marieke

5 manieren om een moeilijke taak af te krijgen

U herkent het vast: er zijn ochtenden met een gouden randje waarop u door het werk op uw to do-lijstje heen vliegt en u heeft dagen dat u niet vooruit te branden lijkt en maar tegen die ene taak blijft aanhikken. Vaak gaat het om grote taken, zoals het schrijven van een ondernemingsplan of het maken van een presentatie. Hieronder vindt u tips om zo'n opdracht alsnog op tijd tot een goed einde te brengen: 5 manieren om een moeilijke taak af te krijgen.

1. Concentreer u op één taak

Als u echt voor uzelf heeft besloten dat die grote of vervelende taak waar u al een tijdje tegenaan hikt vandaag af moet, is het zaak om hiervoor genoeg tijd in te ruimen in uw agenda en - nog belangrijker - ervoor zorgen dat u zo min mogelijk wordt afgeleid. Werkt u op kantoor? Geef dan bij uw collega's aan dat u die dag in principe niet mag worden gestoord en doe indien mogelijk de deur van uw kamer dicht. Thuiswerkers kunnen datzelfde vragen van hun partner of andere familieleden. Het spreekt voor zich dat u in een afgesloten studeerkamer minder makkelijk wordt afgeleid dan wanneer u aan de keukentafel zit te werken.

Daarnaast kunt u zelf de nodige maatregelen treffen. Zet uw telefoon op stil, log uit (en sluit eventuele tabjes van) bij drukke social media-sites als Facebook, Twitter en LinkedIn en schakel de notificaties van uw e-mailaccount uit. Om met een gerust hart aan het werk te gaan, kunt u 's ochtends eerst de belangrijke mailtjes afhandelen en daarin ook aan eventuele belangrijke klanten of opdrachtgevers doorgeven dat u de rest van de dag slecht bereikbaar zult zijn. In de meeste gevallen (noodgevallen uitgezonderd) kan het sturen van een antwoord op een mail van een klant namelijk best een paar uur wachten.

2. Verdeel uw tijd in blokken

Ziet u op korte termijn echt geen mogelijkheid om een hele ochtend, middag of zelfs dag aan een project te werken? Dan is het raadzaam om uw agenda nog eens goed te raadplegen en te kijken waar u gaatjes in uw schema heeft om aan deze taak te werken. In feite verdeelt u de beschikbare tijd in blokken en - mits u zich hier goed aan houdt - zal het u eveneens lukken om deze moeilijke taak binnen afzienbare tijd af te ronden. Probeer bijvoorbeeld anderhalf uur per dag te reserveren voor de taak en neem voldoende pauze voor- en nadat u hieraan werkt. Zo begint u fris aan de opdracht en houdt u de rest van de dag nog voldoende energie over voor andere werkzaamheden.

Advertorial ondernemingsplan startproof

Zzp voorbeeldplan nodig?

Leg een goed voorbeeldplan naast je eigen plan. Hier vind je gratis voorbeelden voor de zzp'ers en de branches horeca, detailhandel en persoonlijke dienstverlening.

Download voorbeeldplan

3. Verdeel het werk in kleine stukjes

Het schrijven van een volledig en concreet businessplan klinkt als veel werk en is iets wat u meestal niet zomaar in een dag of twee schrijft. Het werkt inderdaad weinig motiverend om in één keer aan zo'n groot document te beginnen, maar wanneer u weet dat u vandaag enkel het hoofdstuk over de concurrentie hoeft te schrijven, is de opdracht ineens een stuk beter te overzien. Door de verschillende elementen van een bedrijfsplan, elevator pitch of presentatie in kleinere stukjes te verdelen, wordt het makkelijker om u aan zo'n schema te houden.

4. Overwin uw writers block

Journalisten, tekstschrijvers en andere professionals die zich dagelijks bezighouden met het schrijven van artikelen, kennen dit probleem maar al te goed. Maar zij weten ook wat het beste medicijn is voor een 'writers block'. Tot in de eeuwigheid staren naar een driftig knipperende cursor op een lege Word-pagina van uw computerscherm is in ieder geval niet de oplossing.

