marieke

Minder faillissementen in eerste kwartaal 2011

In de eerste drie maanden van dit jaar zijn opnieuw minder bedrijven failliet gegaan dan in diezelfde periode een jaar eerder. In totaal vroegen in dit eerste kwartaal 1.648 bedrijven faillissement aan. Dat is 13 procent minder dan in het eerste kwartaal van 2010.

Dit blijkt uit cijfers van adviesbureau Dun & Bradstreet. Negatieve uitzondering op deze tendens vormt de horeca. In deze branche was juist een toename van het aantal faillissementen te zien van 28 procent.

Economische malaise
De sterkste daling vond het afgelopen kwartaal plaats in de maand maart. De afname bedroeg toen liefst 25 procent. In januari ging het om 2 procent en in februari om 9 procent. Dun & Bradstreet concludeert uit de cijfers dat ons land
zich langzaam maar zeker begint te herstellen van de economische malaise in de afgelopen jaren.

Horeca
Het adviesbureau verklaart de stijging van het aantal horecafaillissementen onder meer uit het feit dat het hier gaat om een sector waar jaarlijks veel bedrijven starten, die het toch niet blijken te redden. Economische tegenwind betekent direct minder uitgaven in de horeca. Ook het rookverbod heeft de sector geen goed gedaan.

Logistiek en bouw
De logistiek en de bouw hebben het lange tijd zwaar gehad, maar ook deze sectoren laten nu een flinke daling zien in faillissementen.

Provincies
In de provincies Utrecht (-32 procent) en Groningen (-25 procent) is de afname van het aantal failliete bedrijven het grootst. Overijssel (-2 procent), Flevoland (-3 procent) en Friesland (-4 procent) laten slechts een licht herstel zien.

De afname van het aantal faillissementen in de verschillende provincies ziet er als volgt uit:

1. Utrecht (-32 procent)

2. Groningen (-25 procent)

3. Gelderland (-22 procent)

4. Zeeland (-16 procent)

5. Drenthe (-16 procent)

6. Noord-Holland (-14 procent)

7. Zuid-Holland (-10 procent)

8. Limburg (-10 procent)

9. Noord-Brabant (-9 procent)

10. Friesland (-4 procent)

11. Flevoland (-3 procent)

12. Overijssel (-2 procent)

Gepubliceerd op:
01-04-2011

Wat vind je van dit artikel?

x1
x0

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Foodtrucks zijn razend populair. We hebben het niet meer over de ouderwetse patatkraam of ijscokar, tegenwoordig zijn er nog veel meer producten die je vanuit een foodtruck kunt verkopen. Met welke regels krijg je als eigenaar van een foodtruck te maken en waarop moet je letten?

Foodtruck beginnen: dit zijn de regels
Foodtruck beginnen: dit zijn de regels

Horeca

Droom jij al jaren van een eigen restaurant, hotel, bed & breakfast, foodtruck, koffietentje of café? De Rabobank helpt startende horecaondernemers graag op weg. Op deze site vind je alles om de volgende stap te zetten naar een goede start van jouw horecabedrijf:

  1. Stappenplan 1: een eigen horecabedrijf in 12 stappen
  2. ​​Stappenplan 2: een eigen bed & breakfast in 13 stappen
  3. Checklist: een foodtruck beginnen doe je zo

Moet jij eerst nog een bedrijfsplan schrijven? Met deze tips schrijf je een goed ondernemingsplan voor de horeca. En ken je onze gratis tool voor een sterke start al? Ga aan de slag met de Startversterker.

Tip! Hier vind je actuele cijfers en trends over de horecabranche.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 3.917 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.