Thuiszorg

UVIT start met zelfstandig contracteren van ZZP'ers

Het UVIT-zorgkantoor is gestart met het zelfstandig contracteren van zelfstandigen zonder personeel (ZZP'ers). Deze pilot maakt deel uit van de plannen van de ministeries van Financiën, VWS, Zorgverzekeraars Nederland en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) om zoveel mogelijk ZZP'ers op de AWBZ-markt te krijgen.

De NZa trekt op jaarbasis twintig miljoen euro uit voor dit project. Het is dan ook een vrij ambitieuze onderneming. Tot voor kort konden zorgkantoren alleen bij organisaties zorgprofessionals inhuren. Door de ingrijpende wijzigingen in het persoonsgebonden budget (pgb) stijgt echter snel de vraag naar flexibele, extramurale zorg, oftewel de inzet van ZZP'ers.

Tarieven

Of de pilot qua verdiensten positief uitvalt voor deelnemende zelfstandige zorgprofessionals, moet nog blijken. De tarieven voor deze ZZP'ers zijn vastgelegd op 75 procent van de maximumtarieven die bij zorg in natura wordt gehanteerd: 36,59 euro per uur voor verzorging, 54,67 euro per uur voor verpleging.

"Dat zijn op zichzelf geen slechte tarieven, maar je moet hier wel bij bedenken dat ZZP'ers doorgaans werken in de verhouding vier uur verzorging op een uur verpleging is", aldus hun belangenbehartiger Lex Tabak. "Het gemiddelde uurtarief zou hierdoor dan uitkomen op ongeveer 41,22 euro per uur, wat niet heel hoog is."

Lees het hele artikel op Zorgvisie.nl

Gepubliceerd op:
15-02-2012

Wat vind je van dit artikel?

x0
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Zorg

Van fysiotherapeut tot logopedist en van verpleegkundige tot acupuncturist: als er een sector is waarin je als zelfstandig ondernemer veel kanten op kunt, is het de gezondheidszorg wel. Maar je kunt uiteraard niet zomaar een praktijk starten of aan de slag gaan als zelfstandige professional; hierbij komt echt wat meer kijken. Hieronder vind je belangrijke informatie voor ondernemers in de zorg. En met de volgende links zet je alvast een eerste stap naar de start van jouw bedrijf:

  1. Stappenplan 1: open een eigen praktijk in 10 stappen
  2. ​​Stappenplan 2: word zelfstandige zorgprofessional in 9 stappen

Tip: klik hier voor actuele cijfers en trends over de zorgsector.

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.288 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.