7 vragen en antwoorden over parttime ondernemen

Bijgewerkt op 08 april 2024
13 min  leestijd
11.186
Auteur: Redactie
vragen antwoorden parttime ondernemen

Parttime ondernemen heeft voor- en nadelen. De meeste 'hybride' ondernemers kiezen ervoor om een eigen bedrijf te starten naast hun vaste baan, omdat het meer veiligheid biedt. Ontdek wat je moet weten voordat je start als parttime ondernemer.

In dit artikel gaan we in op de belangrijkste vragen op het gebied van parttime onderneming. Daarna geven we je slimme tips om een vliegende start te maken. Direct naar een bepaald onderwerp? Klik dan op een van de links hieronder:

 1. Wat is parttime ondernemen?
 2. Wat zijn de voor- en nadelen van parttime ondernemen?
 3. Hoe ziet de Belastingdienst parttime ondernemen?
 4. Wat zijn aandachtspunten voor een parttime ondernemer?
 5. De juiste verzekeringen afsluiten
 6. Een ondernemingsplan voor parttime ondernemen
 7. Zo richt je de administratie in

Opkomst van parttime ondernemen

Sinds 2020 is er een opmerkelijke toename in het aantal startende ondernemers in Nederland. Uit een onderzoek uitgevoerd door Ipsos in opdracht van Interpolis blijkt dat van de mensen die in de laatste vijf jaar een eigen onderneming zijn begonnen, maar liefst 70% de stap naar het ondernemerschap heeft gezet tijdens of na de pandemie van 2020.

Bovendien koos 29% van deze nieuwe ondernemers ervoor om hun bedrijf te starten naast hun bestaande baan in loondienst. Deze ontwikkeling wijst op een groeiende trend van 'parttime ondernemen', aangewakkerd door zowel de hoge inflatie als het aanhoudende personeelstekort.

1. Wat is parttime ondernemen?

Als parttime ondernemer start je een onderneming naast je baan in loondienst. Je blijft dus gewoon werken voor je baas (soms zelfs fulltime), terwijl je een groot deel van je vrije uren besteedt aan je eigen bedrijf, bijvoorbeeld als zzp'er naast loondienst.

De voornaamste om in eerste instantie op parttime basis te starten met ondernemen, is het behoud van een baan en de financiële zekerheid die daar bij hoort. Dat is voor 43 procent van de respondenten het geval.

Ook voor een parttime zzp'er is het belangrijk om goed voorbereid van start te gaan. Het zal je later veel stress en extra arbeidsuren schelen als je voor de oprichting al het nodige voorwerk verricht.

Checklist bedrijf starten naast vaste baan

Als parttime ondernemer heb je dezelfde to-do's als andere ondernemers:

Overleg met je werkgever

Het contact met je werkgever of directe leidinggevende speelt een belangrijke rol bij je start. Het is belangrijk dat je met hem of haar je plannen op ondernemingsgebied overlegt vóórdat dat je het bedrijf inschrijft bij de Kamer van Koophandel (KvK). Zo kun je de kans op een juridisch conflict aanzienlijk verkleinen.

Het zal onder andere afhankelijk zijn van de specifieke branche, regio en de doelgroep of je werkgever je steunt. De kans dat hij akkoord gaat met jouw ambities op ondernemersgebied is stukken groter als jouw bedrijf niet botst met zijn belangen. 

Als je baas de werkzaamheden vindt conflicteren, zal je óf ontslag moeten nemen, óf het businessidee nog even in de ijskast moeten zetten.

Stel dat je al een paar jaar als accountant in loondienst werkt en daarnaast als zzp'er wijn wilt gaan importeren. Weinig werkgevers zullen hier een probleem van maken. Een bedrijf opzetten in een sector die vergelijkbaar is met je vaste baan is daarentegen vaak een stuk lastiger. 

Concurrentie met je baas

In bepaalde sectoren is in het arbeidscontract vaak een concurrentie- en/of relatiebeding vastgelegd. Dit betekent dat je op dit vlak niet zomaar mag concurreren met je werkgever.

Dit geldt meestal niet alleen voor de periode dat je in loondienst bent, maar ook nog voor een bepaalde periode nadat je uit dienst bent getreden.

Voorbeeldplan nodig?

Handig: zo ziet een goed ondernemingplan voor jouw branche eruit.

Download gratis voorbeeld 

2. Wat zijn de voor- en nadelen van parttime ondernemen?

Voordelen parttime ondernemen

Een groot voordeel van parttime ondernemen is dat je doorgaans minder financieel risico loopt. Je houdt immers een regelmatig inkomen. Als je gedurende een bepaalde periode minder of zelfs helemaal geen inkomsten hebt - bij een startup echt niet ongebruikelijk - heb je als hybride starter nog steeds een inkomen.

