Ondernemingsplan schrijven

Voorbeelden voor het schrijven van je ondernemingsplan

Je ondernemingsplan is de basis voor het starten van je bedrijf. Maar wat als je niet zo goed weet waar je moet beginnen? Geen nood, hier vind je voorbeelden voor vier verschillende branches.

Wil je direct naar de verschillende voorbeeldplannen? Klik op de links hieronder:

  1. Voorbeeld ondernemingsplan zzp
  2. Voorbeeld ondernemingsplan horeca
  3. Voorbeeld ondernemingsplan dienstverlening
  4. Voorbeeld ondernemingsplan detailhandel

Op zoek naar een template om zo in te vullen? Die vind je hier:

Hoe schrijf ik een ondernemingsplan?

Een ondernemingsplan is het fundament van elk bedrijf. In dit plan omschrijf je precies wat je van plan bent en hoe je dit gaat realiseren. Je beantwoordt vragen als:

Een ondernemingsplan maak je niet alleen voor jezelf. Als je op zoek bent naar financiering, wil je investeerder ook graag een plan zien. Je hebt zo dus meer kans op een kapitaalinjectie.

Ondernemingsplan in 10 stappen

Het schrijven van een ondernemingsplan is niet moeilijk, maar je moet er wel even tijd voor maken. Onze gratis whitepaper neemt je aan de hand om in tien stappen een ondernemingsplan te schrijven.

whitepaper onderningsplan

Indruk maken met je bedrijfsplan?

Dat kan. Wij hebben alle ins & outs van een businessplan op een rijtje gezet. Maak in 10 stappen een ijzersterk ondernemingsplan.

Download gratis stappenplan

Voorbeeld ondernemingsplan zzp

Word je zzp'er en kun je wel een goed voorbeeld voor je ondernemingsplan gebruiken? Download dan het gratis voorbeeld ondernemingsplan voor zzp'ers. 

Dit plan is van Harrie Frederiks. Hij is consultant duurzaam inkopen en werkt op basis van uurtje-factuurtje. Daarnaast wil hij een softwareproduct op abonnementsbasis verkopen.

Voorbeeld ondernemingsplan horeca

Een café, restaurant of toch een kroeg! Wil jij een bedrijf beginnen in de horeca? Dan kun je eigenlijk niet zonder een ondernemingsplan. Download daarom het gratis voorbeeld ondernemingsplan voor horeca.

Dit plan is van Pepijn Geurts, hij begint een koffiebar in Rotterdam. Later wil hij ook workshops en proefsessies organiseren. Hij heeft ook financiering nodig en dat geld wil hij op verschillende manieren bij elkaar krijgen.

Voorbeeld ondernemingsplan dienstverlening

Wil jij diensten gaan leveren? Of je nu een makelaarskantoor of schoonmaakbedrijf begint, als startende ondernemer is een ondernemersplan bijzonder handig. Zeker als je financiering nodig hebt.

Dit plan is van Claudia de Vries, zij heeft een eigen schoonheids- en massagesalon. Daarnaast wil ze graag massagecursussen gaan geven. Ze heeft daarvoor externe financiering nodig om haar praktijk te kunnen verbouwen.

Voorbeeld ondernemingsplan detailhandel

Wil je een winkel of webshop starten? Dan doe je er goed aan om je plannen goed uit te werken, er is namelijk veel concurrentie. Een ondernemingsplan helpt je om alles inzichtelijk te maken.

Dit plan is van Annemarie Bellaart, zij wil een kledingwinkel (fysiek én webshop) beginnen voor vrouwen van generatie Y. Ze heeft externe financiering nodig voor haar start.

Template ondernemingsplan

We maken het je graag gemakkelijk: maak een vliegende start met dit template voor je ondernemingsplan. Je kunt het sjabloon gratis downloaden en de gegevens van jouw bedrijf direct op de juiste plek invullen.

Lees ook

De 9 bouwstenen van het Business Model Canvas
9 aandachtspunten bij het starten van een bedrijf

 

Bijgewerkt op: 06-02-2020

Wat vind je van dit artikel?

x2
x2

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Ondernemersplan voorbeelden

Het ondernemingsplan is zonder twijfel één van de belangrijkste documenten voor je start. Niet alleen heb je het nodig om financiering te vinden, je maakt met een businessplan ook je plannen concreet.

Ondernemersplan in 10 stappen

Wil je meteen aan de slag met je ondernersplan? We helpen je graag een handje. Download de gratis whitepaper: een ondernemingsplan in 10 stappen. Hiermee zet je je plannen stap voor stap op papier. 

Het kan natuurlijk ook zijn dat je net iets meer behoefte hebt aan een kort overzicht met daarin de belangrijkste elementen van een goed ondernemersplan. Lees dan dit artikel: wat staat er in een ondernemingsplan

Gratis ondernemersplan voorbeelden

Wat zeker kan helpen om je ondernemersplan op het scherm te krijgen, is een goed voorbeeld. De Rabobank heeft voorbeelden van meerdere ondernemersplannen, ieder gericht op een bepaalde sector. Downloaden is gratis. Veel starters zijn je al voorgegaan. 

Maar natuurlijk vind je ook op deze website een aantal voorbeeldplannen. Bekijk hier een preview van het zzp voorbeeldplanhoreca voorbeeldplanschoonheidssalon voorbeeldplan en detailhandel voorbeeldplan. Je kunt ook gebruik maken van het ondernemersplan template en de voorbeeldplannen hierboven. 

Business Model Canvas

Een stappenplan, een concreet voorbeeld en toch vind je het nog steeds lastig om jouw ondernemersplan gestalte te geven. Je hoeft nog niet te wanhopen, meer starters ervaren dit. 

Wellicht is het Business Model Canvas dan iets voor jou. Dit is een visuele weergave van je bedrijf waarin je onder meer je doelgroep, verdienmodel en bedrijfsmiddelen beschrijft.  

IJzersterke start van je onderneming

Wil je meer hulp met het maken van een ijzersterke start? In de Startversterker vind je slimme tips, tests en checklists. Test er bijvoorbeeld wat voor soort ondernemer jij bent.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.485 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.