Ondernernemingsplan laten maken

Ondernemingsplan laten maken: wat levert dat op?

Een ondernemingsplan laten maken, iets voor jou als startende ondernemer? Alles in je bedrijfsplan kun je uitbesteden, van wervende teksten tot marktcijfers en begrotingen. Of is zelf doen toch slimmer?

Snel naar:

Ondernemingsplan laten maken: wanneer?
Zelf een ondernemingsplan maken
Marktcijfers en marketingplan uitbesteden
Financiering: 5 begrotingen
Voorbeeld ondernemingsplan als basis

Ondernemingsplan laten maken: wanneer en hoe?

Het beste moment om een expert in te schakelen voor het laten maken van je ondernemingsplan? Dat verschilt per bedrijf.

Soms is het handig het bij je start te doen, maar soms heb je voor een bepaalde investeerder een killer ondernemersplan nodig en volstaat je eigen versie niet. Of je gaat voor een grote overheidssubsidie met speciale voorwaarden aan je businessplan.

Gratis voorbeeld ondernemingsplan

Het advies is altijd zelf een start te maken met je ondernemingsplan. Dat is namelijk ook dé manier om te toetsen of je goed genoeg hebt nagedacht over je bedrijf. Gebruik een gratis voorbeeld ondernemingsplan en doorloop alle stappen.

Wacht niet op financieringsproblemen

Bas Bakkenes van de Ondernemingsplannenfabriek adviseert om op tijd advies te vragen voor het laten maken van je ondernemingsplan. Als je aan je plan twijfelt op het moment dat je bijna door je eigen geld heen bent, is het vaak te laat.

“Voorkom dat kredietverstrekkers denken dat je je financiën niet goed kunt plannen of risico’s slecht inschat. De bank zal direct minder vertrouwen in je hebben.” Lees meer tips van Bas in het artikel over een ijzersterk financieel plan.

Bedrijfsplan uitbesteden: zo werkt het

Een bureau begint vaak met een intake en eerste kredietbeoordeling. Wat zijn de sterke en zwakke punten van je idee? Zo weet je meteen waar je staat. De expert weet waar kredietverstrekkers blij van worden. En wat juist valkuilen zijn.

De expert pakt alle hoofdstukken aan: de ondernemer, de onderneming, de markt, het marketingplan, het financiële plan en de juridische zaken.

Soms krijg je ook het advies om je ondernemingsplan te customizen voor bepaalde financieringsaanvragen. Je krijgt dan verschillende versies.

TipKies een bureau met aantoonbaar succes. Minimale eis: geloofwaardige reviews van bestaande bedrijven. En zorg dat je je plan straks zelf kunt aanpassen.

Ondernemingsplan maken en laten checken

Je kunt natuurlijk ook je eigen ondernemingsplan maken en alleen laten checken. De expert kijk dan naar je plan met de blik van de kredietverstrekker:

 • Is je idee duidelijk?
 • Kom jij als ondernemer goed uit de verf?
 • Mis je nog gegevens voor de financieringsaanvraag?
 • Zijn je cijfers goed genoeg onderbouwd?
 • Et cetera

Marktcijfers en marketingplan uitbesteden

Als je het maken van je ondernemingsplan uitbesteedt of laat checken, ontdek je misschien ook nieuwe kansen voor je bedrijf.

Veel bureaus hebben inzicht in marktcijfers die relevant zijn voor jouw ondernemersplan. Ze hebben misschien al eerder voor bedrijven in jouw branche gewerkt.

5 P's

Daarnaast kan de expert je helpen om je marketingplan aan te scherpen. Voor alle 5 P’s (product, prijs, plaats, promotie, personeel en samenwerken) kan de expert kennis delen en valkuilen in zicht brengen. 

Misschien is er een potentieel afzetkanaal dat je nu nog niet goed in beeld hebt. Of moet je beter nadenken over bijvoorbeeld de maatschappelijke impact van je bedrijf. Zo vergroot je wellicht de kans op bepaalde leningen en investeringen.

Ondernemerscoach inschakelen

Goed advies over je ondernemingsplan gaat om meer dan trucjes en ronkende cijfers en zinnen. Een goede expert helpt je met slimme, goed onderbouwde keuzes. Als je je bedrijfsplan uitbesteedt, haal je vaak ook een ondernemerscoach in huis.

Financieel plan: 5 realistische begrotingen opstellen

Je kunt ook je financiële plan uitbesteden. De expert kan met jou je verdienmodel finetunen. En soms kun je ook je kredietwaardigheid al laten checken. En daarnaast kun je de 5 begrotingen uitbesteden:

 1. De investeringsbegroting: heb je wel een realistische blik op hoeveel geld je nodig hebt voor je start?
 2. De financieringsbegroting: heb je alle kansen wel in kaart?
 3. De exploitatiebegroting: klopt de financiële onderbouwing van je plan?
 4. De liquiditeitsbegroting: hoe maak je een ‘kalender’ voor je zakelijke uitgaven en inkomsten per maand?
 5. Begroting privé-uitgaven: kun je hier wel van leven?