Een financieel vangnet vermindert ook de druk om snel succesvol te moeten zijn met je bedrijf. In plaats daarvan kun je rustig de tijd nemen met het opbouwen van een stabiele onderneming. Zo verklein je de kans op haastwerk en andere bekende beginnersfouten.

Van je hobby je werk kunnen maken

Een parttime onderneming is ook een goede manier om te onderzoeken of je van je hobby je werk kunt maken. Een vrijetijdsbesteding kan uiteindelijk uitgroeien tot een onderneming, al geldt dat natuurlijk niet voor elke liefhebberij. 

Iemand die bijvoorbeeld vissen als hobby heeft, gooit de gevangen vis terug in het water. Als hij de vis gaat verkopen, wordt hij een ondernemer. 

Maar je moet als zzp'er wel heel veel vis vangen én verkopen, wil dit lucratief worden. Dan is het handiger om een vishandel te beginnen. Lees bijvoorbeeld het inspirerende startersverhaal van de Visbroeders Aard en Peter.

De meeste starters die van hun hobby hun bedrijf maken doen dit in het begin naast hun vaste baan.

Een ander mooi voorbeeld is Jack O'Neill, de oprichter van surfmerk O'Neill. Hij was een fanatieke surfer en verkocht surfplanken en overige accessoires.

Hij vond uiteindelijk het gat in de markt met de ontwikkeling van surfpakken die de surfers tegen het koude water en onderkoeling beschermden. Hierdoor groeide O’Neill uit tot een toonaangevend, internationaal bedrijf met een miljardenomzet. 

Nadelen eigen bedrijf starten naast baan

Nadelen zijn er natuurlijk ook. Zo moet je bijvoorbeeld altijd rekening houden met je werkgever. Als je baas je plannen niet ziet zitten, bijvoorbeeld omdat je een bedrijf wilt opzetten in een vergelijkbare sector, is parttime ondernemen vaak geen optie meer.

Je zult dan óf ontslag moeten nemen om het alsnog als fulltime ondernemer te proberen, óf je ondernemersdroom voorlopig vaarwel moeten zeggen.

Het feit dat je werkgever steeds met een schuin oog over jouw schouder meekijkt, kan bovendien beklemmend werken en je zakelijke mogelijkheden beperken. Een ander nadeel is dat maar weinig tijd hebt naast je werk. Overbelasting ligt dan op de loer. 

Lees verder: zo combineer je je baan, bedrijf en privéleven: tips voor timemanagement

De juiste structuur is extra belangrijk

Het is voor hybride ondernemers extra van belang om structuur aan te brengen. Omdat je gefragmenteerd werkt voor jouw eigen bedrijf en waarschijnlijk nog een andere (vaste) baan hebt, kan het moeilijk zijn om de focus te houden. Of om prioriteiten te stellen.

Je bent immers al een tijdje een aantal uur per week met je hobby bezig en je breidt deze activiteiten wegens succes steeds meer uit. Om hier structuur in aan te brengen is het verstandig om een ondernemingsplan te schrijven. Ook als je nog 'slechts' parttime aan de slag gaat als ondernemer.

3. Hoe ziet de Belastingdienst parttime ondernemen?

'Parttime ondernemen' kennen ze niet bij de Belastingdienst. Je bent in hun ogen ondernemer voor de inkomstenbelasting of hebt een 'inkomen uit overig werk'.

Het urencriterium: 1.225 uur aan je onderneming besteden

De Belastingdienst heeft een grens opgesteld voor het minimum aantal uren dat een ondernemer aan zijn bedrijf moet besteden om voor fiscale aftrekposten in aanmerking te komen. Het urencriterium is vastgesteld op 1.225 uur per kalenderjaar.

Er zit nog een belangrijke tweede voorwaarde aan het urencriterium vast: naast de 1.225 uur moet je ook meer dan 50% van je tijd besteden aan de onderneming.

Onderschat het urencriterium niet, want als je op jaarbasis vier weken vakantie erbij denkt, komt het neer op zo'n 25 uur per week die je in je bedrijf moet stoppen. De fiscus kijkt overigens niet alleen naar de daadwerkelijke arbeid, maar telt bijvoorbeeld ook reistijd, studietijd, acquisitie en tijd die je kwijt bent met administratie mee.

Word je beschouwd als ondernemer voor de inkomstenbelasting?

