In dit artikel zetten we de tien belangrijkste aandachtspunten uiteen voor ondernemers die hun eigen foodtruck willen beginnen. Direct meer lezen over een specifiek onderwerp? Klik dan op één van deze links:
- Vind het gat in de markt
- Ga voor kwaliteit
- Foodtruck beginnen? Schrijf een ondernemingsplan
- Aanschaf foodtruck
- Wetgeving foodtrucks
- Vergunningen foodtruck
- Festivals
- Administratie opzetten
- Betaalmethoden foodtruck
- Verzekeringen foodtruck beginnen
1. Vind het gat in de markt
Een succesvolle foodtruck begint met een sterk product om een gat in de markt te dichten. Iets unieks bedenken is lastig in de wereld van streetfood. Maak een kwalitatief zo goed mogelijk product, waarmee je je onderscheidt van de concurrentie.
Voorbeelden:
- Saté volgens grootmoeders recept
- De verkoop van (zelfgedraaide) Duitse curryworsten
- Knapperige groenten uit de wok
- Zelfgemaakte sauzen, chutneys of tapenades
- Eigen friet
- Panini’s
Lees ook het artikel "De start van Marloes van Oorschot en Larissa Stevenaar | Pittige Dames Foodtruck" over de start van hun foodtruck.
2. Ga voor kwaliteit
Als je het ultieme streetfood gevonden hebt, bewaak de kwaliteit van je product dan. Een hobbykok kan doorgaans thuis wel goed koken, maar een foodtruck is een professionele keuken.
Bewaak de kwaliteit. Het eerste sateetje dat je verkoopt zal prima zijn, maar drie uur later moet dat ook gelden voor nummer 200.
Met een lange rij wachtenden ligt het gevaar op de loer dat je bestellingen gaat afraffelen. Dat werkt uiteindelijk niet in je voordeel. Klanten komen niet meer terug als de kwaliteit tegenvalt, hoe kort de wachtrij ook is.
3. Schrijf een ondernemingsplan
Het beschrijven van het product maakt deel uit van je ondernemingsplan. In dit document maak je jouw plannen concreet en breng je de kansen en obstakels in kaart. Een ondernemingsplan voor de horeca heeft extra aandachtspunten ten opzichte van een 'regulier' businessplan.
Naast gebruikelijke zaken, zoals de doelstelling, je toegevoegde waarde en de reden waarom je juist nú een bedrijf start, moet je een uitgebreid marketingplan en een financieel plan opstellen.
Onderdelen marketingplan
Door het schrijven van een goed marketingplan krijg je beter zicht op de zakelijke kansen en de haalbaarheid van de doelen uit je bedrijfsplan. Zo kun je jouw onderneming een vliegende start geven. Het marketingplan dient in feite als een overkoepelende strategie, die uit verschillende onderdelen bestaat om die strategie te onderbouwen.
Maak een financieel plan
Heb jij startkapitaal van externe financiers nodig om van jouw foodtruck-droom werkelijkheid te maken? Dan is het belangrijk om te realiseren dat je zonder een goed financieel plan bijna nooit in aanmerking komt voor een gesprek bij de bank.
Voordat een partij geld in je onderneming zal investeren, wil deze ongetwijfeld weten om wat voor horecabedrijf het gaat, wat de financiële vooruitzichten zijn, wat je strategie is en hoe groot de kans van slagen is van jouw onderneming.
Kosten van je foodtruck
Laat zien hoe je de aankopen wil financieren die komen kijken bij het verwezenlijken van je plan. Denk bijvoorbeeld aan de volgende kosten:
- Een foodtruck
- Brandstof
- Inventaris
- Kookartikelen
- De kosten van een parkeerplaats/garage
- Verzekeringen
- Inkoop van ingrediënten
- Elektriciteit
- Vergunningen
- Onderhoud
Calculeer ook een financiële reserve in. De omzet kan namelijk tegenvallen. Als de oven kapotgaat, moet je een nieuwe kunnen kopen. Beschrijf bij de aanvraag van vreemd vermogen (een lening bijvoorbeeld) duidelijk wat je te bieden hebt aan investeerders. Hoe en wanneer ga jij geldschieters terugbetalen?
