marieke

Bedrijf starten: let op de huwelijkse voorwaarden

Een echtscheiding in een situatie waarbij een van beide partners een eigen bedrijf heeft, draait vaak uit op een financieel drama voor beide partijen. Dat zegt echtscheidingsadvocaat Marjet Groenleer in een uitgebreid artikel over dit onderwerp in De Telegraaf.

Jaarlijks scheiden ruim 30.000 Nederlanders. In een aantal gevallen is daarbij een eigen bedrijf van een van de twee partners in het spel. Bij een echtscheiding ontvangt de partner van de ondernemer vaak minder dan hij of (meestal) zij verwacht, terwijl de ondernemer de grootste moeite heeft om het bedrijf überhaupt draaiende te houden.

Vermogen partner

Is het huwelijk destijds in gemeenschap van goederen afgesloten, dan moeten alle eigendommen fifty-fifty worden verdeeld, dus ook het bedrijf. Omdat dan bij een faillissement ook het vermogen van de partner wordt aangesproken, kiezen de meeste ondernemers er voor om op huwelijkse voorwaarden te trouwen of het huwelijk te laten omzetten naar huwelijkse voorwaarden. Maar bij een scheiding ontstaat dan vaak een moeizaam gevecht.

Winst

In de meeste huwelijkse voorwaarden is een verrekenbeding opgenomen. Daarin staat hoe het vermogen dat tijdens het huwelijk is opgebouwd, moet worden verdeeld. Hierbij moet dus ook de waardegroei van het bedrijf worden bepaald en de opgepotte winsten. Dat is zeer lastig te berekenen. En ook de alimentatie, die in geval van een eenmanszaak of maatschap wordt vastgesteld op basis van de winst, zorgt niet zelden voor problemen bij een scheiding.

Afspraken

Advocate Marjet Groenleer, werkzaam bij bij GMW Advocaten in Den Haag, adviseert dan ook om privé en zakelijk goed uit elkaar te houden. "Maak goede afspraken, zet die op papier en denk niet dat alles met standaard huwelijkse voorwaarden is geregeld. Dat geldt voor beide partners", waarschuwt ze in De Telegraaf. In veel gevallen is het aan te bevelen om in de huwelijkse voorwaarden te regelen dat het bedrijf in zijn geheel buiten de eventuele scheiding wordt gehouden.

Gepubliceerd op:
10-05-2011

Wat vind je van dit artikel?

x2
x4

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Ondernemingsplan maken

Een goed ondernemersplan schrijven is de eerste stap naar een succesvolle start van jouw bedrijf. In een bedrijfsplan maak je jouw plannen concreet en breng je kansen en eventuele obstakels in kaart.

In de artikelen op deze pagina lees je alles over het maken van een businessplan. Hierbij komen ook de volgende tips van pas:

Meest gelezen op IkGaStarten:

Created with Sketch.

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

  • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
  • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
  • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
     

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 2.872 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.