marieke

Bedrijf starten: let op de huwelijkse voorwaarden

Een echtscheiding in een situatie waarbij een van beide partners een eigen bedrijf heeft, draait vaak uit op een financieel drama voor beide partijen. Dat zegt echtscheidingsadvocaat Marjet Groenleer in een uitgebreid artikel over dit onderwerp in De Telegraaf.

Jaarlijks scheiden ruim 30.000 Nederlanders. In een aantal gevallen is daarbij een eigen bedrijf van een van de twee partners in het spel. Bij een echtscheiding ontvangt de partner van de ondernemer vaak minder dan hij of (meestal) zij verwacht, terwijl de ondernemer de grootste moeite heeft om het bedrijf überhaupt draaiende te houden.

Vermogen partner

Is het huwelijk destijds in gemeenschap van goederen afgesloten, dan moeten alle eigendommen fifty-fifty worden verdeeld, dus ook het bedrijf. Omdat dan bij een faillissement ook het vermogen van de partner wordt aangesproken, kiezen de meeste ondernemers er voor om op huwelijkse voorwaarden te trouwen of het huwelijk te laten omzetten naar huwelijkse voorwaarden. Maar bij een scheiding ontstaat dan vaak een moeizaam gevecht.

Winst

In de meeste huwelijkse voorwaarden is een verrekenbeding opgenomen. Daarin staat hoe het vermogen dat tijdens het huwelijk is opgebouwd, moet worden verdeeld. Hierbij moet dus ook de waardegroei van het bedrijf worden bepaald en de opgepotte winsten. Dat is zeer lastig te berekenen. En ook de alimentatie, die in geval van een eenmanszaak of maatschap wordt vastgesteld op basis van de winst, zorgt niet zelden voor problemen bij een scheiding.

Afspraken

Advocate Marjet Groenleer, werkzaam bij bij GMW Advocaten in Den Haag, adviseert dan ook om privé en zakelijk goed uit elkaar te houden. "Maak goede afspraken, zet die op papier en denk niet dat alles met standaard huwelijkse voorwaarden is geregeld. Dat geldt voor beide partners", waarschuwt ze in De Telegraaf. In veel gevallen is het aan te bevelen om in de huwelijkse voorwaarden te regelen dat het bedrijf in zijn geheel buiten de eventuele scheiding wordt gehouden.

Gepubliceerd op:
10-05-2011

Ondernemingsplan maken

Een goed ondernemersplan schrijven is de eerste stap naar een succesvolle start van jouw bedrijf. In een bedrijfsplan maak je jouw plannen concreet en breng je kansen en eventuele obstakels in kaart. In de artikelen op deze pagina lees je alles over het maken van een businessplan. Hierbij komen ook de volgende tools van pas:

Meest gelezen op IkGaStarten: maak een bedrijfsplan in 10 stappen.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief met handige tips.

Aan de slag met je plan?

voorbeeld ondernemingsplan

Op zoek naar voorbeelden voor jouw businessplan? Download hier gratis een voorbeelddocument, zodat je tijdens het schrijven van je ondernemersplan een goed voorbeeld bij de hand hebt.

Maak nu jouw ondernemingsplan

Wat zet je in jouw plan?

Gratis ondernemingsplan voorbeeld voor ZZP'ers

Het ondernemingsplan is een belangrijke houvast bij de start van je bedrijf. Check hier uit hoeveel hoofdstukken jouw plan moet bestaan.

Ga naar ondernemingsplan inhoud

Gratis voorbeeldplannen

Ondernemingsplan voorbeeld

Op zoek naar een goed voorbeeld om naast je eigen ondernemingsplan te leggen? Op Rabobank.nl kun je diverse voorbeeldplannen gratis downloaden.

Bekijk de voorbeeldplannen

Gratis PDF's voor starters

Gratis whitepapers voor startende ondernemers

Alle informatie die je nodig hebt in één PDF: met deze whitepapers ga je goed voorbereid van start met je bedrijf:

 • Ondernemingsplan in 10 stappen
 • Bedenk de perfecte bedrijfsnaam
 • Bereken je uurtarief
 • Een administratie opzetten doe je zo
   

Download gratis PDF

Wat is IkGaStarten?

IkGaStarten is een online initiatief van de Rabobank, de bank voor startend Nederland. Bedoeld voor startende ondernemers én voor mensen die nu nog in loondienst zijn, maar overwegen om ook de sprong te wagen. Iedere dag plaatsen wij hier nuttige informatie en tips die het leven van de ondernemer makkelijker en leuker maken. Rabobank kan jou onder meer op weg helpen met een zakelijke rekening en relevante verzekeringen.

Zakelijke rekening nodig?
X
Startersvoordeel

Bij de Rabobank is dit voor startende ondernemers het eerste jaar gratis.

sluiten

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

 • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
 • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
 • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
   

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.