Alleen als ondernemer voor de inkomstenbelasting heb je recht op het bekendste fiscale voordeel: de zelfstandigen- en startersaftrek. Dat betekent dat je minder belasting hoeft te betalen. Voor de zelfstandigenaftrek mag je in 2024 een bedrag van € 3.750 aftrekken. De startersaftrek bedraagt € 2.123. 

Kleineondernemersregeling (KOR)

Als je weinig omzet draait, dan kun je in aanmerking komen voor de kleineondernemersregeling (KOR). Dan hoef je minder of soms zelfs helemaal geen btw af te dragen. 

Heb je een maximale omzet van € 20.000 per jaar, dan mag je gebruikmaken van de KOR.

Houd je uren goed bij

Als parttimer is het daarom aan te raden om een goede urenregistratie bij te houden. Zeker ook omdat je een deel van de week in loondienst werkt en daarnaast waarschijnlijk iedere dag wel een paar uur aan je bedrijf besteedt.

Als je het aantal gewerkte uren achteraf moet reconstrueren omdat de Belastingdienst een verantwoording van jouw uren wil zien, zal dit moeilijker te bewijzen zijn.

Voorkom schijnzelfstandigheid

Schijnzelfstandigheid is een situatie waarin iemand een opdracht aanneemt als ondernemer, maar eigenlijk functioneert als een werknemer in loondienst. Dat kan voor ingewikkelde situaties zorgen, omdat de verantwoordelijkheid ligt bij zowel de baas áls de werknemer ligt.

Om helderheid te verkrijgen over de aard van de arbeidsrelatie, biedt de Belastingdienst een handig stappenplan. Hiermee kan worden nagegaan of er daadwerkelijk sprake is van zelfstandigheid of dat er potentieel sprake is van schijnzelfstandigheid.

4. Wat zijn aandachtspunten voor een parttime ondernemer?

De term parttime ondernemen geeft aan dat je je bedrijf 'erbij doet', oftewel naast je baan in loondienst. In de praktijk zul je echter merken dat het managen van een bedrijf al snel meer tijd in beslag zal nemen dan je van tevoren had berekend. 

Dit hoeft in principe geen probleem te zijn: het is natuurlijk positief als je het steeds drukker krijgt, want dat betekent dat je bedrijf goed loopt. Maar je moet hierover zowel met je werkgever als je eventuele gezin en kennissenkring duidelijke afspraken maken.

Zorg voor een goede bereikbaarheid

Een vaak gehoord nadeel van het combineren van een eigen bedrijf en een vaste baan is de bereikbaarheid. Je wilt iedereen tevreden stellen en daarvoor dien je in beide gevallen volledig aandacht te hebben voor het werk dat je op dat moment uitvoert. Het vergt vaak het nodige regelwerk om alles goed te combineren.

Jouw baas verwacht 100% inzet op de dagen dat je voor hem werkt. Dat houdt dus mogelijk in dat je op die dagen minder goed bereikbaar bent voor jouw eigen klanten of opdrachtgevers.

Wees flexibel

Aangezien je deze 'verloren tijd' doorgaans buiten kantooruren moet inhalen, moet je bereid zijn om regelmatig overuren te maken. In de startfase van jouw bedrijf, wanneer alles nog nieuw en spannend is, is dit offer vaak makkelijk op te brengen. Op de lange termijn is het echter wenselijk om hierin een goede balans te vinden.

De kans bestaat dat je straks op bepaalde momenten even minder tijd hebt voor een brainstormsessie met collega's, je vaste hardloopgroepje of om de hond uit te laten.

Als jij en je naasten flexibel zijn en met dergelijke 'offers' kunnen leven, zullen zowel je vaste baan en je parttime onderneming hieronder niet lijden.

5. Dek relevante risico's af met verzekeringen

Als je in loondienst werkt, hoef je op het gebied van administratie, verzekeringen en pensioen vrijwel nergens aan te denken. Je bent via de werkgever namelijk vanzelf verzekerd tegen allerhande zaken als arbeidsongeschiktheid, aansprakelijkheid en ongevallen.

Maar: dit geldt straks alleen voor de dagen dat je in dienst bent. De uren die je voor je eigen bedrijf werkt, ben je niet meer automatisch verzekerd: daar dien je nu zelf zorg voor te dragen.

Zakelijke verzekeringen

Een ander aandachtspuntje is dat verzekeringsmaatschappijen altijd onderscheid maken tussen zakelijk en privé. Normaal gesproken heb je al een privé-inboedelverzekering, maar daar zijn de bedrijfsmiddelen die je thuis gebruikt voor jouw bedrijf niet automatisch in meeverzekerd.

