marieke

8 manieren voor starters om geld te besparen

Ondernemen is niet alleen geld verdienen, maar vooral ook slim omgaan met uw kosten. Zeker in tijden van economische tegenwind wilt u zo scherp mogelijk inkopen. Nu valt er vaak tot op zekere hoogte te onderhandelen, maar zeker voor startende ondernemers is het raadzaam om bepaalde (vaste) kosten zo ver mogelijk terug te brengen. In dit artikel leest u er meer over: 8 manieren voor starters om geld te besparen.

1. Online werken

Sommige ondernemers vinden een eigen kantoor al passé en werken altijd en overal (zolang er maar sprake is van een wifi-verbinding). Maar dat kan natuurlijk niet iedere ondernemer. Toch vallen er flinke besparingen te maken door zoveel mogelijk online te werken. Niet alleen als ondernemer, maar vooral ook door uw medewerkers deze flexibiliteit te bieden. Door thuis te werken is er minder verlies aan tijd en reiskosten en volgt vaak een toename van de motivatie en productiviteit.

2. Energie

Koop samen met andere ondernemers goedkoper energie in. Zelf doen kan ook met windmolens, zonnecellen en waterkracht, maar daarvoor is natuurlijk wel een investering nodig. Vooral als u het samen met enkele andere ondernemers organiseert, kan dit besparingen opleveren. 

3. Afval

Het verwerken van afval is een onverwachte kostenpost voor veel organisaties. Koop de verwerking scherp in bij een gespecialiseerd bedrijf. Organiseer gezamenlijke afvalafvoer met ondernemers bij u in de buurt. 

4. Printen

Nog zo'n sluipmoordenaar onder de kosten. Maak uw personeel erop bewust dat printjes maken veel geld kost en lang niet altijd nodig is. Maak uw kantoor zoveel mogelijk papierloos door een goed wifi-netwerk aan te leggen, zodat mensen met hun laptops kunnen vergaderen. Dat scheelt papieren rompslomp en nieuwe besluiten kunt u daarnaast onmiddellijk digitaal vastleggen.

5. Loonkosten

Duur personeel? Waarom dan niet eens buiten de gebaande paden zoeken naar gemotiveerd personeel? Ouderen en mensen met een arbeidshandicap willen maar al te graag aan de slag en dankzij overheidsregelingen zit er nog een premie op ook om ze aan te nemen. Stagiaires kosten ook niet veel en kunnen vooral op projectbasis ondersteuning bieden.

6. Samenwerking

Samen staat u sterker tegenover leveranciers. Dat geldt niet alleen voor eerder genoemde energie en afval, maar voor allerlei producten en diensten. Ga eens goed na welke raakvlakken en gezamenlijke belangen u heeft met ondernemers in uw branche en directe omgeving, of misschien zelfs studenten. Misschien kunt u met gesloten portemonnee elkaar meerdere diensten bewijzen.

7. Standaardiseer

Toen easyJet begon, kochten ze slechts één type vliegtuig voor alle routes. Hoefden ze ook maar één type reserveonderdelen in huis te hebben en bemanningen maar voor één vliegtuigmodel te trainen. Ook in uw organisatie zijn er vast plekken waar u door standaardisatie geld - en eventueel ongemak - kunt besparen.

8. Bespaar met videoconferencing

Heeft u veel vergaderafspraken staan? Denk dan ook eens aan videoconferencing. Videobellen en videoconferencing, bijvoorbeeld via Skype, is geschikt voor ieder bedrijf dat contact heeft met de buitenwereld. De grote voordelen voor bedrijven zijn: reistijdbesparing, kostenbesparing en daarnaast levert u zo ook meteen een bijdrage aan een beter milieu.

Gepubliceerd op:
30-07-2012

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Ondernemingsplan maken

Een goed ondernemersplan schrijven is de eerste stap naar een succesvolle start van jouw bedrijf. In een bedrijfsplan maak je jouw plannen concreet en breng je kansen en eventuele obstakels in kaart.

Opstellen ondernemersplan

In de artikelen op deze pagina lees je alles over het maken van een businessplan. Hierbij komen ook de volgende tips van pas:

Meest gelezen op IkGaStarten over het opstellen van een ondernemingsplan:

Ondernemingsplan maken: de meest gestelde vragen

  • Wat is een ondernemingsplan? Een ondernemingsplan wordt ook wel businessplan, bedrijfsplan of ondernemersplan genoemd. In het ondernemingsplan beschrijf je onder meer je doelen, de markt, hoe je de marketing aanpakt en maak je een financieel plan.
  • Hoe ziet een ondernemingsplan eruit? Het ondernemingsplan bestaat uit 7 onderdelen, waaronder het marketingplan en het financieel plan. Je beschrijft hierin je plan van aanpak om je onderneming tot een succes te maken. Download de verschillende voorbeeldplannen per branche die je verder helpen.
  • Waarom een ondernemingsplan schrijven? Voor startende ondernemers die financiering nodig hebben is het noodzakelijk een ondernemingsplan te schrijven. Ook als je geen directe financieringsbehoefte hebt, is het schrijven van een ondernemersplan belangrijk. Het geeft je inzicht in de levensvatbaarheid van je onderneming
  • Is een ondernemingsplan verplicht? Een ondernemingsplan opstellen is niet verplicht. Als je startkapitaal nodig hebt voor je onderneming, is het wel noodzakelijk een ondernemersplan te schrijven. Zonder een goed onderbouwd financieel plan kom je niet in aanmerking voor financiering.
  • Hoe maak ik een ondernemingsplan? Aan de hand van diverse gratis voorbeelden van ondernemingsplannen kun je zelf een ondernemersplan opstellen. Per hoofdstuk wordt uitgelegd hoe je een ondernemingsplan schrijft.
Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Zakelijke rekening eerste 6 maanden gratis

Start nóg sterker in 2021 met een zakelijke rekening en krijg meer grip op je geldzaken.

 

Je zakelijke rekening is de eerste 6 maanden gratis inclusief pinpas, internetbankieren en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. 

 

Bekijk je voordeel

 

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.