6 kenmerkende eigenschappen van ondernemers

Bijgewerkt op 05 september 2023
5 min  leestijd
126.918
Auteur: Marieke Leijnen
Getekende afbeelding van het menselijk brein, met daarnaast vijf woorden: 'resultaatgericht', 'ambitieus', 'doorzetter', 'creatief', 'vindingrijk'.

Iedereen kan een bedrijf starten, maar wat heb je nodig om dat góed te doen? Ga aan de hand van dit artikel na of je over de eigenschappen beschikt om van jouw startup een succesverhaal te maken.

Na het lezen van dit artikel weet je of jij uit het juiste hout gesneden bent om de wereld te veroveren met je aanstormende bedrijf. Wil je direct meer weten over een specifiek onderwerp? Klik dan op één van onderstaande links:

 1. Citaten van beroemdheden

 2. Wetenschappelijk onderzoek

 3. De 6 eigenschappen

 4. Veel gestelde vragen

Citaten van beroemde ondernemers

We beginnen met een blokje inspiratie. De uitspraken hieronder zijn allemaal gedaan door succesvolle entrepreneurs die zich uitlieten over het ondernemerschap. Deze wijsheden kunnen worden vertaald naar kwaliteiten die jij nodig hebt om jouw bedrijf te starten: lef, fantasie, enthousiasme en doorzettingsvermogen.

Heb jij die eigenschappen in je? Dan vullen we het lijstje later hopelijk aan met één van jouw levenswijsheden.

 • 'Zie kansen in je eigen tegenslagen' (Steve Jobs)
 • 'Niemand bereikt succes in zijn eentje' (Malcolm Gladwell)
 • 'De waarde van een idee ligt in het gebruik ervan' (Thomas Edison)
 • 'De sleutel naar een briljante reputatie is door briljant te zíjn, niet door te doen alsof' (Seth Godin)
 • 'Een startup runnen is als constant in je gezicht geslagen worden, maar werken voor een groot bedrijf is als constant vechten voor je leven' (Paul Graham)

Wetenschappelijk onderzoek naar ondernemers

Verschillende onderzoekers in de eigenschappen van succesondernemers gedoken. Onder andere de Koninklijke Universiteit Leuven, Mind Challenge en Jong Ondernemen beschreven de kenmerken die ondernemers delen. 

Op basis van de bevindingen van deze onderzoekers hebben wij een selectie gemaakt van de vaardigheden waarover een startende ondernemer moet beschikken. Kijk hieronder welke van deze karaktereigenschappen ook op jou van toepassing zijn.

Tip: test welk type ondernemer jij bent.

De 6 belangrijkste eigenschappen

1: Risico's durven nemen

Een ondernemer moet risico's durven nemen. Als je jouw idee of product lanceert, een prijs bepaalt of een commercieel gesprek voert, heb je je zo goed mogelijk voorbereid. Toch loop je altijd het risico op negatieve terugkoppeling. Dat is spannend en uitdagend, maar laat je daar niet door weerhouden. Je leert immers ook van negatieve feedback.  

Wanneer neem je risico?

Neem geen risico's op een roekeloze manier, maar doe dit berekenend. Bedenk bijvoorbeeld van tevoren wat de gevolgen zijn als een klant enthousiast wordt van jouw idee of prijs, en zorg dat je een plan b achter de hand hebt. Doe je dat goed, dan kan risico nemen wel degelijk iets opleveren en helpt het jouw bedrijf verder.

Eigenschap 2: Doorzettingsvermogen

Ben je iemand die doorgaat, óók als het even tegenzit? Maak je altijd af waar je aan begint, ondanks de eventuele risico's? Om een succesvol ondernemer te worden, moet je over een flinke dosis doorzettingsvermogen beschikken.

Je moet veel van jezelf kunnen eisen, je goed kunnen concentreren, een helder doel voor ogen hebben en dat ook willen bereiken.

