6 kenmerkende eigenschappen van ondernemers

6 kenmerkende eigenschappen van ondernemers

Iedereen kan een bedrijf starten, maar wat heb je nodig om dat ook góed te doen? Hoe ondernemend ben jij? Check of je over de competenties beschikt om jouw startup succesvol te maken aan de hand van criteria die wij verzamelden uit diverse onderzoeken.

'Zie kansen in je eigen tegenslagen' (Steve Jobs)
'Niemand bereikt succes in zijn eentje' (Malcolm Gladwell)
'De waarde van een idee ligt in het gebruik ervan' (Thomas Edison)
'De sleutel naar een briljante reputatie is door briljant te zíjn, niet door te doen alsof'
(Seth Godin)
'Een startup runnen is als constant in je gezicht geslagen worden, maar werken voor een groot bedrijf is als constant vechten voor je leven' (Paul Graham)

Het zijn allemaal wijsheden van succesvolle entrepreneurs over het ondernemerschap. Deze wijsheden kunnen worden vertaald naar kwaliteiten die jij nodig hebt om jouw bedrijf te starten. Lef, fantasie, enthousiasme en doorzettingsvermogen: heb jij die eigenschappen in je?

Onderzoek naar dé ideale ondernemer

Behalve topondernemers zijn ook verschillende onderzoekers in de ideale eigenschappen van succesondernemers in spé gedoken. Zo beschrijven onder andere de Koninklijke Universiteit Leuven, Mind Challenge en Jong Ondernemen dé competenties van ondernemers. 

Mind Challenge is een test waarbij ondernemers worden getest op honderdtwintig competenties die nodig zijn om goed te kunnen functioneren als commerciële ondernemer. Ook de stichting Jong Ondernemen heeft zich verdiept in ondernemerskwaliteiten die je onder de knie moet hebben.

Om welke eigenschappen gaat het?

Op basis van de bevindingen van deze onderzoekers hebben wij een selectie gemaakt van de competenties waarover een startende ondernemer zou moeten beschikken. Kijk hieronder welke van deze karaktereigenschappen ook op jou van toepassing zijn.

1. (Bewust) risico's nemen

Een ondernemer moet risico's durven nemen. Als je jouw idee of product lanceert, een prijs bepaalt of een commercieel gesprek voert, heb je je zo goed mogelijk voorbereid, maar loop je altijd het risico op negatieve terugkoppeling. Dat is spannend en uitdagend, maar laat je daar niet door weerhouden. Het zijn de momenten waarom je ondernemer bent geworden en waar je ongeacht het resultaat van leert.  

Neem geen risico's om het risico nemen, maar doe dit wel met een bepaald idee: bereken bijvoorbeeld van tevoren wat de gevolgen zijn als een prospect níet ingaat op jouw idee of prijs, zodat je een plan b achter de hand hebt. Doe je dat goed, dan kan risico nemen wel degelijk iets opleveren en helpt het jouw bedrijf verder. 

2. Doorzettingsvermogen hebben

Ben je iemand die doorgaat, óók als het even tegenzit? Maak je altijd af waar je aan begint, ondanks de risico's? Om (succesvolle) ondernemer te kunnen worden, moet je over een flinke dosis doorzettingsvermogen beschikken. Je moet veel van jezelf kunnen eisen, je goed kunnen concentreren, een helder doel voor ogen hebben en dat ook willen bereiken.

'Zie kansen in je eigen tegenslagen' (Steve Jobs)

3. Creatief zijn

Je hebt creativiteit nodig om jouw idee op zo'n manier uit te bouwen dat het leidt tot een prachtbedrijf. Kun je verder én 'out of the box' denken? Heb je het in je om jouw idee te voorzien van een extra laag, die voor dat 'yes!'-gevoel zorgt? Dan zit het met jouw creativiteit waarschijnlijk wel goed. Je zult het nodig hebben, ook om anderen te kunnen overtuigen van je plannen.

4. Overtuigingskracht

Klopt jouw argumentatie altijd en weet je anderen daarmee ook te overtuigen? Oftewel: ben je in staat producten en ideeën te verkopen en anderen daarbij te enthousiasmeren? Het is belangrijk dat je duidelijk kunt maken wat je wilt (en waarom) en daarbij vertrouwen kunt scheppen.

Voor dat laatste heb je ook empathisch vermogen nodig. Dan kun je mensen goed inschatten, goed luisteren en ben je tijdens een (verkoop)gesprek in staat snel te achterhalen wat de behoeften van jouw klanten of opdrachtgevers zijn.

5. Resultaatgericht werken

Houd bij het ondernemen strak voor ogen welke resultaten je wilt behalen en handel daar ook naar. Maak snel beslissingen en houd altijd de grote lijnen in de gaten. Als je personeel in dienst hebt, heb je deze competentie ook nodig: je moet resultaatgericht kunnen leidinggeven.

Wees helder richting je personeel over wat je van hen verwacht. Welke verantwoordelijkheden liggen bij hen en welke resultaten moeten ze behalen? Als zij het doel helder voor ogen hebben, mogen ze de details zelf invullen.

6. Financiën helder hebben

Denk je goed na over budget en winst en over de middelen die voorhanden zijn, zoals geld, tijd, kennis en hulp? Hierbij is belangrijk dat je die middelen ook goed weet te gebruiken om de beste resultaten te behalen. Schrijf een gedegen financieel plan en neem geen ondoordachte beslissingen.

Lees ook

Een bedrijfsplan in 10 stappen
De 9 bouwstenen van het Business Model Canvas
Checklist: klanten vinden
8 relevante social media-kanalen voor starters
5 onmisbare acquisitietips van succesvolle ondernemers

Bijgewerkt op: 04-11-2016

Wat vind je van dit artikel?

x14
x3

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Ondernemingsplan maken

Een goed ondernemersplan schrijven is de eerste stap naar een succesvolle start van jouw bedrijf. In een bedrijfsplan maak je jouw plannen concreet en breng je kansen en eventuele obstakels in kaart.

In de artikelen op deze pagina lees je alles over het maken van een businessplan. Hierbij komen ook de volgende tips van pas:

Meest gelezen op IkGaStarten:

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

  • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
  • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
  • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten kosteloos in je mailbox.

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 3.490 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.