zzp zorg zorgprofessional

FNV Zelfstandigen stuurt brief naar Wiebes

FNV Zelfstandigen vindt dat alle Zelfstandigen Zonder Personeel (ZZP'ers) die werkzaam zijn in de zorg zo snel mogelijk een VAR-wuo moeten krijgen. De belangenorganisatie voor zelfstandige professionals heeft hiervoor vorige week een brief gestuurd naar staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën. 

De brief is verstuurd naar aanleiding van een recente uitspraak van het  Hof van Arnhem-Leeuwarden. De rechter oordeelde in deze zaak namelijk dat de zorgprofessional in kwestie voldoende zelfstandigheid had ten opzichte van de bemiddelingskantoren en dat er wezenlijke ondernemersrisico's zijn gelopen. Het Hof stelde verder dat een beperkt debiteurenrisico niet afdoet aan het ondernemerschap.

Schijnzelfstandigheid

FNV Zelfstandigen is van mening dat deze uitspraak een rol kan spelen bij het oplossen van de ontstane problematiek rond deze bijzondere groep ZZP'ers. De overheid heeft aangekondigd schijnzelfstandigheid in de zorg strenger te zullen aanpakken, waarna de Belastingdienst van enkele duizenden zelfstandige zorgprofessionals de VAR-verklaring heeft ingetrokken. Deze uitspraak van het Hof zorgt er volgens de zelfstandigenorganisatie echter voor dat dit beleid op losse schroeven zal komen te staan. 

VAR-verklaring verdwijnt

Goed om te weten: de VAR-verklaring gaat in de loop van 2015 verdwijnen. Hiervoor in de plaats komt de Beschikking geen loonheffingen (BGL), waarin duidelijk zal worden vermeld dat opdrachtgevers bij een opdrachtgever geen loonheffingen hoeven in te houden (en te betalen). Lees er meer over op de website van de Belastingdienst. 

Lees het oorspronkelijke bericht op NUzakelijk.

Gepubliceerd op:
06-10-2014

Wat vind je van dit artikel?

x4
x5

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Zorg

Van fysiotherapeut tot logopedist en van verpleegkundige tot acupuncturist: als er een sector is waarin je als zelfstandig ondernemer veel kanten op kunt, is het de gezondheidszorg wel. Maar je kunt uiteraard niet zomaar een praktijk starten of aan de slag gaan als zelfstandige professional; hierbij komt echt wat meer kijken. Hieronder vind je belangrijke informatie voor ondernemers in de zorg. En met de volgende links zet je alvast een eerste stap naar de start van jouw bedrijf:

  1. Stappenplan 1: open een eigen praktijk in 10 stappen
  2. ​​Stappenplan 2: word zelfstandige zorgprofessional in 9 stappen

Tip: klik hier voor actuele cijfers en trends over de zorgsector.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.072 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.