'Zie kansen in je eigen tegenslagen' (Steve Jobs)

Eigenschap 3: Creativiteit

Je hebt creativiteit nodig om jouw idee op zo'n manier uit te voeren dat het leidt tot een prachtbedrijf. Kun je verder én 'out of the box' denken? Heb je het in je om jouw idee te voorzien van een extra laag, die voor dat 'yes!'-gevoel zorgt?

Dan zit het met jouw creativiteit gelukkig waarschijnlijk wel goed, want je zult het ook nodig hebben om anderen te overtuigen van je plannen.

Whitepaper Ondernemingsplan cover

Indruk maken met je bedrijfsplan?

Dat kan. Wij hebben alle ins & outs van een businessplan op een rijtje gezet. Maak in 10 stappen een ijzersterk ondernemingsplan.

Download gratis stappenplan

Eigenschap 4: Overtuigingskracht

Klopt jouw argumentatie altijd en weet je anderen daarmee ook te overtuigen? Oftewel: ben je in staat producten en ideeën te verkopen en anderen daarbij te enthousiasmeren? Het is belangrijk dat je duidelijk kunt maken wat je wilt (en waarom) en daarbij vertrouwen kunt scheppen.

Overtuigingskracht verbeteren

Voor dat laatste heb je ook empathisch vermogen nodig. Je moet mensen goed kunnen inschatten, goed kunnen luisteren en in staat zijn om snel te achterhalen wat de behoeften van jouw klanten en opdrachtgevers zijn.

Je kunt mensen ook overtuigen doordat ze zien dat je echt goed over je plan hebt nagedacht. En dat je er met zichtbaar plezier over vertelt.

Eigenschap 5: Resultaatgericht werken

Houd bij het ondernemen strak voor ogen welke resultaten je wilt behalen en handel daar ook naar. Maak snel beslissingen en houd altijd de grote lijnen in de gaten. Als je personeel in dienst hebt, heb je deze competentie ook nodig: je moet resultaatgericht kunnen leidinggeven.

Wees helder richting je medewerkers over wat je van hen verwacht. Welke verantwoordelijkheden liggen bij hen en welke resultaten moeten ze behalen? Als zij het doel helder voor ogen hebben, mogen ze de details zelf invullen.

Eigenschap 6: Financiën op orde hebben

Denk je goed na over budget en winst, en over de middelen die voorhanden zijn, zoals geld, tijd, kennis en hulp? Het is belangrijk dat je die middelen ook goed weet te benutten om de beste resultaten te behalen. Schrijf een gedegen financieel plan als onderdeel van je ondernemingsplan en neem geen ondoordachte beslissingen.

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening: 6 voordelen!

Zakelijke rekening nodig of twijfel je nog?

Bekijk de 6 voordelen

4. Veel gestelde vragen over eigenschappen van ondernemers:

 • Welke eigenschappen heb je nodig als startende ondernemer? De eigenschappen die je als startende ondernemer het meest nodig hebt zijn: risico's durven nemen, creativiteit, ambitie, doorzettingsvermogen, overtuigingskracht, resultaatgericht werken en je financiën op orde hebben.
 • Welk type ondernemer ben jij? Iedere startende ondernemer is anders. Waarschijnlijk is je ene eigenschap beter ontwikkeld dan de ander. Voor elke ondernemer werkt een andere aanpak. Doe daarom de gratis test Welk ondernemerstype ben jij?
 • Waarom ga je starten met ondernemen? Er zijn verschillende redenen waarom je een bedrijf kunt starten. Je wilt je eigen koers varen, flexibeler zijn of vrijheid ervaren. Door deze ondernemerskwaliteiten te ontwikkelen maak je een vliegende start.

Lees ook:

Ambitie op een bierviltje
Launching customer: dé klant voor startups
Checklist schaalbaarheid: denk groter

Meer over ondernemingsplan maken

Meer over ondernemingsplan maken
ZZP rekening

Breng je financiële administratie op orde voor 2023

Makkelijk onderscheid maken tussen privé en zakelijke uitgaven? Met de Rabo ZZP rekening start je laagdrempelig met weinig kosten: je betaalt alleen voor wat je gebruikt.

Sluiten