Foodtruck beginnen: dit zijn de regels

Foodtruck beginnen: dit zijn de regels

Foodtrucks zijn razend populair. De trend is overgewaaid uit Amerika en inmiddels helemaal ingeburgerd op de Nederlandse festivals. Je ziet ze ook steeds vaker op straat. Met welke regels krijg je als eigenaar van een foodtruck te maken?

De foodtruck, wat is het?

Je komt ze steeds vaker tegen in het straatbeeld: de foodtruck. Het fenomeen verovert vanuit Amerika heel Europa en dus ook Nederland. Kleine, mobiele keukens met een beperkt assortiment aan streetfood; wraps met biefstuk, hamburgers, een portie saté of sandwiches.

Het zijn vaak hobbykoks die voor zichzelf beginnen of chefkoks die meer vrijheid willen hebben. Het grote voordeel: een foodtruck beginnen is een stuk laagdrempeliger dan het opzetten van een compleet nieuw horecabedrijf.

Inmiddels rijden er al heel wat foodtrucks rond in Nederland. Je ziet deze mobiele keukens steeds vaker op festivals, evenementen, schoolcampussen of bij het rondreizende Rrrollende foodtruckfestival.

Muziek luisteren in het zonnetje, onder het genot van een drankje en veel soorten streetfood - soms is er niet veel voor nodig om een heerlijke middag te hebben.

Vind het gat in de markt

Omdat het runnen van een foodtruck meer behelst dan alleen het kopen van de truck, zetten we hieronder de belangrijkste aandachtspunten uiteen.

Een succesvolle foodtruck begint met een sterk product waarmee je het gat in de markt vindt. Iets unieks bedenken is lastig in de wereld van streetfood, maar je kunt wel een zo goed mogelijk product maken waarmee je je onderscheidt van de concurrentie.

Bijvoorbeeld:

 • saté volgens grootmoeders recept
 • de verkoop van (zelfgedraaide) Duitse curryworsten
 • knapperige groenten uit de wok
 • zelfgemaakte sauzen, chutneys of tapenades
 • eigen friet
 • panini’s
 • en nog veel meer, je kunt het zo gek niet bedenken

Lees ook het artikel "De start van Marloes van Oorschot en Larissa Stevenaar | Pittige Dames Foodtruck" over de start van hun foodtruck.

Ga voor kwaliteit

Als je het ultieme streetfood gevonden hebt, blijf dan vooral op de kwaliteit letten. Een hobbykok kan doorgaans thuis goed koken, maar besef dat een foodtruck een professionele keuken is.

Bewaak de kwaliteit. Het eerste sateetje dat je verkoopt is uiteraard perfect, maar drie uur later moet nummer tweehonderd dat ook zijn.

Met een lange rij wachtenden ligt het gevaar op de loer dat je het eten gaat afraffelen, maar dat werkt uiteindelijk tegen je. De rij is dan wel snel weg, de wachttijd korter, maar de klanten komen niet meer terug als de kwaliteit tegenvalt.

Schrijf een ondernemingsplan

Het beschrijven van het product maakt deel uit van het bedrijfsplan. In dit document maak je jouw plannen concreet en breng je de kansen en obstakels in kaart.

Een ondernemingsplan voor de horeca heeft extra aandachtspunten ten opzichte van een 'regulier' businessplan. Naast gebruikelijke zaken zoals de doelstelling, de toegevoegde waarde en de reden waarom jij juist nú een bedrijf start, moet je een uitgebreid marketingplan en financieel plan opstellen.

Tip! Vind jij het moeilijk om zelf een bedrijfsplan te schrijven? Met dit gratis ondernemingsplan voorbeeld voor horecaondernemers helpen wij jou graag op weg.

Download gratis PDF

Maak een financieel plan

Heb jij startkapitaal van externe financiers nodig om van jouw foodtruckdroom werkelijkheid te maken? Weet dat je zonder een (goed onderbouwd) businessplan in principe niet in aanmerking komt voor een gesprek bij de bank.

Voordat een instantie geld in jouw onderneming zal steken, wil hij weten om wat voor horecabedrijf het gaat, wat de financiële vooruitzichten zijn, wat jouw strategie is en wat daardoor de kans van slagen is van jouw onderneming.

Laat zien hoe je deze aankopen wilt financieren. Denk aan de aanschaf van:

 • een foodtruck
 • brandstof
 • inventaris
 • kookartikelen
 • de kosten van een parkeerplaats/garage
 • verzekeringen
 • inkoop eten
 • elektriciteit
 • vergunningen
 • onderhoud

Klop je aan bij de bank, leen je bij familie of heb je crowdfunding voor ogen?

Calculeer een financiële reserve in: de omzet kan tegenvallen en als de oven kapotgaat moet je een nieuwe kunnen kopen. Beschrijf bij het gebruik van vreemd vermogen duidelijk wat je investeerders te bieden hebt. Hoe (en wanneer) ga jij geldschieters terugbetalen?

Schrijf een marketingplan

Naast het financiële plan mag ook een marketingplan niet ontbreken. Onderdeel hiervan is de marketingmix die bestaat uit de vier P’s: Prijs, Product, Plaats en Promotie. Maar daar komt in de horecabranche ook nog Personeel en Presentatie bij. Een van de belangrijkste aspecten hieruit is het in kaart brengen van de concurrentie. 