Soorten begrotingen
Het financiële plan is een belangrijk onderdeel van je ondernemingsplan. Je wil natuurlijk weten of je je zakelijke plannen kunt uitvoeren zonder verlies te lijden. Om een volledig overzicht te krijgen over jouw situatie als ondernemer, is het belangrijk om aandacht te besteden aan verschillende soorten begrotingen.
Denk bijvoorbeeld aan een investeringsbegroting, financieringsbegroting, exploitatiebegroting, liquiditeitsbegroting en een begroting voor privé-uitgaven.
In onze gratis voorbeeld ondernemingsplannen staan ook alle begrotingen uitgelegd. Download ze hier gratis!
Schrijf een marketingplan voor je foodtruck
Naast het financiële plan mag ook een marketingplan niet ontbreken in je ondernemingsplan. Onderdeel hiervan is de marketingmix die bestaat uit de vier P’s: Prijs, Product, Plaats en Promotie.
Maar daar komen in de horecabranche ook nog 'Personeel' en 'Presentatie' bij. Je personeel is immers het visitekaartje van je bedrijf, en de presentatie van je voedsel draagt bij aan de klantbeleving.
Een van de belangrijkste onderdelen van je marketingplan is het in kaart brengen van de concurrentie. Maak een concurrentieanalyse om inzicht te krijgen in de huidige markt. Omschrijf iedere concurrent kort en geef aan wat jij anders gaat doen. Hierbij kun je denken aan:
- Het werken met unieke producten;
- Het bieden van een scherpere prijs of betere service;
- Werken op een aantrekkelijke locatie.

4. Aanschaf foodtruck
Wil je een foodtruck beginnen, dan moet je je afvragen of het goedkoper is om een truck te kopen of er één te huren. Kies je voor het overnemen van een bestaande truck, dan is de wagen vaak al helemaal klaar voor gebruik. Een nadeel kan zijn dat deze inrichting wellicht niet bij jouw product past.
Als je liever alles in eigen hand houdt, dan kun je bijvoorbeeld een goedkoop busje of vrachtwagen kopen en deze volledig naar eigen smaak inrichten. De aanschafkosten zijn dan waarschijnlijk lager dan bij het overnemen van een bestaande truck, maar er komen wel kosten kijken bij het inrichten.
Denk daarbij aan de kosten van de verbouwing en de aanschaf van keukenapparatuur. Daarnaast duurt het hierdoor langer voordat je met jouw foodtruck de straat op kunt.
5. Wetgeving foodtrucks
Voordat je de eerste klanten kunt bedienen, moeten alle vergunningen en papieren in orde zijn. Allereerst dien je je als ondernemer in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Een foodtruck valt wettelijk gezien onder de horeca en in deze branche gelden veel regels om rekening mee te houden.
Horecaondernemers moeten zich houden aan de hygiënecode van de Nederlandse horeca en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit controleert hierop. Voor bepaalde producten, waaronder rauwe vis (sushi), döner of ijs gelden nog strengere regels. Als je alcohol wilt verkopen, ben je verplicht om je aan de Alcoholwet te houden en om de cursus Sociale Hygiëne te volgen.
6. Vergunningen voor je foodtruck
Er zijn nog allerlei andere zaken die je op orde moet hebben, zoals het regelen van vergunningen voor de truck. Ook moet je aan de regels voor brandveiligheid voldoen. Zorg dus dat je een blusdeken en brandblusser hebt.
Veel standplaatsen kennen andere regels, want deze worden door de gemeente bepaald. Controleer daarom altijd vooraf welke vergunningen je nodig hebt voor een specifieke locatie. Bijvoorbeeld een standplaatsvergunning en een evenementenvergunning zijn door veel gemeentes verplicht gesteld.
7. Festivals
Met je foodtruck wil je wellicht ook op (food)festivals staan, maar hoe regel je dat? Via Google vind je de leukste festivals. Onderzoek de voorwaarden om daar te mogen staan. In de meeste gevallen moet je een standplaats huren, net zoals op de markt. Denk ook aan speciale evenementen voor particulieren of bedrijven.
