Foodtruck beginnen: dit zijn de regels

Foodtruck beginnen: dit zijn de regels

De ouderwetse patatkraam of ijscokar kent iedereen, maar er zijn meer producten die je vanuit een foodtruck kunt verkopen. Rollende keukens zijn in Amerika al een tijdje erg succesvol en ze worden ook steeds populairder in Nederland. Met welke regels krijg je als eigenaar van een foodtruck te maken?

De foodtruck, wat is het?

Je komt ze steeds vaker tegen in het straatbeeld: de foodtruck. Het fenomeen verovert vanuit Amerika heel Europa en dus ook Nederland. Kleine, mobiele keukens met een beperkt assortiment aan streetfood; wraps met biefstuk, hamburgers, een portie saté of sandwiches.

Het zijn vaak hobbykoks die voor zichzelf beginnen of chefkoks die meer vrijheid willen hebben. Het grote voordeel: een foodtruck beginnen is een stuk laagdrempeliger dan het opzetten van een compleet nieuw horecabedrijf.

Inmiddels rijden er al heel wat foodtrucks rond in Nederland. Je ziet deze mobiele keukens steeds vaker op festivals, evenementen, schoolcampussen of bij het rondreizende Rrrollende foodtruckfestival.

Muziek luisteren in het zonnetje, onder het genot van een drankje en veel soorten streetfood - soms is er niet veel voor nodig om een heerlijke middag te hebben.

Vind het gat in de markt

Omdat het runnen van een foodtruck meer behelst dan alleen het kopen van de truck, zetten we hieronder de belangrijkste aandachtspunten uiteen. Een succesvolle foodtruck begint met een sterk product waarmee je het gat in de markt vindt.  

Iets unieks bedenken is lastig in de wereld van streetfood, maar je kunt wel een zo goed mogelijk product maken waarmee je je onderscheidt van de concurrentie.

Bijvoorbeeld saté volgens grootmoeders recept, de verkoop van (zelfgedraaide) Duitse curryworsten, knapperige groenten uit de wok, zelfgemaakte sauzen, chutneys of tapenades, eigen friet, panini’s... Je kunt het zo gek niet bedenken. 

Ga voor kwaliteit

Als je het ultieme streetfood gevonden hebt, blijf dan vooral op de kwaliteit letten. Een hobbykok kan doorgaans goed koken, maar besef dat een foodtruck een professionele keuken is.

Bewaak de kwaliteit. Het eerste sateetje dat je verkoopt is uiteraard perfect, maar drie uur later moet nummer tweehonderd dat ook zijn.

Met een lange rij wachtenden ligt het gevaar op de loer dat je het eten gaat afraffelen, maar dat werkt uiteindelijk tegen je. De rij is dan wel snel weg, de wachttijd korter, maar de klanten komen niet meer terug als de kwaliteit tegenvalt.

Schrijf een ondernemingsplan

Het beschrijven van het product maakt deel uit van het bedrijfsplan. In dit document maak je jouw plannen concreet en breng je de kansen en obstakels in kaart.

Een ondernemingsplan voor de horeca heeft extra aandachtspunten ten opzichte van een 'regulier' businessplan. Naast gebruikelijke zaken zoals de doelstelling, de toegevoegde waarde en de reden waarom jij juist nú een bedrijf start, moet je een uitgebreid marketingplan en financieel plan opstellen.

Tip! Vind jij het moeilijk om zelf een bedrijfsplan te schrijven? Met dit gratis ondernemingsplan voorbeeld voor horecaondernemers helpen wij jou graag op weg.

Download gratis PDF

Maak een financieel plan

Heb jij startkapitaal van externe financiers nodig om van jouw foodtruckdroom werkelijkheid te maken? Weet dat je zonder een (goed onderbouwd) businessplan in principe niet in aanmerking komt voor een gesprek bij de bank.

Voordat een instantie geld in jouw onderneming zal steken, wil hij weten om wat voor horecabedrijf het gaat, wat de financiële vooruitzichten zijn, wat jouw strategie is en wat daardoor de kans van slagen is van jouw onderneming.

Laat zien hoe je deze aankopen wilt financieren. Denk aan de aanschaf van:

  • een foodtruck
  • brandstof
  • inventaris
  • kookartikelen
  • de kosten van een parkeerplaats/garage
  • verzekeringen
  • inkoop eten
  • elektriciteit
  • vergunningen
  • onderhoud
     

Klop je aan bij de bank, leen je bij familie of heb je crowdfunding voor ogen? Calculeer een financiële reserve in: de omzet kan tegenvallen en als de oven kapotgaat moet je een nieuwe kunnen kopen.

Beschrijf bij het gebruik van vreemd vermogen duidelijk wat je investeerders te bieden hebt. Hoe (en wanneer) ga jij geldschieters terugbetalen?

Schrijf een marketingplan

Naast het financiële plan mag ook een marketingplan niet ontbreken. Onderdeel hiervan is de marketingmix die bestaat uit de vier P’s: Prijs, Product, Plaats en Promotie. Maar daar komt in de horecabranche ook nog Personeel en Presentatie bij. Een van de belangrijkste aspecten hieruit is het in kaart brengen van de concurrentie. 

