marieke

Omzet Nederlandse horeca in de lift

Het gaat over het algemeen weer de goede kant op met de Nederlandse horecabranche. De horeca heeft in het derde kwartaal 1,9 procent meer omzet weten te behalen dan in het jaar ervoor en dat is het tweede achtereenvolgende kwartaal dat er groei wordt geconstateerd. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), die eind vorige week werden bekendgemaakt.

Vrijwel alle horecabranches waren in de afgelopen periode succesvoller dan voorheen. Afgezien van de cafébranche behaalden horecabedrijven in het derde kwartaal van dit jaar meer omzet dan in 2012. Vooral hotels deden goede zaken; zij realiseerden 6,7 procent meer omzet.

Omzetdaling

De café's zagen in deze periode hun omzet echter voor het zesde achtereenvolgende kwartaal dalen. De omzetdaling was met 4,7 procent wel minder sterk dan in de voorgaande twee kwartalen. Volgens het CBS vielen consumpties in cafés vooral duurder uit door btw- en accijnsverhogingen.

Volumegroei

Restaurants en cafetaria's slaagden er in deze periode wel in om een omzetgroei te realiseren. Restaurants realiseerden met een half procent ook volumegroei, terwijl het volume bij cafetaria's juist licht kromp. De prijzen in restaurants en cafetaria's stegen gemiddeld met twee procent, aldus het CBS.

Lees het oorspronkelijke bericht op CBS.nl. Klik hier voor alle recente ontwikkelingen in en cijfers over de horecasector.

Gepubliceerd op:
02-12-2013

Wat vind je van dit artikel?

x2
x3

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Foodtrucks zijn razend populair. We hebben het niet meer over de ouderwetse patatkraam of ijscokar, tegenwoordig zijn er nog veel meer producten die je vanuit een foodtruck kunt verkopen. Met welke regels krijg je als eigenaar van een foodtruck te maken en waarop moet je letten?

Foodtruck beginnen: dit zijn de regels
Foodtruck beginnen: dit zijn de regels

Horeca

Droom jij al jaren van een eigen restaurant, hotel, bed & breakfast, foodtruck, koffietentje of café? De Rabobank helpt startende horecaondernemers graag op weg. Op deze site vind je alles om de volgende stap te zetten naar een goede start van jouw horecabedrijf:

  1. Stappenplan 1: een eigen horecabedrijf in 12 stappen
  2. ​​Stappenplan 2: een eigen bed & breakfast in 13 stappen
  3. Checklist: een foodtruck beginnen doe je zo

Moet jij eerst nog een bedrijfsplan schrijven? Met deze tips schrijf je een goed ondernemingsplan voor de horeca. En ken je onze gratis tool voor een sterke start al? Ga aan de slag met de Startversterker.

Tip! Hier vind je actuele cijfers en trends over de horecabranche.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 3.747 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.