Voorbeelden voor het schrijven van je ondernemingsplan

Bijgewerkt op 26 januari 2022
6 min  leestijd
2.904
Image
Ondernemingsplan schrijven

Je ondernemingsplan is de basis voor het starten van je bedrijf. Maar wat als je niet zo goed weet waar je moet beginnen? Geen nood, hier vind je voorbeelden voor zeven verschillende branches.

Wil je direct naar de verschillende voorbeeldplannen? Klik op de links hieronder:

  1. Voorbeeld ondernemingsplan zzp
  2. Voorbeeld ondernemingsplan horeca
  3. Voorbeeld ondernemingsplan zakelijke dienstverlening
  4. Voorbeeld ondernemingsplan detailhandel
  5. Voorbeeld ondernemingsplan bouw
  6. Voorbeeld ondernemingsplan zorg
  7. Voorbeeld ondernemingsplan schoonheidssalon

Op zoek naar een template om zo in te vullen? Die vind je hier:

Hoe schrijf ik een ondernemingsplan?

Een ondernemingsplan is het fundament van elk bedrijf. In dit plan omschrijf je precies wat je van plan bent en hoe je dit gaat realiseren. Je beantwoordt vragen als:

Een ondernemingsplan maak je niet alleen voor jezelf. Als je op zoek bent naar financiering, wil je investeerder ook graag een plan zien. Je hebt zo dus meer kans op een kapitaalinjectie.

Ondernemingsplan in 10 stappen

Het schrijven van een ondernemingsplan hoeft niet moeilijk te zijn, maar je moet er wel even tijd voor maken. Onze gratis whitepaper neemt je bij de hand om in tien stappen een ondernemingsplan te schrijven.

Whitepaper Ondernemingsplan cover

Indruk maken met je bedrijfsplan?

Dat kan. Wij hebben alle ins & outs van een businessplan op een rijtje gezet. Maak in 10 stappen een ijzersterk ondernemingsplan.

Download gratis stappenplan

Voorbeeld ondernemingsplan zzp

Word je zzp'er en kun je wel een goed voorbeeld voor je ondernemingsplan gebruiken? Download dan het gratis voorbeeld ondernemingsplan voor zzp'ers. 

Dit plan is van Harrie Frederiks. Hij is consultant duurzaam inkopen en werkt op basis van uurtje-factuurtje. Daarnaast wil hij een softwareproduct op abonnementsbasis verkopen.

Heb jij jouw verzekeringen voor 2023 goed geregeld?

Choices

Voorbeeld ondernemingsplan horeca

Een café, restaurant of toch een kroeg! Wil jij een bedrijf beginnen in de horeca? Dan kun je eigenlijk niet zonder een ondernemingsplan. Download daarom het gratis voorbeeld ondernemingsplan voor horeca.

Dit plan is van Pepijn Geurts, hij begint een koffiebar in Rotterdam. Later wil hij ook workshops en proefsessies organiseren. Hij heeft ook financiering nodig en dat geld wil hij op verschillende manieren bij elkaar krijgen.

Voorbeeld ondernemingsplan zakelijke dienstverlening

Ga jij een bedrijf beginnen in de zakelijke dienstverlening, bijvoorbeeld als adviesbureau, reclamebureau of makelaar? Dan helpt een ondernemingsplan jou op weg bij het maken van een sterke start voor je onderneming. Zeker als je externe financiering nodig hebt

Dit (fictieve) plan is van Jeanine en Britt die een contentbureau gaan starten. Zij richten zich met hun contentproductiebureau op mkb-ondernemers die het creëren van content voor hun website en social media willen uitbesteden.

Voorbeeld ondernemingsplan detailhandel

Wil je een winkel of webshop starten? Dan doe je er goed aan om je plannen goed uit te werken, er is namelijk veel concurrentie. Een ondernemingsplan helpt je om alles inzichtelijk te maken.

Dit plan is van Annemarie Bellaart, zij wil een kledingwinkel (fysiek én webshop) beginnen voor vrouwen van generatie Y. Ze heeft externe financiering nodig voor haar start.

Voorbeeld ondernemingsplan bouw

Een succesvolle start van je bouwbedrijf begint met het schrijven van een goed ondernemingsplan. Of je nou gaat beginnen als aannemer, stukadoor, bouwkundig specialist of timmerman, een ondernemingsplan helpt je om een vliegende start te maken.

In dit voorbeeldplan lees je alles over de (fictieve) start van de bouwonderneming van zzp’er Jeroen Timmers. Hij heeft een eigen klusbus en richt zich specifiek op de oudere inwoners van een Eindhovense wijk.

Voorbeeld ondernemingsplan zorg

Een bedrijf starten in de zorg kan op verschillende manieren. Zo kun je starten als zelfstandige in de thuiszorg, een thuiszorgcoöperatie oprichten, of actief zijn als zelfstandig kraamverzorgster, medisch specialist of mondhygiënist.

Sterk starten met je zorgonderneming begint met het schrijven van een goed ondernemingsplan.

Dit (fictieve) voorbeeldplan is van Ingrid Wentink. Zij start een thuiszorgcoöperatie en richt zich op het samenbrengen van vraag en aanbod van thuiszorg. 

Voorbeeld ondernemingsplan schoonheidssalon

Van het opzetten van een pedicurepraktijk tot een schoonheidsspecialist die voor zichzelf gaat beginnen: een goede start als ondernemer begint met het schrijven van een ondernemingsplan.  Download daarom het gratis voorbeeld ondernemingsplan voor schoonheidssalon.

Dit plan is van Claudia de Vries, zij heeft een eigen schoonheids- en massagesalon. Daarnaast wil ze graag massagecursussen gaan geven. Ze heeft daarvoor externe financiering nodig om haar praktijk te kunnen verbouwen.

Template ondernemingsplan

We maken het je graag gemakkelijk: maak een vliegende start met dit template voor je ondernemingsplan. Je kunt het sjabloon gratis downloaden en de gegevens van jouw bedrijf direct op de juiste plek invullen.

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening nodig?

Open je rekening online of in de app al in 5 minuten

1e halfjaar € 0,00

Lees ook

De 9 bouwstenen van het Business Model Canvas
9 aandachtspunten bij het starten van een bedrijf

 

Stap 2: Een plan maken voor je onderneming

2. Plan maken

Dit artikel is onderdeel van de stap ‘2. Plan maken’ uit het Stappenplan, Succesvol van start met dit eenvoudige stappenplan.

Meer artikelen

Meer over ondernemersplan voorbeelden

Meer over ondernemersplan voorbeelden
Samen voor jezelf beginnen

Ga jij starten als zzp’er?

De Rabo ZZP Rekening is er voor zzp’ers die klein beginnen en groot dromen. Zonder vaste kosten, dus je betaalt alleen voor je transacties.

En worden je dromen groter? Dan breid je de Rabo ZZP Rekening makkelijk uit met extra producten.

Sluiten