Heb je een standplaatsvergunning afgesloten? Dan mag je je foodtruck op een openbare weg parkeren. Wellicht is een plekje net buiten een festivalterrein de beste optie? Zo speel je bijvoorbeeld handig in op de stromen bezoekers die vanuit het station richting het festivalterrein lopen, en terug.
8. Administratie opzetten
Als horecaondernemer is het natuurlijk ook belangrijk om je administratie op te zetten. Uiteindelijk wil je geld verdienen en door een overzichtelijke administratie heb je altijd inzicht in je financiële situatie. Je kunt dit zelf doen, bijvoorbeeld met behulp van een slim boekhoudpakket, maar je kunt je boekhouding ook uitbesteden aan een boekhouder of accountant.
Ook wanneer je je boekhouding uitbesteedt, is het belangrijk om de basis van je financiën wel te snappen. Die basis leer je in de gratis whitepaper 'Administratie voor starters'. Daarnaast is wenselijk om een zakelijke rekening te openen, zodat je zakelijke en privé financiën zijn gescheiden.
9. Betaalmethoden foodtruck
Weet je al welke betaalmethoden je jouw klanten wil aanbieden? Naast contant geld kun je klanten laten betalen met creditcard, pinnen (met of zonder smartphone), contactloos betalen of betalen met een QR-code.
Rabo SmartPin voor horecaondernemers
Met de Rabo SmartPin app en een mobiele kaartlezer verander je jouw telefoon of tablet in een mobiele betaalautomaat. Zo kunnen jouw klanten veilig pinnen en is de betaling snel afgehandeld.
10. Verzekeringen foodtrucks
Als je een foodtruck begint, dan heb je een horecaonderneming. Er zijn risico's verbonden aan het starten van een onderneming. Gelukkig kun je bepaalde risico's afdekken door verzekeringen af te sluiten. Welke verzekeringen kun je het best afsluiten als je een foodtruck begint? Denk bijvoorbeeld aan:
- Aansprakelijkheidsverzekering
- Verzekering voor bedrijfsmiddelen als inventaris en voorraad
- Rechtsbijstandverzekering
- Bedrijfsschadeverzekering
- Verzekering foodtruck zelf (voertuig)
- Evenementenverzekering
- Arbeidsongeschiktheidsverzekering
Wil je weten welke risico's jouw branchegenoten vaak verzekeren? In dit artikel lees je er meer over.
Inspiratie: startersverhaal
Ter inspiratie is het leuk om het startersverhaal van Tonnie Plessius te lezen. Vlak voor corona uitbrak startte hij met zijn cateringbedrijf CateringEvents. Inmiddels verhuren ze maar liefst acht verschillende foodtrucks, zoals een wafelkraam en een hamburgerfoodtruck!
Meest gestelde vragen over een foodtruck beginnen:
- Wat heb je nodig om een foodtruck te beginnen?
Een foodtruck starten lijkt misschien eenvoudig, maar je hebt best wel wat nodig voor je culinaire droom. Denk aan een geschikte foodtruck, inventaris, kookartikelen, elektriciteit, brandstof en verzekeringen. En daarnaast heb je natuurlijk inkoopkosten voor het eten. - Hoeveel kost het om een foodtruck te beginnen?
Dat is lastig te zeggen. De kosten zijn onder andere afhankelijk van je wensen. Koop je een dure foodtruck van € 98.000 of ben je tevreden met een basic exemplaar van € 5.000? Hetzelfde geldt voor de aanschaf van spullen en kookapparatuur: hoeveel kosten wil je maken? Met een financieel plan zet je deze kosten op een rij en kun je onderbouwde keuzes maken. - Welke verzekeringen heb je nodig voor een foodtruck?
Wanneer je begint met een foodtruck heb je verschillende verzekeringen nodig. Denk bijvoorbeeld aan een inboedelverzekering, een algemene aansprakelijkheidsverzekering, een verzekering commercieel voertuig, rechtsbijstandverzekering en een compensatieverzekering. Bekijk welke risico's jouw branchegenoten verzekeren!