marieke

8 manieren voor starters om geld te besparen

Ondernemen is niet alleen geld verdienen, maar vooral ook slim omgaan met uw kosten. Zeker in tijden van economische tegenwind wilt u zo scherp mogelijk inkopen. Nu valt er vaak tot op zekere hoogte te onderhandelen, maar zeker voor startende ondernemers is het raadzaam om bepaalde (vaste) kosten zo ver mogelijk terug te brengen. In dit artikel leest u er meer over: 8 manieren voor starters om geld te besparen.

1. Online werken

Sommige ondernemers vinden een eigen kantoor al passé en werken altijd en overal (zolang er maar sprake is van een wifi-verbinding). Maar dat kan natuurlijk niet iedere ondernemer. Toch vallen er flinke besparingen te maken door zoveel mogelijk online te werken. Niet alleen als ondernemer, maar vooral ook door uw medewerkers deze flexibiliteit te bieden. Door thuis te werken is er minder verlies aan tijd en reiskosten en volgt vaak een toename van de motivatie en productiviteit.

2. Energie

Koop samen met andere ondernemers goedkoper energie in. Zelf doen kan ook met windmolens, zonnecellen en waterkracht, maar daarvoor is natuurlijk wel een investering nodig. Vooral als u het samen met enkele andere ondernemers organiseert, kan dit besparingen opleveren. 

3. Afval

Het verwerken van afval is een onverwachte kostenpost voor veel organisaties. Koop de verwerking scherp in bij een gespecialiseerd bedrijf. Organiseer gezamenlijke afvalafvoer met ondernemers bij u in de buurt. 

4. Printen

Nog zo'n sluipmoordenaar onder de kosten. Maak uw personeel erop bewust dat printjes maken veel geld kost en lang niet altijd nodig is. Maak uw kantoor zoveel mogelijk papierloos door een goed wifi-netwerk aan te leggen, zodat mensen met hun laptops kunnen vergaderen. Dat scheelt papieren rompslomp en nieuwe besluiten kunt u daarnaast onmiddellijk digitaal vastleggen.

5. Loonkosten

Duur personeel? Waarom dan niet eens buiten de gebaande paden zoeken naar gemotiveerd personeel? Ouderen en mensen met een arbeidshandicap willen maar al te graag aan de slag en dankzij overheidsregelingen zit er nog een premie op ook om ze aan te nemen. Stagiaires kosten ook niet veel en kunnen vooral op projectbasis ondersteuning bieden.

6. Samenwerking

Samen staat u sterker tegenover leveranciers. Dat geldt niet alleen voor eerder genoemde energie en afval, maar voor allerlei producten en diensten. Ga eens goed na welke raakvlakken en gezamenlijke belangen u heeft met ondernemers in uw branche en directe omgeving, of misschien zelfs studenten. Misschien kunt u met gesloten portemonnee elkaar meerdere diensten bewijzen.

7. Standaardiseer

Toen easyJet begon, kochten ze slechts één type vliegtuig voor alle routes. Hoefden ze ook maar één type reserveonderdelen in huis te hebben en bemanningen maar voor één vliegtuigmodel te trainen. Ook in uw organisatie zijn er vast plekken waar u door standaardisatie geld - en eventueel ongemak - kunt besparen.

8. Bespaar met videoconferencing

Heeft u veel vergaderafspraken staan? Denk dan ook eens aan videoconferencing. Videobellen en videoconferencing, bijvoorbeeld via Skype, is geschikt voor ieder bedrijf dat contact heeft met de buitenwereld. De grote voordelen voor bedrijven zijn: reistijdbesparing, kostenbesparing en daarnaast levert u zo ook meteen een bijdrage aan een beter milieu.

Gepubliceerd op:
30-07-2012

Wat vind je van dit artikel?

x3
x3

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Veel (startende) ondernemers vragen zich af: is een ondernemingsplan echt nodig? Een bedrijfsplan is niet verplicht, maar blijkt in veel gevallen wel onmisbaar. IkGaStarten brengt in kaart wanneer je wat op papier moet zetten. Met handige tips, short-cuts en een voorbeeldplan.

Bedrijf starten zonder ondernemingsplan: is dat handig?
Bedrijf starten zonder ondernemingsplan: is dat handig?

Als ondernemer hoop je dat klanten of opdrachtgevers straks bij jou een product of dienst afnemen (en niet bij de concurrent). Met behulp van de marketingmix leer je hoe jij de doelgroep het best kunt benaderen.

Voeg een marketingmix toe aan je ondernemingsplan
Voeg een marketingmix toe aan je ondernemingsplan

Ondernemingsplan maken

Een goed ondernemersplan schrijven is de eerste stap naar een succesvolle start van jouw bedrijf. In een bedrijfsplan maak je jouw plannen concreet en breng je kansen en eventuele obstakels in kaart.

In de artikelen op deze pagina lees je alles over het maken van een businessplan. Hierbij komen ook de volgende tips van pas:

Meest gelezen op IkGaStarten:

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.817 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.