marieke

Horecabedrijven vaak binnen familie overgedragen

Horecaondernemers die zich aan het voorbereiden zijn op hun pensioen of de fysieke inspanning van hun werk willen afbouwen, zouden hun bedrijf het liefst overdragen aan een van hun familieleden. Dat bleek vorige week uit onderzoek van het Centrum van het Familiebedrijf.

Tijdens dit onderzoek werd gekeken naar naar de voorbereiding, de stappen in het opvolgingsproces en de mogelijkheden die horecaondernemers zien voor een overdracht naar de volgende generatie. Deze inzichten zijn essentieel te noemen, omdat het slagingspercentage van een dergelijke overdracht momenteel op dertig procent ligt.

Voorbereiding

Van de horecaondernemers die binnen nu en twee jaar hun bedrijf willen overdragen, zegt slechts vijftien procent goed voorbereid te zijn op de daadwerkelijke overdracht. De accountant wordt aangewezen als belangrijkste gespreksparter bij de voorbereiding van die overgang. Als het bedrijf onverhoopt toch niet binnen de eigen familie kan worden overgedragen, is de verkoop aan een externe partij is het op één na beste alternatief.

Klik hier voor een handig overzicht van alle cijfers en trends in de horecabranche.

Gepubliceerd op:
28-11-2011

Wat vind je van dit artikel?

x2
x3

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Foodtrucks zijn razend populair. We hebben het niet meer over de ouderwetse patatkraam of ijscokar, tegenwoordig zijn er nog veel meer producten die je vanuit een foodtruck kunt verkopen. Met welke regels krijg je als eigenaar van een foodtruck te maken en waarop moet je letten?

Foodtruck beginnen: dit zijn de regels
Foodtruck beginnen: dit zijn de regels

Welke vergunningen heb je nodig in de horeca? Iedereen die een café, lunchroom of eettent wil beginnen, moet een aantal verplichte vergunningen aanvragen. Met deze checklist horecavergunningen zit je gebakken.

Checklist horeca vergunningen
Checklist horeca vergunningen

Horeca

Droom jij al jaren van een eigen restaurant, hotel, bed & breakfast, foodtruck, koffietentje of café? De Rabobank helpt startende horecaondernemers graag op weg. Op deze site vind je alles om de volgende stap te zetten naar een goede start van jouw horecabedrijf:

  1. Stappenplan 1: een eigen horecabedrijf in 12 stappen
  2. ​​Stappenplan 2: een eigen bed & breakfast in 13 stappen
  3. Checklist: een foodtruck beginnen doe je zo

Moet jij eerst nog een bedrijfsplan schrijven? Met deze tips schrijf je een goed ondernemingsplan voor de horeca. En ken je onze gratis tool voor een sterke start al? Ga aan de slag met de Startversterker.

Tip! Hier vind je actuele cijfers en trends over de horecabranche.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

  • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
  • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
  • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten kosteloos in je mailbox.

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 3.455 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.