Maak een concurrentieanalyse om inzicht te krijgen in de huidige markt. Omschrijf iedere concurrent kort en geef aan wat jij anders gaat doen. Hierbij kun je denken aan:

  • het werken met unieke producten
  • het bieden van een scherpere prijs of betere service
  • werken op een aantrekkelijke locatie.
     

Foodtruck aan het strand

Koop een foodtruck

Heb je de financiering voor elkaar? Dan is het tijd voor de aanschaf van de foodtruck. Dat is nog niet zo eenvoudig. Je kunt kiezen voor het overnemen van een bestaande truck. Dat heeft als voordeel dat de wagen al helemaal klaar is voor gebruik.

Een nadeel kan zijn dat deze inrichting precies bij jouw product moet passen. Als je ijs wilt gaan verkopen, heb je niets aan frituurbakken of een handige grote bakplaat.

Als je liever van 'scratch' af aan begint, koop dan bij voorkeur een goedkoop busje of vrachtwagen en richt deze volledig naar smaak in.

De aanschaf is dan meestal goedkoper, maar er komen wel de nodige kosten bij: de verbouwing, keukenapparatuur etc. Daarnaast duurt het langer voordat je met jouw foodtruck de straat op kunt. 

Houd je aan de regels

Voordat je vanuit de ingerichte foodtruck de eerste monden kunt gaan vullen, moeten alle vergunningen en papieren in orde zijn. Allereerst dien je je als ondernemer in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Daarnaast valt een foodtruck valt onder de horeca en in deze branche gelden een hoop regels.

Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit kijkt bijvoorbeeld altijd over je schouder mee. Horecaondernemers moeten zich houden aan de hygiënecode van de Nederlandse horeca. 

Sociale Hygiëne
Voor bepaalde producten, waaronder rauwe vis (sushi), döner of ijs gelden nog strengere regels. En als je alcohol wilt verkopen, ben je verplicht om de cursus Sociale Hygiëne te volgen. 

Verzekeringen en vergunningen
Dan zijn er nog allerlei andere zaken die je op orde moet hebben: de verzekering voor de truck en je moet aan de regels voor brandveiligheid voldoen. Zorg dus dat je een blusdeken en brandblusser hebt. Bij iedere standplaats krijg je te maken met andere regels: iedere gemeente mag dit zelf bepalen. Check dus altijd vooraf welke vergunningen je nodig hebt.

Foodtrucks op tv

Ter inspiratie is het leuk om een keer naar Chef te kijken. In deze film is een chefkok zijn passie voor het vak volledig kwijtgeraakt. Hij koopt een foodtruck en doet allerlei steden in Amerika aan. Een heerlijke en vrolijkstemmende film, maar bedenk dat de werkelijkheid een tikje minder romantisch is.

Het televisieprogramma Food Truck Challenge, dat op foodzender 24 Kitchen wordt uitgezonden, geeft in dat opzicht een realistischer beeld. Het runnen van een foodtruck blijft uiteindelijk toch vooral een kwestie van hard werken.

Tips van de redactie

Ondernemingsplan horeca schrijven: waarop moet je letten?
Checklist: de marketingmix 2.0
Een concurrentieanalyse opstellen: 5 vragen en antwoorden 
Een eigen horecabedrijf in 12 stappen
Een bedrijfsplan in 10 stappen

Bijgewerkt op: 22-02-2017 Gepubliceerd op:
02-09-2015

Horeca

Droom jij al jaren van een eigen restaurant, hotel of café en wil je deze stap eindelijk gaan zetten? Weet dan dat er bij het starten van een onderneming in de horeca meer komt kijken dan je misschien denkt. Op deze pagina's vind je informatie die van belang kan zijn voor startende horecaondernemers. En met de volgende links zet je in ieder geval de eerste stap naar een goede start van jouw horecabedrijf:

  1. Stappenplan 1: een eigen horecabedrijf in 12 stappen
  2. ​​Stappenplan 2: een eigen bed & breakfast in 13 stappen
  3. Checklist: een foodtruck beginnen doe je zo

Moet jij eerst nog een bedrijfsplan schrijven? Met deze tips schrijf je een goed ondernemingsplan voor de horeca.

Tip! Hier vind je actuele cijfers en trends over de horecabranche.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief met handige tips.

Zakelijke rekening: het eerste jaar gratis

Gratis zakelijke rekening openen

Bij de Rabobank is de zakelijke rekening voor startende ondernemers het eerste jaar gratis. Ben je al klant? Dan kun je ook online een zakelijke rekening openen.

Bekijk jouw Startersvoordeel

Hoe zijn andere ondernemers gestart?

Startersverhaal - Nimbles

In de rubriek Startersverhalen vertellen succesvolle ondernemers over de start van hun bedrijf. Hoe hebben zij het aangepakt?

Lees hun verhalen

Wat is IkGaStarten?

IkGaStarten is een online initiatief van de Rabobank, de bank voor startend Nederland. Bedoeld voor startende ondernemers én voor mensen die nu nog in loondienst zijn, maar overwegen om ook de sprong te wagen. Iedere dag plaatsen wij hier nuttige informatie en tips die het leven van de ondernemer makkelijker en leuker maken.

Zakelijke rekening nodig?
X
Startersvoordeel

Bij de Rabobank is dit voor startende ondernemers het eerste jaar gratis.

sluiten

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

  • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
  • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
  • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
     

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.