Maak een concurrentieanalyse om inzicht te krijgen in de huidige markt. Omschrijf iedere concurrent kort en geef aan wat jij anders gaat doen. Hierbij kun je denken aan:

 • het werken met unieke producten
 • het bieden van een scherpere prijs of betere service
 • werken op een aantrekkelijke locatie.
   

Foodtruck aan het strand

Koop een foodtruck

Heb je de financiering voor elkaar? Dan is het tijd voor de aanschaf van de foodtruck.

Dat is nog niet zo eenvoudig. Je kunt kiezen voor het overnemen van een bestaande truck. Dat heeft als voordeel dat de wagen al helemaal klaar is voor gebruik. Een nadeel kan zijn dat deze inrichting precies bij jouw product moet passen. Als je ijs wilt gaan verkopen, heb je niets aan frituurbakken of een handige grote bakplaat.

Als je liever van 'scratch' af aan begint, koop dan bij voorkeur een goedkoop busje of vrachtwagen en richt deze volledig naar smaak in.

De aanschaf is dan meestal goedkoper, maar er komen wel de nodige kosten bij: de verbouwing, keukenapparatuur etc. Daarnaast duurt het langer voordat je met jouw foodtruck de straat op kunt. 

Houd je aan de regels

Voordat je vanuit de ingerichte foodtruck de eerste monden kunt gaan vullen, moeten alle vergunningen en papieren in orde zijn.

Allereerst dien je je als ondernemer in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Daarnaast valt een foodtruck onder de horeca, in deze branche gelden een hoop regels.

Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit kijkt bijvoorbeeld altijd over je schouder mee. Horecaondernemers moeten zich houden aan de hygiënecode van de Nederlandse horeca. 

Sociale Hygiëne
Voor bepaalde producten, waaronder rauwe vis (sushi), döner of ijs gelden nog strengere regels. Als je alcohol wilt verkopen, ben je verplicht om de cursus Sociale Hygiëne te volgen. 

Verzekeringen en vergunningen
Dan zijn er nog allerlei andere zaken die je op orde moet hebben: de verzekering voor de truck en je moet aan de regels voor brandveiligheid voldoen.

Zorg dus dat je een blusdeken en brandblusser hebt. Bij iedere standplaats krijg je te maken met andere regels: iedere gemeente mag dit zelf bepalen. Check dus altijd vooraf welke vergunningen je nodig hebt.

Rabo SmartPin voor horecaondernemers

Met de Rabo SmartPin app en een mobiele kaartlezer verander je jouw telefoon of tablet in een betaalautomaat.

Zo kunnen jouw klanten met veilig pinnen en is de betaling snel afgehandeld. Handig als je als cateraar of foodtruckeigenaar vaak op locatie aan het werk bent.

Zoals Mirjam en haar man Wim, die wekelijks met hun groente- en fruitkraam op de markt te vinden zijn. Zij maken steeds vaker mee dat klanten met pin willen betalen. En ook al geeft zij vanwege de snelheid nog altijd de voorkeur aan contant geld: zij ziet ook de voordelen in van contactloos betalen.

"Als mensen maar 5 euro cash hebben en ze hebben de mogelijkheid tot pinnen, gaat er vaak nog wat extra fruit mee en verdien je toch weer een euro meer. Het bindt onze klanten aan de kraam, ze hoeven niet naar de pinautomaat te lopen om geld te halen. Het is toch een extra service die je klanten biedt en dat wordt gewaardeerd."

Foodtrucks op tv

Ter inspiratie is het leuk om een keer naar Chef te kijken. In deze film is een chefkok zijn passie voor het vak volledig kwijtgeraakt.

Hij koopt een foodtruck en doet allerlei steden in Amerika aan. Een heerlijke en vrolijkstemmende film, maar bedenk dat de werkelijkheid een tikje minder romantisch is.

Het televisieprogramma Food Truck Challenge, dat op foodzender 24 Kitchen wordt uitgezonden, geeft in dat opzicht een realistischer beeld. Het runnen van een foodtruck blijft uiteindelijk toch vooral een kwestie van hard werken.

 

Bijgewerkt op: 06-03-2019

Wat vind je van dit artikel?

x123
x17

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Het droomscenario van menig ondernemer? Een Bed & Breakfast (B&B) beginnen in het buitenland. En dan natuurlijk het liefst in een zonnig oord. Lees met welke algemene zaken je hierbij te maken krijgt en welke valkuilen je moet zien te vermijden.

B&B Buitenland
B&B Buitenland

Horeca

Droom jij al jaren van een eigen restaurant, hotel, bed & breakfast, foodtruck, koffietentje of café? De Rabobank helpt startende horecaondernemers graag op weg. Op deze site vind je alles om de volgende stap te zetten naar een goede start van jouw horecabedrijf:

 1. Stappenplan 1: een eigen horecabedrijf in 12 stappen
 2. ​​Stappenplan 2: een eigen bed & breakfast in 13 stappen
 3. Checklist: een foodtruck beginnen doe je zo

Moet jij eerst nog een bedrijfsplan schrijven? Met deze tips schrijf je een goed ondernemingsplan voor de horeca. En ken je onze gratis tool voor een sterke start al? Ga aan de slag met de Startversterker.

Tip! Hier vind je actuele cijfers en trends over de horecabranche.

Created with Sketch.

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

 • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
 • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
 • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
   

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 2.872 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.