marieke

Checklist: Vergunningen voor beroepsvervoer

Als professionele goederenvervoerder moet u over een of meerdere vergunningen van de Nationale en Internationale Wegvervoer Organisatie (NIWO) beschikken. Welke specifieke vergunningen in aanmerking komen voor uw transportbedrijf, hangt meestal af van de bestemming van uw vervoer. De Checklist: vergunningen voor beroepsvervoer.

1. Eurovergunning

Ondernemers in de transportsector kunnen niet om de Eurovergunning heen. Dit is de ondernemersvergunning voor transportbedrijven. Kort gezegd moet iedere onderneming die beroepsgoederen vervoert over de weg in het bezit zijn van een geldige Euroverguning. De vergunningplicht geldt voor nationaal en internationaal vervoer met voertuigen met een laadvermogen van meer dan vijfhonderd kilogram.

De aanvragen voor Eurovergunningen lopen via de NIWO. Een dergelijke vergunning is vijf jaar geldig. Een half jaar voordat uw Eurovergunning afloopt, ontvangt u van de NIWO het aanvraagformulier voor verlenging van uw Eurovergunning. Indien deze aanvraag tot verlenging wordt goedgekeurd, krijgt u een nieuwe Eurovergunning toegewezen (wederom voor een periode van vijf jaar).

2. Vergunningbewijzen

Indien u eenmaal in het bezit bent van een Eurovergunning, is het toegestaan mag u vervoersopdrachten uitvoeren binnen de gehele Europese Unie. Wel moet u er zorg voor dragen dat er een vergunningbewijs, een gewaarmerkte kopie van de Eurovergunning, aan boord van uw voertuigen wordt geplaatst. U kunt het bewijs hier aanvragen: NIWO vergunningbewijs. Het originele exemplaar van de Eurovergunning moet u op de vestiging bewaren, de Eurovergunningbewijzen gaan mee op reis.

3. Ritmachtigingen

Gaat u ook buiten Europa opdrachten aannemen? Zorg dan dat u een geldige ritmachtigingop zak heeft. Daarmee kan beroepsvervoer en eigen vervoer worden uitgevoerd in landen buiten de Europese Unie. Ook voor derdelandenvervoer tussen een niet-EU-land en de EU-landen Duitsland, Oostenrijk, Zweden, Finland en Bulgarije is een ritmachtiging vereist. Een dergelijke ritmachtiging kan hier worden aangevraagd bij de NIWO en is geldig voor een retourrit.

4. CEMT-vergunning

Voor transporteurs die ook regelmatig buiten Europa te vinden zijn kan, naast de eerder genoemde ritmachtiging, ook een CEMT-vergunning van belang zijn. Met een geldige CEMT-vergunning op zak kan beroepsvervoer worden uitgevoerd naar, van en door de 44 landen, waaronder Kroatië, Turkije, Rusland en Georgië, die bij de CEMT zijn aangesloten. Let op: het moet hierbij altijd om derdelandenvervoer gaan, dat wil zeggen dat Nederland niet het laadland of het losland is. De CEMT-vergunning is altijd een aanvulling op uw Eurovergunning. Aaanvragen voor een CEMT-vergunning kunnen ieder najaar worden ingediend bij NIWO.

5. Verklaring visum Rusland

Het kan zijn dat vrachtwagenchauffeurs in het bezit moeten zijn van een geldig visum om over de grens van Rusland te komen. Een Verklaring Visum Rusland via de NIWO kan de aanvraag voor een Russisch visum vergemakkelijken.

6. Bestuurdersattest niet EU-chauffeurs beroepsgoederenvervoer

Verwacht u veel samen te werken met chauffeurs die niet uit een EU-lidstaat komen? Houd in dat geval rekening met de NIWO bestuurdersattest. Het attest is gekoppeld aan de Eurovergunning en is een bevestiging dat chauffeurs, die inwoner zijn van een niet EU-land en ingeschakeld zijn door een EU-vervoerder, in de lidstaat van vestiging van de vervoerder in dienst zijn genomen. 

7. Nationaal certificaat niet EU-chauffeurs personenvervoer

Wist u dat chauffeurs uit landen buiten de EU alleen op Nederlands gekentekende voertuigen mogen rijden als voor hen een nationaal certificaat personen vervoer is afgegeven? Dit certificaat kunt u wederom aanvragen bij de NIWO. Het nationaal certificaat is vijf jaar geldig en kan daarna eventueel worden verlengd.

Gepubliceerd op:
29-08-2011

Wat vind je van dit artikel?

x10
x6

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Veel (startende) ondernemers vragen zich af: is een ondernemingsplan echt nodig? Een bedrijfsplan is niet verplicht, maar blijkt in veel gevallen wel onmisbaar. IkGaStarten brengt in kaart wanneer je wat op papier moet zetten. Met handige tips, short-cuts en een voorbeeldplan.

Bedrijf starten zonder ondernemingsplan: is dat handig?
Bedrijf starten zonder ondernemingsplan: is dat handig?

Als ondernemer hoop je dat klanten of opdrachtgevers straks bij jou een product of dienst afnemen (en niet bij de concurrent). Met behulp van de marketingmix leer je hoe jij de doelgroep het best kunt benaderen.

Voeg een marketingmix toe aan je ondernemingsplan
Voeg een marketingmix toe aan je ondernemingsplan

Ondernemingsplan maken

Een goed ondernemersplan schrijven is de eerste stap naar een succesvolle start van jouw bedrijf. In een bedrijfsplan maak je jouw plannen concreet en breng je kansen en eventuele obstakels in kaart.

In de artikelen op deze pagina lees je alles over het maken van een businessplan. Hierbij komen ook de volgende tips van pas:

Meest gelezen op IkGaStarten:

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.817 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.