marieke

6 survivaltips voor startende ondernemers

Er wordt wel eens gezegd dat de eerste twee levensjaren van een onderneming het meest risicovol zijn. Hoe creëert u als startende ondernemer een sterke fundering en zorgt u dat uw jonge bedrijf fluitend door deze beginfase heenkomt? Dat leest u hier: 6 survivaltips voor startende ondernemers.

1. Ken uw klant

We hebben het al vaker gezegd: het bepalen van de juiste doelgroep is essentieel bij het starten van een eigen bedrijf. Een marktonderzoek is dan ook een onmisbaar onderdeel van uw businessplan, waarin u al uw plannen voor de onderneming definitief uiteenzet.

Een marktonderzoek kan u veel vertellen over het potentiële succesgehalte van uw product of dienst. U kunt immers nog zo'n goed zakelijk idee hebben, maar er moet wel een markt voor zijn. Door niet zomaar onvoorbereid te beginnen, maar voorafgaand aan de oprichting van uw startup onderzoek te doen, kunt u veel beginnersfouten voorkomen. Op deze manier zult u sneller een betere afweging maken wat betreft de kostprijs of uurtarief en hoe specifiek de doelgroep is waarop u zich gaat richten.

2. Vind de perfecte locatie

Of het nu gaat om de slim gevonden domeinnaam voor uw webshop of dat prachtige winkelpand in de binnenstand: de mogelijke kracht van de 'locatie' van uw onderneming moet u zeker niet onderschatten. Wat de beste locatie voor u is, hangt uiteraard af van de sector en aard van uw bedrijf. Een speciaalzaak in Oosterse kruiden en specerijen doet het veelal beter in het stadscentrum dan aan de rand van een vinexwijk, terwijl een importeur van tropisch hardhout wellicht eerder profiteert van een locatie in de buurt van uitvalswegen of aan het kanaal.

3. Uitgeven is zilver, besparen is goud

Een onderneming beginnen betekent dat u op veel gebieden zult moeten investeren (denk aan het verzamelen van startkapitaal, het aanschaffen van kantoorartikelen en computers etc.), maar het is raadzaam om tegelijkertijd te zoeken naar gebieden waarop u in eerste instantie - desnoods tijdelijk - kunt besparen. Moet u dat rapport van 33 pagina's echt uitprinten of kunt u het ook op uw computerscherm of eReader lezen? En zijn er mogelijkheden om te besparen op de telefoon- en energierekening? Alle kleine beetje helpen op dit vlak, zeker wanneer de omzet van uw bedrijf (nog) niet toereikend is. Meer tips om geld te besparen vindt u hier: 9 besparingstips voor startende ondernemers.

4. Wees op het ergste voorbereid

Natuurlijk hoopt u als ondernemer nooit in de (financiële) problemen te komen, maar de ervaring leert dat vrijwel alle startende ondernemers ten minste één keer te maken met onvoorziene uitgaven. Denk aan een tegenvallende maand op het gebied van verkoopcijfers of een uitblijvende betaling van een klant.

Net zoals in uw privéleven moet u ook op zakelijk gebied rekening houden met eventuele complicaties. Dat geldt zeker voor starters. Wat kan helpen, is het opstellen van een document waarin u de ergste situaties beschrijft die zich kunnen voordoen. Wat is het allerzwartste scenario? Hoe denkt u zo'n desastreuze ontwikkeling het beste te kunnen opvangen, zodat dit niet direct het einde van uw bedrijf hoeft te betekenen?

5. Sta open voor kritiek

Kritiek krijgen is natuurlijk nooit leuk, maar op zakelijk gebied kan goede raad van anderen in uw omgeving soms het verschil betekenen tussen verder doorgroeien of een voortijdig einde van uw bedrijf. De opbouwende variant van adviseurs, meer ervaren collega's of klanten en leveranciers is juist zeer nuttig. Ook zij zijn gebaat bij een doorlopende samenwerking met uw onderneming en zijn echt niet zonder reden kritisch. Leer van hun opmerkingen en tips en neem de reacties vooral niet te persoonlijk. De kritiek (of eigenlijk goede raad) is niet op u gericht als persoon, maar bedoeld om uw onderneming vooruit te helpen. En dat is toch uiteindelijk waarvoor u het doet.

6. Evalueer regelmatig

Met alle zaken die een startende ondernemer in het eerste jaar van zijn bedrijf moet regelen, blijft er over het algemeen maar weinig tijd over voor reflectie. Maar juist die terugkoppeling is nodig om te zien waar uw startup nu staat en een beeld te schetsen van de toekomst. Probeer dus toch met enige regelmaat wat uurtjes in uw agenda te plannen om uw recente hoofdactiviteiten en andere projecten te evalueren.

Doe dit eventueel in overleg met uw accountant of financieel adviseur, zodat u ook structureel op de hoogte wordt gebracht over de financiële status van uw onderneming. Loopt alles op rolletjes en volgens het originele plan of blijven de cijfers op een bepaald achter? Door regelmatig goed te evalueren kunt u indien nodig op tijd bijsturen om te voorkomen dat u in de rode cijfers belandt.

Stappenplan voor starters

Snel, maar wel op doordachte wijze van start gaan als ondernemer: dat is uw doel als enthousiaste starter. Dit handige stappenplan helpt u bij het maken van een voorspoedige start met uw bedrijf. Zo weet u zeker dat u niets over het hoofd ziet. Klik hier voor meer informatie.

Lees ook:
6 tips voor startende ondernemers
11 subsidies, aftrekposten en kredieten voor starters
7 musthave tools voor startende ondernemers

Gepubliceerd op:
24-05-2012

Wat vind je van dit artikel?

x2
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Veel (startende) ondernemers vragen zich af: is een ondernemingsplan echt nodig? Een bedrijfsplan is niet verplicht, maar blijkt in veel gevallen wel onmisbaar. IkGaStarten brengt in kaart wanneer je wat op papier moet zetten. Met handige tips, short-cuts en een voorbeeldplan.

Bedrijf starten zonder ondernemingsplan: is dat handig?
Bedrijf starten zonder ondernemingsplan: is dat handig?

Als ondernemer hoop je dat klanten of opdrachtgevers straks bij jou een product of dienst afnemen (en niet bij de concurrent). Met behulp van de marketingmix leer je hoe jij de doelgroep het best kunt benaderen.

Voeg een marketingmix toe aan je ondernemingsplan
Voeg een marketingmix toe aan je ondernemingsplan

Ondernemingsplan maken

Een goed ondernemersplan schrijven is de eerste stap naar een succesvolle start van jouw bedrijf. In een bedrijfsplan maak je jouw plannen concreet en breng je kansen en eventuele obstakels in kaart.

In de artikelen op deze pagina lees je alles over het maken van een businessplan. Hierbij komen ook de volgende tips van pas:

Meest gelezen op IkGaStarten:

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.817 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.