Wat wél helpt, is gewoon beginnen met schrijven. Zo'n businessplan of presentatie schrijft zich namelijk niet vanzelf en zodra u begint met typen, zult u langzaam maar zeker merken dat de rest van het verhaal vanzelf komt. De eerste versie - hoe slecht deze misschien ook mag zijn - kunt u later altijd nog herschrijven. Als het eerste begin er eenmaal is, hoeft u daar niet langer tegenaan te hikken. Vaak ziet u bij het overlezen van de tekst al direct welke alinea's u nog moet aanpassen en welke informatie nog moet worden toegevoegd, maar in veel gevallen bevat zo'n eerste versie ook goede onderdelen die u niet meer hoeft te wijzigen.

5. Klaar? Belonen mag

Uzelf belonen als u die ene moeilijke taak eindelijk afrondt kinderachtig? Misschien wel, maar feit is dat u zojuist wel een grote klus heeft afgekregen waar u een tijdje tegenop heeft gezien. Deze prestatie mag u best belonen, bijvoorbeeld door die avond gezellig een drankje te gaan drinken met een goede vriend, een online game te spelen of te sporten, zolang het maar iets is wat u leuk vindt en waardoor u kunt ontspannen. Zo gaat u de volgende dag weer uitgerust aan het werk. En met een beloning in het vooruitzicht begint u de eerstvolgende keer wellicht een stuk makkelijker aan een ingewikkelde klus.

Lees ook

7 tips voor effectief time management
6 tips voor startende ondernemers
Checklist: effectief multitasken
Vind uw eerste klant in 5 stappen
Checklist: het schrijven van een goede e-mail

Gepubliceerd op:
09-05-2013

Wat vind je van dit artikel?

x7
x2

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Ondernemingsplan

Een succesvolle carrière als ondernemer begint met het schrijven van jouw ondernemingsplan. Dit document, ook wel ondernemersplan, businessplan of bedrijfsplan genoemd, speelt een essentiële rol bij het starten van een bedrijf.

Met een ondernemingsplan breng je namelijk pas echt concreet de kansen, concurrentie en potentiële klanten uitgebreid in kaart.

Wat staat er in een ondernemingsplan?

In jouw ondernemingsplan zet je in feite een plan van aanpak uiteen. 

 • Wat ga ik precies doen?
 • Waar ga ik me vestigen?
 • Welke rechtsvorm kies ik?
 • Is er een markt voor mijn product, waaruit blijkt dat en hoe kom ik aan klanten?
 • Hoe zit het met de concurrentie?
 • Hoeveel geld heb ik in totaal nodig om dit bedrijf te kunnen oprichten?

Als jij al deze vragen in het plan eerlijk beantwoordt en toelicht, krijg zowel jij als eventuele potentiële investeerders inzicht in de haalbaarheid van jouw plannen.

Checklist ondernemersplan

Hieronder vind je een aantal verwijzingen naar artikelen die je verder kunnen helpen bij het schrijven van een goed ondernemingsplan.

 1. Checklist: het opstellen van een businessplan
 2. Ondernemingsplan template: download een gratis invulmodel voor jouw plan
 3. Download hier het gratis whitepaper: een ondernemersplan in 10 stappen 
 4. Een bedrijfsplan in 10 stappen
 5. Download een gratis ondernemingsplan voorbeeld (PDF) voor zzp, detailhandel, horeca of persoonlijke dienstverlening
 6. Breng al je bedrijfsaspecten in kaart met het business model canvas
 7. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening
Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.288 ondernemers zijn al sterker gestart

Created with Sketch.

Welkom op IkGaStarten!

Mogen wij je een aantal korte vragen stellen?

We horen graag wat je van IkGaStarten vindt en wat nog beter kan.
 

 Start hier   >


Deelname duurt niet langer dan 2 minuten.

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.