marieke

Nieuw rookverbod voor horeca vanaf juli 2014

Als het aan staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid ligt, zal het rookverbod voor de hele horecasector vanaf 1 juli 2014 een feit zijn. Van Rijn is van plan om de verandering van de Tabakswet nog voor oktober dit jaar aan de Tweede Kamer voor te leggen. Dat maakte de staatssecretaris eind vorige week bekend.

Bij ingang van het nieuwe rookverbod mag straks nog alleen worden gerookt in afgescheiden ruimtes zonder bediening. Hoewel Van Rijn de controle op horecagelegenheden wil uitbreiden met een zogeheten 'tabaksteam', hoopt hij eigenlijk op een andere moraal. "Het moet normaal worden dat er nergens in de horeca wordt gerookt", aldus de staatssecretaris in de Financiële Telegraaf.

Hoge Raad

Naar aanleiding van het besluit om de horeca volledig rookvrij te maken, wil Van Rijn zich nu gaan concentreren op het bouwen aan een "nieuw, stevig juridisch fundament voor een honderd procent rookvrije horeca". De staatssecretaris gaat in cassatie tegen het arrest van het gerechtshof in Den Haag over roken in kleine cafés. Het hof stelde dat de huidige uitzondering op het rookverbod in kleine cafés zonder personeel niet rechtsgeldig is, maar vanwege tegengestelde uitspraken in deze kwestie wil Van Rijn een eind aan alle juridische discussies maken door hiervoor naar de Hoge Raad te stappen.

Lees het hele artikel in de Financiële Telegraaf. Klik hier voor de laatste Cijfers & Trends in deze branche.

Gepubliceerd op:
07-05-2013

Wat vind je van dit artikel?

x2
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Welke vergunningen heb je nodig in de horeca? Iedereen die een café, lunchroom of restaurant wil beginnen, moet een aantal verplichte vergunningen aanvragen. Met deze checklist horecavergunningen zit je gebakken.

Checklist horeca vergunningen
Checklist horeca vergunningen

Foodtrucks zijn razend populair. We hebben het niet meer over de ouderwetse patatkraam of ijscokar, tegenwoordig zijn er nog veel meer producten die je vanuit een foodtruck kunt verkopen. Met welke regels krijg je als eigenaar van een foodtruck te maken en waarop moet je letten?

Foodtruck beginnen: dit zijn de regels
Foodtruck beginnen: dit zijn de regels

Horeca

Droom jij al jaren van een eigen restaurant, hotel, bed & breakfast, foodtruck, koffietentje of café? De Rabobank helpt startende horecaondernemers graag op weg. Op deze site vind je alles om de volgende stap te zetten naar een goede start van jouw horecabedrijf:

  1. Stappenplan 1: een eigen horecabedrijf in 12 stappen
  2. ​​Stappenplan 2: een eigen bed & breakfast in 13 stappen
  3. Checklist: een foodtruck beginnen doe je zo

Moet jij eerst nog een bedrijfsplan schrijven? Met deze tips schrijf je een goed ondernemingsplan voor de horeca. En ken je onze gratis tool voor een sterke start al? Ga aan de slag met de Startversterker.

Tip! Hier vind je actuele cijfers en trends over de horecabranche.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.485 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.