marieke

Horeca-omzet na drie jaar weer in de lift

Drie jaar lang zag de horecabranche alleen maar afnemende omzetten; in het vierde kwartaal van 2010 realiseerde de sector eindelijk weer eens een omzetstijging. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berekende dat de omzetten in de horeca in Q4 van 2010 met 3,7 procent stegen ten opzichte van een jaar eerder.

Reden voor euforie is er echter nog lang niet in de horeca. De groei is voor de helft te danken aan hogere prijzen die de ondernemers in rekening brachten. De andere helft komt door een hoger volume van de verkopen. Alle sub-branches in de horeca haalden in het vierde kwartaal meer omzet dan een jaar eerder. Hotels noteerden met 9,3 procent de grootste omzetgroei.

Ook de restaurants deden het eindelijk weer wat beter. Ze boekten 1,4 procent meer omzet dan in het vierde kwartaal van 2009. De prijsstijging was 1,8 procent, maar het omzetvolume kromp met 0,4 procent.

Het hele CBS-rapport over de omzetten in de horeca is als pdf te downloaden vanaf de CBS-website.

 

Gepubliceerd op:
25-02-2011

Wat vind je van dit artikel?

x1
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Foodtrucks zijn razend populair. We hebben het niet meer over de ouderwetse patatkraam of ijscokar, tegenwoordig zijn er nog veel meer producten die je vanuit een foodtruck kunt verkopen. Met welke regels krijg je als eigenaar van een foodtruck te maken en waarop moet je letten?

Foodtruck beginnen: dit zijn de regels
Foodtruck beginnen: dit zijn de regels

Horeca

Droom jij al jaren van een eigen restaurant, hotel, bed & breakfast, foodtruck, koffietentje of café? De Rabobank helpt startende horecaondernemers graag op weg. Op deze site vind je alles om de volgende stap te zetten naar een goede start van jouw horecabedrijf:

  1. Stappenplan 1: een eigen horecabedrijf in 12 stappen
  2. ​​Stappenplan 2: een eigen bed & breakfast in 13 stappen
  3. Checklist: een foodtruck beginnen doe je zo

Moet jij eerst nog een bedrijfsplan schrijven? Met deze tips schrijf je een goed ondernemingsplan voor de horeca. En ken je onze gratis tool voor een sterke start al? Ga aan de slag met de Startversterker.

Tip! Hier vind je actuele cijfers en trends over de horecabranche.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 3.917 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.