouw truck. Als je een eigen oprit hebt, parkeer je op je eigen terrein. Woon je in Amsterdam, dan is dit haast onmogelijk en dien je een garage te regelen.

Een foodtruck valt onder de horeca en in deze branche gelden een hoop regels. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit kijkt bijvoorbeeld altijd over je schouder mee. Horecaondernemers moeten zich houden aan de hygiënecode van de Nederlandse horeca. Bij bepaalde producten als rauwe vis (sushi), döner of ijs gelden er extra regels vanwege het grotere risico op productbederf. Als je alcohol wilt verkopen, ben je verplicht de cursus Sociale Hygiëne te volgen. 

Dan zijn er nog allerlei andere zaken die je op orde moet hebben: de verzekering voor de truck en je moet aan de regels voor brandveiligheid voldoen. Zorg dus dat je een blusdeken en brandblusser hebt. Bij iedere standplaats krijg je te maken met andere regels: iedere gemeente mag dit zelf bepalen. Check dus altijd vooraf welke vergunningen je nodig hebt.

Laat je inspireren

Wie geïnspireerd wil worden moet eens de komedie Chef (2014) bekijken, waarin een chefkok zijn passie voor het vak kwijt is geraakt, zijn eigen foodtruck koopt en allerlei steden in het zonnige zuiden van Amerika aandoet. Een heerlijke, vrolijkstemmende film, maar bedenk wel dat de werkelijkheid iets minder romantisch is.

Het televisieprogramma Food Truck Challenge, dat op foodzender 24 Kitchen wordt uitgezonden, geeft in dat opzicht een iets realistischer beeld. Naast alle lol is het runnen van een foodtruck toch vooral een kwestie van erg hard werken.

Tips van de redactie

Ondernemingsplan horeca schrijven: waarop moet je letten?
Checklist: de marketingmix 2.0
Een concurrentieanalyse opstellen: 5 vragen en antwoorden 
Een eigen horecabedrijf in 12 stappen
Een bedrijfsplan in 10 stappen

Bijgewerkt op: 07-10-2016 Gepubliceerd op:
02-09-2015

Horeca

Droom jij al jaren van een eigen restaurant, hotel of café en wil je deze stap eindelijk gaan zetten? Weet dan dat er bij het starten van een onderneming in de horeca meer komt kijken dan je misschien denkt. Op deze pagina's vind je informatie die van belang kan zijn voor startende horecaondernemers. En met de volgende links zet je in ieder geval de eerste stap naar een goede start van jouw horecabedrijf:

  1. Stappenplan 1: een eigen horecabedrijf in 12 stappen
  2. ​​Stappenplan 2: een eigen bed & breakfast in 13 stappen
  3. Checklist: een foodtruck beginnen doe je zo

Moet jij eerst nog een bedrijfsplan schrijven? Met deze tips schrijf je een goed ondernemingsplan voor de horeca.

Tip! Hier vind je actuele cijfers en trends over de horecabranche.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief met handige tips.

Zakelijke rekening: het eerste jaar gratis

Gratis zakelijke rekening openen

Open nu een zakelijke rekening bij de Rabobank en bankier het eerste jaar gratis. Ben je al klant bij ons? Dan kun je online een zakelijke rekening openen.
 
Bekijk jouw voordeel

Hoe zijn andere ondernemers gestart?

Startersverhaal - Nimbles

In de rubriek Startersverhalen vertellen succesvolle ondernemers over de start van hun bedrijf. Hoe hebben zij het aangepakt?

Lees hun verhalen

Wat is IkGaStarten?

IkGaStarten is een online initiatief van de Rabobank, de bank voor startend Nederland. Bedoeld voor startende ondernemers én voor mensen die nu nog in loondienst zijn, maar overwegen om ook de sprong te wagen. Iedere dag plaatsen wij hier nuttige informatie en tips die het leven van de ondernemer makkelijker en leuker maken.

Zakelijke rekening nodig?
X
Startersvoordeel

Wist je dat je bij de Rabobank het eerste jaar zonder kosten bankiert? Bespaar tot 70 euro per maand.

sluiten

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

  • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
  • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
  • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
     

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.