marieke

Startups controleren naleving goede voornemens

Heeft u afgelopen weekend ook plannen gemaakt om dit jaar gevarieerder te eten, te stoppen met roken of vaker naar de sportschool te gaan? Kortom: heeft u goede voornemens voor het nieuwe jaar? Dan is het handig om een stok achter de deur te hebben. Dat doen startups Gympact en Aherk! door in de gaten houden of klanten hun goede voornemens wel nastreven.

Gympact - de naam zegt het eigenlijk al een beetje - probeert met zijn app gebruikers te motiveren om naar de sportschool te gaan. Doen zij dit niet geregeld? Dan haalt de app automatisch geld van de creditcard. Startup Aherk! doet het anders. Hierbij worden gênante foto's van gebruikers op Facebook geplaatst als de gestelde doelen niet worden gehaald.

GPS

Bij Gympact kunnen gebruikers het aantal keren instellen dat zij naar de sportschool willen. Er wordt via GPS ingecheckt in het fitnesscentrum, waar de gebruiker vervolgens minstens een half uur moet blijven. Mist de persoon een geplande sportsessie, dan wordt er automatisch vijf dollar van de creditcard afgeschreven. Dit geld verdwijnt in een grote pot, die vervolgens onder alle gebruikers wordt verdeelt die zich wél aan hun goede voornemens houden. De app is momenteel alleen nog beschikbaar in Amerika.

Zelfchantage

Bij Aherk! worden de Facebook-vrienden van de gebruiker bij het proces betrokken. Zij bepalen of de gebruiker genoeg heeft gesport of niet. Zo niet, dan wordt via Ahert! een foto online geplaatst die hij of zij liever niet met vrienden had willen delen. Het idee dat deze vorm van zelfchantage de gebruiker zou stimuleren om zich langer aan zijn of haar voornemens te houden. Het gevaar blijft echter natuurlijk dat vrienden van de sporter in kwestie expres negatief stemmen om de 'foute foto' te mogen zien.

Lees het hele artikel op NUzakelijk.

Gepubliceerd op:
05-01-2012

Wat vind je van dit artikel?

x3
x4

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Zorg

Van fysiotherapeut tot logopedist en van verpleegkundige tot acupuncturist: als er een sector is waarin je als zelfstandig ondernemer veel kanten op kunt, is het de gezondheidszorg wel. Maar je kunt uiteraard niet zomaar een praktijk starten of aan de slag gaan als zelfstandige professional; hierbij komt echt wat meer kijken. Hieronder vind je belangrijke informatie voor ondernemers in de zorg. En met de volgende links zet je alvast een eerste stap naar de start van jouw bedrijf:

  1. Stappenplan 1: open een eigen praktijk in 10 stappen
  2. ​​Stappenplan 2: word zelfstandige zorgprofessional in 9 stappen

Tip: klik hier voor actuele cijfers en trends over de zorgsector.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.485 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.