Voor alle zakelijke activiteiten moet je een aparte verzekering afsluiten. Dat geldt niet alleen voor de inboedelverzekering, maar bijvoorbeeld ook voor de aansprakelijkheidsverzekering, opstalverzekering en rechtsbijstandverzekering. 

Zakelijke verzekeringen zijn fiscaal aftrekbaar voor alle ondernemers.

Pensioen voor ondernemers

Verder is het van belang om goed na te denken over de pensioenmogelijkheden. Omdat je minder vaak in loondienst werkt, bouw je ook minder pensioen op. Als je later niet alleen van je AOW wilt leven, dien je dit als zelfstandig ondernemer zelf aan te vullen.

6. Schrijf ook bij parttime ondernemen een ondernemingsplan

Schrijf voorafgaand aan de start van je bedrijf een ondernemingsplan. Ook als je eerst 'slechts' parttime aan de slag gaat als ondernemer, draagt een bedrijfsplan bij aan het concreet maken van je plannen. 

Juist voor hybride starters is het van belang om focus te houden. Omdat je straks ook nog een deel van de week in loondienst bent, werk je gefragmenteerd voor je eigen bedrijf. Een dag thuis, een paar uur hier, een paar uur daar etc. 

Eén van de bekendste valkuilen voor parttime ondernemers is dan ook dat zij dreigen de rode draad kwijt te raken en te verzanden in bijzaken. 

Hoofdlijnen bepalen én vastleggen

Je moet dus eerst de hoofdlijnen bepalen en deze ook zien vast te houden. Los van het feit dat een goed ondernemingsplan jouw beperkingen en mogelijkheden in kaart brengt, heb je dit document wellicht ook nodig om startkapitaal te vergaren.

In het ondernemingsplan beschrijf je kort wat jouw overwegingen zijn om naast je vaste baan een bedrijf te starten. En dan met name waarom je juist nú dit bedrijf gaat beginnen.

Ga in het businessplan verder in op de kansen en risico's en wat de ontwikkelingen in jouw branche en regio zijn. Beschrijf welke producten en of diensten je gaat aanbieden. En waar ga je je vestigen, hoe staat het met de concurrentie en hoe kom je aan klanten? 

 • Vind je het lastig om jouw idee goed te verwoorden in een businessplan? Gebruik dan deze voorbeeldplannen

7. Zo richt je de administratie in als parttime ondernemer

Zorg tot slot voor een overzichtelijke administratie. Het openen van een zakelijke rekening, waarmee je jouw privé geldstroom goed gescheiden houdt van je zakelijke inkomsten en uitgaven, is een verstandige keuze.

Bij de Rabobank mag je als startende ondernemer het eerste jaar gratis bankieren. Ook kun je een jaar lang kosteloos gebruikmaken van bijna alle betaal- en ontvangproducten.

Ben je zzp'er? Dan zit je bij Rabobank helemaal goed. Je betaalt met de Rabo ZZP Rekening geen vaste kosten, alleen voor wat je gebruikt. Per eurobetaling betaal je een bepaald bedrag. Lees meer over de speciale Rabo ZZP Rekening.

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening: 6 voordelen!

Zakelijke rekening nodig of twijfel je nog?

Bekijk de 6 voordelen

De meest gestelde vragen over parttime ondernemen

 • Wat zijn de voordelen van parttime ondernemen? Het grootste voordeel van parttime ondernemen is dat je minder financieel risico loopt. Je hebt immers al een stabiel inkomen, waarmee je je vaste lasten kunt betalen. Zo kun je in de vrije uren rustig werken aan de start van je bedrijf.
 • Wat zijn de nadelen van parttime ondernemen? Als parttime ondernemer moet je altijd rekening houden met je werkgever. Als je een bedrijf wilt opzetten in een vergelijkbare sector, kun je in conflict komen met je baas. In verschillende branches wordt een relatie- of concurrentiebeding gehanteerd en dan is starten naast je vaste baan geen optie.
 • Wat zijn de fiscale gevolgen van parttime ondernemen? Als je in loondienst werkt, wordt er automatisch loonbelasting ingehouden. Als zzp’er moet je zelf de aangifte inkomstenbelasting doen. Wanneer je als ondernemer voor de inkomstenbelasting wordt gezien, kom je in aanmerking voor fiscale aftrekposten als de zelfstandigenaftrek.
 • Hoe zit het met het urencriterium als parttime ondernemer? Alle (parttime) ondernemers moeten aan het urencriterium van 1.225 uur voldoen om in aanmerking te komen voor de fiscale aftrekposten. Daarnaast moet je meer dan 50% van je gewerkte uren aan je onderneming besteden, dus meer dan aan je baan in loondienst.

Meer over rechtsvorm

Meer over rechtsvorm
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten