marieke

Merendeel hotels kampt met krappe liquiditeit

De hotelbranche maakt een moeilijke periode door. Een ruime meerderheid van de Nederlandse hotels kampt momenteel met een krappe liquiditeit of verwacht daar op korte termijn mee in de problemen te komen, zo blijkt uit recent onderzoek van adviesbureau KMPG.

Het onderzoek werd gehouden onder circa driehonderd Nederlandse hotels (met drie, vier of vijf sterren). Hieruit kwam naar voren dat 65 procent op dit moment stappen onderneemt om een ruimere kaspositie te creëren. Om dit doel te bereiken, kiezen hotels er onder andere voor om investeringen en onderhoud uit te stellen, hotelgasten vooruit te laten betalen en het personeelsbestand te verkleinen.

Kostenverlaging

KMPG benadrukt dat het in minder economische tijden belangrijk is dat hotels zeventig procent van hun energie richten op het verhogen van de omzet en de winstmarge en dertig procent op het verlagen van de kosten. De nadruk wordt echter veelal teveel gelegd op het verlagen van de kosten.

Prijzen

Uit het onderzoek blijkt dat de gemiddelde bezettingsgraad van Nederlandse hotels het afgelopen jaar licht is gestegen, van 63,6 naar 65,2 procent. De gemiddelde kamerprijs werd iets duurder en nam toe van 87 naar negentig euro. In de regio Amsterdam/Schiphol nam de gemiddelde bezettingsgraad toe van 73,1 naar 76,9 procent en steeg de gemiddelde kamerprijs van 123 naar 124 euro. Driesterren hotels deden het in 2011 relatief goed. "Als gevolg van de economische crisis zijn gasten meer gaan boeken in het goedkopere driesterren segment", aldus een woordvoerder.

Gepubliceerd op:
01-06-2012

Wat vind je van dit artikel?

x2
x3

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Horeca

Droom jij al jaren van een eigen restaurant, hotel, bed & breakfast, foodtruck, koffietentje of café? De Rabobank helpt startende horecaondernemers graag op weg. Op deze site vind je alles om de volgende stap te zetten naar een goede start van jouw horecabedrijf:

  1. Stappenplan 1: een eigen horecabedrijf in 12 stappen
  2. ​​Stappenplan 2: een eigen bed & breakfast in 13 stappen
  3. Checklist: een foodtruck beginnen doe je zo

Moet jij eerst nog een bedrijfsplan schrijven? Met deze tips schrijf je een goed ondernemingsplan voor de horeca. En ken je onze gratis tool voor een sterke start al? Ga aan de slag met de Startversterker.

Tip! Hier vind je actuele cijfers en trends over de horecabranche.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 5.613 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.