bedrijfsplan promo

Businessplan maken

Een businessplan maken is de eerste stap naar een succesvolle start van jouw bedrijf. En het schrijven van een ondernemingsplan helpt je bij het aanvragen van financiering. Maar wat staat er in een businessplan?

In dit artikel lees je kort samengevat wat nodig is voor het maken van een goed businessplan. Als je een complete en uitgebreide uitleg wil, download dan onze gratis whitepaper: ondernemingsplan, de basis in 10 stappen

Waarom heb je een businessplan nodig?

Een businessplan is de basis van iedere succesvolle onderneming. Dit is een onmisbare tool om het gat in jouw markt te vinden. Met een ondernemingsplan maak je jouw plannen concreet en breng je kansen en bedreigingen in kaart. 

Heb je startkapitaal nodig? Dan zullen de potentiële investeerders je businessplan gebruiken om te beoordelen of je een goed idee of levensvatbaar bedrijf hebt.

Wat staat er in een businessplan?

Een goed ondernemingsplan beschrijft je doelen en gaat in op hoe je deze wil bereiken. In de meeste gevallen worden de volgende hoofdstukken aangehouden. 

Samenvatting

Dit is een introductie van je businessplan waarin je kort aangeeft wat voor soort bedrijf je gaat starten en hoe je dit wil gaan realiseren.

Tip: Maak dit verhaal kort en bondig en gebruik deze samenvatting eventueel ook als elevator pitch

De ondernemer 

Dit hoofdstuk gaat over jou, de mens achter de ondernemer. Hierin vertel je wie je bent, wat je achtergrond is, over je motivatie is en wat jouw missie is. 

Verder geef je inzicht in je competenties en benadruk je waarom je dit bedrijf wilt beginnen.

whitepaper onderningsplan

Indruk maken met je bedrijfsplan?

Dat kan. Wij hebben alle ins & outs van een businessplan op een rijtje gezet. Maak in 10 stappen een ijzersterk ondernemingsplan.

Download gratis stappenplan

De onderneming en branche

In dit hoofdstuk beschrijf je onder meer jouw plannen voor je onderneming en de branche waarin je gaat starten. Je vermeldt bijvoorbeeld welke rechtsvorm je kiest, in welke stad je je gaat vestigen, of je een pand wil huren en wat je precies gaat doen met je bedrijf.  

Markt en marketingplan

Waar liggen in jouw markt kansen en wat zijn de risico's waarmee je rekening moet houden? In dit hoofdstuk laat je zien dat jouw product of dienst potentie heeft om de markt te veroveren.

Je beschrijf onder meer wat je doelgroep is, wie je potentiële klanten zijn, hoe de concurrentie in deze markt is en wat jouw bedrijf toevoegt aan de huidige markt. Als je al een marktonderzoek hebt gehouden, laat hier dan de resultaten van zien. 

Financieel plan

Met een financieel plan licht je toe hoeveel startkapitaal je nodig hebt om jouw bedrijf op te kunnen richten en waar je het benodigde bedrag vandaan wilt halen.

Verder staat in het plan wat het verdienmodel is, wat je verwachte kosten zijn en wanneer je verwacht break-even te draaien. 

Juridische zaken

In dit hoofdstuk laat je zien dat je goed over de praktische zaken van je onderneming hebt nagedacht. Je beschrijft onder meer welke zakelijke verzekeringen je nodig hebt en dat je - indien van toepassing op je bedrijf - algemene voorwaarden hebt opgesteld. 

  • Lees in dit artikel alles over de verschillende verzekeringen voor je bedrijf

Businessplan voorbeelden

Heb je een voorbeeld van een ondernemingsplan nodig om alles overzichtelijk op een rij te zetten? De Rabobank heeft een aantal voorbeeldplannen van fictieve bedrijven op de website. Je kunt deze hier gratis als pdf downloaden.

Bijgewerkt op: 18-02-2020

Wat vind je van dit artikel?

x4
x2

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Ondernemingsplan maken

Een goed ondernemersplan schrijven is de eerste stap naar een succesvolle start van jouw bedrijf. In een bedrijfsplan maak je jouw plannen concreet en breng je kansen en eventuele obstakels in kaart.

Opstellen ondernemersplan

In de artikelen op deze pagina lees je alles over het maken van een businessplan. Hierbij komen ook de volgende tips van pas:

Meest gelezen op IkGaStarten over het opstellen van een ondernemingsplan:

Ondernemingsplan maken: de meest gestelde vragen

  • Wat is een ondernemingsplan? Een ondernemingsplan wordt ook wel businessplan, bedrijfsplan of ondernemersplan genoemd. In het ondernemingsplan beschrijf je onder meer je doelen, de markt, hoe je de marketing aanpakt en maak je een financieel plan.
  • Hoe ziet een ondernemingsplan eruit? Het ondernemingsplan bestaat uit 7 onderdelen, waaronder het marketingplan en het financieel plan. Je beschrijft hierin je plan van aanpak om je onderneming tot een succes te maken. Download de verschillende voorbeeldplannen per branche die je verder helpen.
  • Waarom een ondernemingsplan schrijven? Voor startende ondernemers die financiering nodig hebben is het noodzakelijk een ondernemingsplan te schrijven. Ook als je geen directe financieringsbehoefte hebt, is het schrijven van een ondernemersplan belangrijk. Het geeft je inzicht in de levensvatbaarheid van je onderneming
  • Is een ondernemingsplan verplicht? Een ondernemingsplan opstellen is niet verplicht. Als je startkapitaal nodig hebt voor je onderneming, is het wel noodzakelijk een ondernemersplan te schrijven. Zonder een goed onderbouwd financieel plan kom je niet in aanmerking voor financiering.
  • Hoe maak ik een ondernemingsplan? Aan de hand van diverse gratis voorbeelden van ondernemingsplannen kun je zelf een ondernemersplan opstellen. Per hoofdstuk wordt uitgelegd hoe je een ondernemingsplan schrijft.
Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Zakelijke rekening eerste 6 maanden gratis

Start nóg sterker in 2021 met een zakelijke rekening en krijg meer grip op je geldzaken.

 

Je zakelijke rekening is de eerste 6 maanden gratis inclusief pinpas, internetbankieren en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. 

 

Bekijk je voordeel

 

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.