marieke

Minder starters in de horecabranche

Het aantal ondernemers dat een bedrijf start in de horecabranche is lager dan het gemiddelde in het bedrijfsleven. Het aantal opheffingen gemiddeld is daarentegen een stuk hoger. Dat blijkt uit het onderzoek 'Ondernemen in sectoren 2011' van onderzoeksinstituut EIM.

De horeca was een van de sectoren die uitgebreid werden belicht in dit rapport, waarvoor het EIM keek naar de cijfers in 2010. Terwijl in die periode 6,8 procent voor zichzelf begon in het bedrijfsleven, lag het aantal starters in de horecasector bijna twee procent lager (5,1 procent). Het aantal faillissementen in de horeca lag op 6,6 procent, tegenover 6 procent in het bedrijfsleven, het aantal 'andere' opheffingen op respectievelijk 0,7 en 0,6 procent.

Laagdrempelig

Uiteraard zijn er verschillen tussen de deelsectoren in de horeca. Het starten van een lunchroom blijkt bijvoorbeeld redelijk laagdrempelig te zijn ten opzichte van het opzetten van een hotel of vakantie- en conferentieoord. Daarnaast kampt de cafébranche de laatste jaren met relatief veel bedrijfsbeëindigingen.

Omzetvolume

Voor de eerste helft van 2012 verwacht het EIM dat het omzetvolume in de horeca met een half procent zal toenemen. In het tweede kwartaal komt deze toename naar verwachting uit op één procent. Als het gaat om de werkgelegenheid verwacht het EIM de respectievelijke waarden -0,25 procent en één procent. Het EIM ziet daarnaast vooral kansen voor horecaondernemers die zich richten op onder andere gezond en verantwoord voedsel, verduurzaming en het belang inzien van sociale media.

Lees hier het hele artikel op Horecaentree.nl

Gepubliceerd op:
08-12-2011

Wat vind je van dit artikel?

x1
x0

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Horeca

Droom jij al jaren van een eigen restaurant, hotel, bed & breakfast, foodtruck, koffietentje of café? De Rabobank helpt startende horecaondernemers graag op weg. Op deze site vind je alles om de volgende stap te zetten naar een goede start van jouw horecabedrijf:

  1. Stappenplan 1: een eigen horecabedrijf in 12 stappen
  2. ​​Stappenplan 2: een eigen bed & breakfast in 13 stappen
  3. Checklist: een foodtruck beginnen doe je zo

Moet jij eerst nog een bedrijfsplan schrijven? Met deze tips schrijf je een goed ondernemingsplan voor de horeca. En ken je onze gratis tool voor een sterke start al? Ga aan de slag met de Startversterker.

Tip! Hier vind je actuele cijfers en trends over de horecabranche.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 5.044 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.