Algemene en juridische zaken

Je moet in je ondernemingsplan laten zien dat je hebt nagedacht over vergunningen, verzekeringen, aansprakelijkheid, concurrentiebedingen en andere zaken die je bedrijf kunnen belemmeren of juist helpen.

De expert zorgt dat je niets over het hoofd ziet. Je plan voldoet dan aan alle eisen en houdt rekening met relevante wetgeving. 

Voorbeeld ondernemingsplan als basis

Ga je inderdaad je ondernemingsplan laten maken? Of twijfel je nog of het de investering waard is?

Je kunt eerst zelf aan de slag met de voorbeelden van de Rabobank. Daar staat in elk geval alles in wat de bank wil zien in een ondernemersplan. Ook de experts gaan vaak uit van een sjabloon.

Ondernemingsplan: voorbeeld per branche

 1. Voorbeeld ondernemingsplan zzp
 2. Voorbeeld ondernemingsplan horeca
 3. Voorbeeld ondernemingsplan dienstverlening
 4. Voorbeeld ondernemingsplan detailhandel

Invulmodel ondernemingsplan

Download: template ondernemingsplan

 • Ondernemingsplan laten maken: wat kost dat? Je kunt gratis een voorbeeld ondernemingsplan voor jouw branche downloaden. Het is dan bijna kant-en-klaar. Een andere low-budget-oplossing: bedrijven die met vaste sjablonen je plan uitwerken. Dit kost vaak rond de € 500,00.

  Misschien wil je uitgebreid sparren over je plan of je hebt alleen hulp nodig bij het marketingplan, de opmaak of juist met de cijfers. Je krijgt dan een offerte op-maat. Bedenk goed wat je wel en niet nodig hebt en vraag meerdere offertes aan.

  Uurtarieven van specialisten van ontwerpers tot businesscoaches varieren van ongeveer € 50,00 tot € 150,00.
 • Kan ik ook delen van een ondernemersplan uitbesteden? Zeker, dit is juist een goed idee. Kijk met een voorbeeld ondernemersplan eerst hoever je zelf komt. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld onze gratis tool Startversterker. Je ontdekt dan ook snel of je bijvoorbeeld hulp nodig hebt bij de cijfers, opmaak of bijvoorbeeld het marketingplan. 
 • Wie kan me helpen met mijn ondernemingsplan? Gratis hulp vind je online: download bijvoorbeeld de whitepaper Ondernemingsplan: de basis in 10 Stappen van IkGaStarten. Wil je met iemand praten? Er zijn (online) events voor starters met expertadvies. Advies over je plan kun je ook vragen bij de bank, de KvK, starterscoaches, businesscoaches of bureaus voor ondernemingsplannen.

Lees ook
Ondernemingsplan: zo scoor je bij investeerders
Businessplan op een A4: business model canvas
Dossier: ondernemingsplan maken

Bijgewerkt op: 27-10-2020

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Ondernemingsplan

Een succesvolle carrière als ondernemer begint met het schrijven van jouw ondernemingsplan. Dit document, ook wel ondernemersplan, businessplan of bedrijfsplan genoemd, speelt een essentiële rol bij het starten van een bedrijf.

Met een ondernemingsplan breng je namelijk pas echt concreet de kansen, concurrentie en potentiële klanten uitgebreid in kaart. Kun je wel wat inspiratie gebruiken? Hier vind je een voorbeeld voor je ondernemingsplan.

Download voorbeeld ondernemingsplan

Wat staat er in een ondernemingsplan?

In jouw ondernemingsplan zet je in feite een plan van aanpak uiteen. 

 • Wat ga ik precies doen?
 • Waar ga ik me vestigen?
 • Welke rechtsvorm kies ik?
 • Is er een markt voor mijn product, waaruit blijkt dat en hoe kom ik aan klanten?
 • Hoe zit het met de concurrentie?
 • Hoeveel geld heb ik in totaal nodig om dit bedrijf te kunnen oprichten?

Als jij al deze vragen in het plan eerlijk beantwoordt en toelicht, krijg zowel jij als eventuele potentiële investeerders inzicht in de haalbaarheid van jouw plannen.

Ondernemingsplan

Checklist ondernemersplan

Hieronder vind je een aantal verwijzingen naar artikelen die je verder kunnen helpen bij het schrijven van een goed ondernemingsplan.

 1. Checklist: het opstellen van een businessplan
 2. Ondernemingsplan template: download een gratis invulmodel voor jouw plan
 3. Download hier het gratis whitepaper: een ondernemersplan in 10 stappen 
 4. Een bedrijfsplan in 10 stappen
 5. Download een gratis ondernemingsplan voorbeeld (PDF) voor zzp, bouw, detailhandel, horeca, persoonlijke of zakelijke dienstverlening of zorg
 6. Breng al je bedrijfsaspecten in kaart met het business model canvas
 7. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening
Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Zakelijke rekening eerste 6 maanden gratis

Start nóg sterker in 2021 met een zakelijke rekening en krijg meer grip op je geldzaken.

 

Je zakelijke rekening is de eerste 6 maanden gratis inclusief pinpas, internetbankieren en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. 

 

Bekijk je voordeel

 

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.