5 basisingrediënten van het ondernemingsplan

Bijgewerkt op 04 februari 2014
4 min  leestijd
2.708
Auteur: Marieke Leijnen

Een goed ondernemingsplan is de basis voor iedere succesvolle onderneming. Het ondernemingsplan brengt mogelijkheden en beperkingen in kaart en is van groot belang als u een externe financiering nodig heeft. De vijf basisingrediënten van het ondernemingsplan zetten we hier op een rij. Het gaat om vijf vragen die u zichzelf moet stellen en waarop u uzelf eerlijk antwoord moet geven.

1. Wie bent u?

Vraag uzelf eens af wat voor type ondernemer u eigenlijk bent. Bent u een commercieel type, of meer de creatieveling, een cijfergoochelaar of een workaholic? Werkt u graag alleen of komt u juist beter uit de verf in een team? Bent u pragmatisch? Een pionier of meer een volger?

Als u weet wat voor type ondernemer u bent, kunt u bepalen welke kwaliteiten u eventueel moet inkopen, of wellicht vinden in een zakenpartner.

Check eens aan de hand van de zes typen ondernemers of ZZP'ers wat voor ondernemer u bent.

2 Wat gaat u doen met uw bedrijf?

Misschien heeft u een bijzonder product ontwikkeld of in het buitenland aangetroffen, bent u heel goed in een bepaalde vorm van dienstverlening of heeft u een briljant idee waarmee u de markt op wilt.

U zult begrijpen dat dat op zich niet voldoende is om een bedrijf mee te starten. U zult heel goed moeten weten wat u wilt bereiken met uw bedrijf en hoe u dit gaat doen. Wat is een reële omzet voor uw toekomstige onderneming? Is er wel behoefte aan uw product of dienst? Is er concurrentie en zo ja, is er ruimte voor u als nieuwe aanbieder? Heeft u uw doelgroep omlijnd? En heeft u voldoende indicatie dat die doelgroep uw product of dienst ook gaat afnemen? Ook belangrijk: voor welke rechtsvorm kiest u? Pas als u goed omlijnd heeft wat u precies gaat doen en hoe u het gaat doen, kunt u verder met uw onderneming.

3. Hoe gaat u uw product of dienst verkopen?

Sommige ondernemers denken dat als ze een goed product of een mooie dienst aanbieden, dat de verkoop dan vanzelf wel op gang komt. Maar ook hier moet u wel degelijk tot in detail over nadenken. Begint u een winkel? Een webwinkel? Beide misschien? Gaat u uw diensten vanuit huis verkopen, vanuit een kantoor, alleen of met anderen samen? Heeft u geld beschikbaar voor marketing en sales? En hoe gaat u de wereld vertellen dat u er bent met uw mooie product of dienst?

4. Hoe gaat u het regelen binnen uw bedrijf?

Veel beslissingen die binnen een bedrijf genomen worden, hebben (al dan niet grote) financiële consequenties. Het is daarom noodzakelijk om al voordat u start, te weten hoe u alles gaat regelen. Moet er personeel komen? Heeft u bedrijfsruimte nodig? Een of meer auto's of bestelauto's? Opslag, verzekeringen, externe financiering? In uw ondernemingsplan moet exact terug te zien zijn hoe u uw bedrijf wilt runnen.

Uiteraard kan en zal tijdens het bestaan van uw onderneming van alles worden bijgesteld of veranderd. Maar bij de start moet er toch echt een concreet en reëel plan liggen van hoe u alles denkt te kunnen gaan regelen.

5. Hoe regelt u uw geldzaken?

Als ondernemer of ZZP'er moet u een reële inschatting kunnen maken van wat u gaat omzetten en wat u aan kosten zult krijgen. Dat is niet eenvoudig, maar het is een absolute must om te voorkomen dat uw bedrijf een grote teleurstelling wordt. Wat gaat uw product of dienst kosten, of in het geval van een ZZP'er: wat wordt uw uurtarief? Wat voor belastingen gaat u allemaal betalen en welke premies voor verzekeringen? Wat kost uw inkoop? Kunt u zelf uw boekhouding doen of is het verstandiger om er een administratiekantoor of accountant bij te halen? U moet sowieso naar de bank voor een zakelijke rekening, maar heeft u ook een financiering nodig? Wellicht kunt u daarvoor ook hier terecht. Andere financieringsvormen zijn er natuurlijk ook, waaronder het steeds populairder wordende crowdfunding.

Voorbeeld ondernemingsplan

  • Vergroot je kansen op een succesvolle start
  • Een compleet plan met handige tips
Download gratis voorbeeld

Meer over ondernemingsplan

Meer over ondernemingsplan
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten