Ondernemingsplan schrijven

Voorbeelden voor het schrijven van je ondernemingsplan

Je ondernemingsplan is de basis voor het starten van je bedrijf. Maar wat als je niet zo goed weet waar je moet beginnen? Geen nood, hier vind je voorbeelden voor vier verschillende branches.

Wil je direct naar de verschillende voorbeeldplannen? Klik op de links hieronder:

 1. Voorbeeld ondernemingsplan zzp
 2. Voorbeeld ondernemingsplan horeca
 3. Voorbeeld ondernemingsplan dienstverlening
 4. Voorbeeld ondernemingsplan detailhandel

Op zoek naar een template om zo in te vullen? Die vind je hier:

Hoe schrijf ik een ondernemingsplan?

Een ondernemingsplan is het fundament van elk bedrijf. In dit plan omschrijf je precies wat je van plan bent en hoe je dit gaat realiseren. Je beantwoordt vragen als:

Een ondernemingsplan maak je niet alleen voor jezelf. Als je op zoek bent naar financiering, wil je investeerder ook graag een plan zien. Je hebt zo dus meer kans op een kapitaalinjectie.

Ondernemingsplan in 10 stappen

Het schrijven van een ondernemingsplan is niet moeilijk, maar je moet er wel even tijd voor maken. Onze gratis whitepaper neemt je aan de hand om in tien stappen een ondernemingsplan te schrijven.

whitepaper onderningsplan

Indruk maken met je bedrijfsplan?

Dat kan. Wij hebben alle ins & outs van een businessplan op een rijtje gezet. Maak in 10 stappen een ijzersterk ondernemingsplan.

Download gratis stappenplan

Voorbeeld ondernemingsplan zzp

Word je zzp'er en kun je wel een goed voorbeeld voor je ondernemingsplan gebruiken? Download dan het gratis voorbeeld ondernemingsplan voor zzp'ers. 

Dit plan is van Harrie Frederiks. Hij is consultant duurzaam inkopen en werkt op basis van uurtje-factuurtje. Daarnaast wil hij een softwareproduct op abonnementsbasis verkopen.

Voorbeeld ondernemingsplan horeca

Een café, restaurant of toch een kroeg! Wil jij een bedrijf beginnen in de horeca? Dan kun je eigenlijk niet zonder een ondernemingsplan. Download daarom het gratis voorbeeld ondernemingsplan voor horeca.

Dit plan is van Pepijn Geurts, hij begint een koffiebar in Rotterdam. Later wil hij ook workshops en proefsessies organiseren. Hij heeft ook financiering nodig en dat geld wil hij op verschillende manieren bij elkaar krijgen.

Voorbeeld ondernemingsplan dienstverlening

Wil jij diensten gaan leveren? Of je nu een makelaarskantoor of schoonmaakbedrijf begint, als startende ondernemer is een ondernemersplan bijzonder handig. Zeker als je financiering nodig hebt.

Dit plan is van Claudia de Vries, zij heeft een eigen schoonheids- en massagesalon. Daarnaast wil ze graag massagecursussen gaan geven. Ze heeft daarvoor externe financiering nodig om haar praktijk te kunnen verbouwen.

Voorbeeld ondernemingsplan detailhandel

Wil je een winkel of webshop starten? Dan doe je er goed aan om je plannen goed uit te werken, er is namelijk veel concurrentie. Een ondernemingsplan helpt je om alles inzichtelijk te maken.

Dit plan is van Annemarie Bellaart, zij wil een kledingwinkel (fysiek én webshop) beginnen voor vrouwen van generatie Y. Ze heeft externe financiering nodig voor haar start.

Template ondernemingsplan

We maken het je graag gemakkelijk: maak een vliegende start met dit template voor je ondernemingsplan. Je kunt het sjabloon gratis downloaden en de gegevens van jouw bedrijf direct op de juiste plek invullen.

Lees ook

De 9 bouwstenen van het Business Model Canvas
9 aandachtspunten bij het starten van een bedrijf

 

Bijgewerkt op: 06-02-2020

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Ondernemersplan voorbeelden

Het ondernemersplan is zonder twijfel één van de belangrijkste documenten voor de start van je bedrijf. Je hebt het niet alleen nodig om financiering te vinden, je maakt met een businessplan ook je plannen concreet.

Download gratis ondernemersplan voorbeelden

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je businessplan? De Rabobank heeft meerdere voorbeeld ondernemersplannen, toegespitst op verschillende branches. Aanvragen is gratis. Veel starters zijn je al voorgegaan.

Download voorbeeld ondernemersplan

Geen branche is hetzelfde. Laat je inspireren door de voorbeeld ondernemingsplannen voor jouw sector:

 1. Zzp
 2. (Nieuw!) Bouw
 3. Detailhandel
 4. Horeca
 5. Persoonlijke dienstverlening
 6. (Nieuw!) Zakelijke dienstverlening
 7. (Nieuw!) Zorg

Ondernemersplannen voorbeeld per sector

Wil je eerst kijken of deze plannen iets voor jou zijn? Bekijk hier dan eerst een preview van het zzp voorbeeldplan, zakelijke dienstverlening voorbeeldplanbouw voorbeeldplanhoreca voorbeeldplanschoonheidssalon voorbeeldplan, zorg voorbeeldplan en detailhandel voorbeeldplan.

Sjabloon (invulmodel in Word)

Veel starters vinden het fijn om te werken met dit gratis sjabloon. Zo wordt het nog makkelijker om een goed businessplan te schrijven. Zorg hierbij dat je alle hoofdstukken volledig invult.

Ondernemersplan in 10 stappen maken

Soms heb je behoefte aan net wat meer uitleg. Dan is ons gratis whitepaper misschien wel iets voor jou. Hier lees je hoe je in 10 stappen een bedrijfsplan maakt en ontdek je uit welke onderdelen het plan bestaat.

Download de gratis whitepaper: een ondernemingsplan in 10 stappen. Hiermee zet je je plannen stap voor stap op papier. 

Wil je liever een kort overzicht met de belangrijkste elementen van een goed ondernemersplan? Lees dan dit artikel: wat staat er in een ondernemingsplan.

BMC: Business Model Canvas

Een gemiddeld ondernemingsplan bestaat uit veel tekst. Ben je juist wat visueler ingesteld? Dan hebben we de ideale oplossing voor je.

Het Business Model Canvas is een schematische weergave van je bedrijf waarin je onder meer je doelgroep, verdienmodel en bedrijfsmiddelen beschrijft. 

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.