marieke

5 basisingrediënten van het ondernemingsplan

Een goed ondernemingsplan is de basis voor iedere succesvolle onderneming. Het ondernemingsplan brengt mogelijkheden en beperkingen in kaart en is van groot belang als u een externe financiering nodig heeft. De vijf basisingrediënten van het ondernemingsplan zetten we hier op een rij. Het gaat om vijf vragen die u zichzelf moet stellen en waarop u uzelf eerlijk antwoord moet geven.

1. Wie bent u?

Vraag uzelf eens af wat voor type ondernemer u eigenlijk bent. Bent u een commercieel type, of meer de creatieveling, een cijfergoochelaar of een workaholic? Werkt u graag alleen of komt u juist beter uit de verf in een team? Bent u pragmatisch? Een pionier of meer een volger?

Als u weet wat voor type ondernemer u bent, kunt u bepalen welke kwaliteiten u eventueel moet inkopen, of wellicht vinden in een zakenpartner.

Check eens aan de hand van de zes typen ondernemers of ZZP'ers wat voor ondernemer u bent.

2 Wat gaat u doen met uw bedrijf?

Misschien heeft u een bijzonder product ontwikkeld of in het buitenland aangetroffen, bent u heel goed in een bepaalde vorm van dienstverlening of heeft u een briljant idee waarmee u de markt op wilt.

U zult begrijpen dat dat op zich niet voldoende is om een bedrijf mee te starten. U zult heel goed moeten weten wat u wilt bereiken met uw bedrijf en hoe u dit gaat doen. Wat is een reële omzet voor uw toekomstige onderneming? Is er wel behoefte aan uw product of dienst? Is er concurrentie en zo ja, is er ruimte voor u als nieuwe aanbieder? Heeft u uw doelgroep omlijnd? En heeft u voldoende indicatie dat die doelgroep uw product of dienst ook gaat afnemen? Ook belangrijk: voor welke rechtsvorm kiest u? Pas als u goed omlijnd heeft wat u precies gaat doen en hoe u het gaat doen, kunt u verder met uw onderneming.

3. Hoe gaat u uw product of dienst verkopen?

Sommige ondernemers denken dat als ze een goed product of een mooie dienst aanbieden, dat de verkoop dan vanzelf wel op gang komt. Maar ook hier moet u wel degelijk tot in detail over nadenken. Begint u een winkel? Een webwinkel? Beide misschien? Gaat u uw diensten vanuit huis verkopen, vanuit een kantoor, alleen of met anderen samen? Heeft u geld beschikbaar voor marketing en sales? En hoe gaat u de wereld vertellen dat u er bent met uw mooie product of dienst?

4. Hoe gaat u het regelen binnen uw bedrijf?

Veel beslissingen die binnen een bedrijf genomen worden, hebben (al dan niet grote) financiële consequenties. Het is daarom noodzakelijk om al voordat u start, te weten hoe u alles gaat regelen. Moet er personeel komen? Heeft u bedrijfsruimte nodig? Een of meer auto's of bestelauto's? Opslag, verzekeringen, externe financiering? In uw ondernemingsplan moet exact terug te zien zijn hoe u uw bedrijf wilt runnen.

Uiteraard kan en zal tijdens het bestaan van uw onderneming van alles worden bijgesteld of veranderd. Maar bij de start moet er toch echt een concreet en reëel plan liggen van hoe u alles denkt te kunnen gaan regelen.

5. Hoe regelt u uw geldzaken?

Als ondernemer of ZZP'er moet u een reële inschatting kunnen maken van wat u gaat omzetten en wat u aan kosten zult krijgen. Dat is niet eenvoudig, maar het is een absolute must om te voorkomen dat uw bedrijf een grote teleurstelling wordt. Wat gaat uw product of dienst kosten, of in het geval van een ZZP'er: wat wordt uw uurtarief? Wat voor belastingen gaat u allemaal betalen en welke premies voor verzekeringen? Wat kost uw inkoop? Kunt u zelf uw boekhouding doen of is het verstandiger om er een administratiekantoor of accountant bij te halen? U moet sowieso naar de bank voor een zakelijke rekening, maar heeft u ook een financiering nodig? Wellicht kunt u daarvoor ook hier terecht. Andere financieringsvormen zijn er natuurlijk ook, waaronder het steeds populairder wordende crowdfunding.

Gepubliceerd op:
26-05-2011

Wat vind je van dit artikel?

x4
x2

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Ondernemingsplan

Een succesvolle carrière als ondernemer begint met het schrijven van jouw ondernemingsplan. Dit document, ook wel ondernemersplan, businessplan of bedrijfsplan genoemd, speelt een essentiële rol bij het starten van een bedrijf.

Met een ondernemingsplan breng je namelijk pas echt concreet de kansen, concurrentie en potentiële klanten uitgebreid in kaart.

Wat staat er in een ondernemingsplan?

In jouw ondernemingsplan zet je in feite een plan van aanpak uiteen. 

 • Wat ga ik precies doen?
 • Waar ga ik me vestigen?
 • Welke rechtsvorm kies ik?
 • Is er een markt voor mijn product, waaruit blijkt dat en hoe kom ik aan klanten?
 • Hoe zit het met de concurrentie?
 • Hoeveel geld heb ik in totaal nodig om dit bedrijf te kunnen oprichten?

Als jij al deze vragen in het plan eerlijk beantwoordt en toelicht, krijg zowel jij als eventuele potentiële investeerders inzicht in de haalbaarheid van jouw plannen.

Checklist ondernemersplan

Hieronder vind je een aantal verwijzingen naar artikelen die je verder kunnen helpen bij het schrijven van een goed ondernemingsplan.

 1. Checklist: het opstellen van een businessplan
 2. Ondernemingsplan template: download een gratis invulmodel voor jouw plan
 3. Download hier het gratis whitepaper: een ondernemersplan in 10 stappen 
 4. Een bedrijfsplan in 10 stappen
 5. Download een gratis ondernemingsplan voorbeeld (PDF) voor zzp, detailhandel, horeca of persoonlijke dienstverlening
 6. Breng al je bedrijfsaspecten in kaart met het business model canvas
 7. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening
Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.817 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.