marieke

De 5 grootste businessblunders

Fouten maken is menselijk. Zelfs gepokt en gemazelde ondernemers begaan ze tijdens hun werk. Toch kunt u in dit geval maar beter proberen te leren van andermans fouten. Vandaar dat we hieronder de 5 grootste en meest voorkomende zondes voor u op een rij hebben gezet: de 5 grootste businessblunders.

1. Zelfoverschatting

Natuurlijk staat u te trappelen om te beginnen en door te groeien. Enthousiasme en zelfvertrouwen zijn uiteraard onmisbare eigenschappen voor ondernemers. Maar blijf realistisch. Is dat nu juist uw achilleshiel? Organiseer in dat geval uw kritiek door plannen aan anderen te overleggen. Tel tot tien. Beloof geen gouden bergen. Stel een reëel business plan op. Under promise – over deliver, zeggen de Amerikanen ook wel eens. En als u klein begint, stijgt u des te eerder boven uw eigen verwachtingen uit.

2. Vriendschap met zaken verwarren

Een klassieker. U start een bedrijfje met uw beste vriend uit uw studententijd. Het begin is makkelijk: jullie starten met niets en verdienen nog niets. Maar dan. Het bedrijf groeit en bloeit. Er komt personeel bij. Er komen geldschieters bij. En dan blijkt dat jullie het over de strategie niet eens zijn. Hebben jullie rekening gehouden met die mogelijkheid op papier? Hoe houden jullie conflicten zakelijk en de vriendschap warm? Mocht de boel klappen, zijn er heldere afspraken gemaakt over een eventuele verkoop of uitkoop?

3. Personeel er 'even bij doen'

Het aannemen van personeel brengt voor- en nadelen met zich mee. Met medewerkers kunt u groter groeien, maar ze brengen ook bagage mee: wettelijke regels en kosten. Ad hoc iemand aannemen omdat het 'nu zo druk is', is niet verstandig als u niet weet waar u aan begint. Verdiep u in de rechten en verplichtingen van werknemers en werkgevers. Rond proeftijden, flexcontracten en ontslag bestaan regels die een werkgever veel kosten en gedoe kunnen opleveren.

4. De cijfers voor gezien houden

Ondernemers willen vooral met ondernemen bezig zijn, hun product of dienst. Wat makkelijk vergeten kan worden, is dat de administratie doen óók een onderdeel van het ondernemen is. En nog een belangrijk onderdeel ook. Hoeveel ondernemers besteden dat deel niet uit en verliezen vervolgens zicht op wat er nu eigenlijk binnenkomt en wat er uit gaat. Een goede accountant is voor bijna iedereen onmisbaar, maar zorg er wel voor dat u zicht houdt op de cijfers. Laat u niet verrassen aan het einde van het boekjaar. Weet welke investeringen u kunt doen en welke gezien de huidige financiële situatie nog een brug te ver zijn.

5. Denken dat u er al bent

"… en ze leefden nog lang en gelukkig." Ondernemen eindigt niet als een sprookje, waarin alles op een gegeven moment op zijn pootjes terechtkomt. Een ondernemer is eigenlijk nooit klaar. Zeker in het begin is er altijd wel wat te doen; inkopen, de administratie en andere papieren rompslomp, personele kwesties. En dan borrelen er nog op de gekste momenten nieuwe ideeën op. Dat maakt ondernemen natuurlijk ook spannend en leuk. Maar als uw onderneming eenmaal lekker draait, kunt u dan eindelijk achterover leunen? Nee, want een goede ondernemer blijft alert; op de markt, op nieuwe ontwikkelingen en zijn of haar concurrenten. Stop niet met bedenken hoe uw product of dienst relevant blijft - ook in de toekomst. Zo voorkomt u dat u op een onverwacht moment door andere spelers wordt gepasseerd.

Gepubliceerd op:
11-04-2012

Wat vind je van dit artikel?

x1
x2

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Veel (startende) ondernemers vragen zich af: is een ondernemingsplan echt nodig? Een bedrijfsplan is niet verplicht, maar blijkt in veel gevallen wel onmisbaar. IkGaStarten brengt in kaart wanneer je wat op papier moet zetten. Met handige tips, short-cuts en een voorbeeldplan.

Bedrijf starten zonder ondernemingsplan: is dat handig?
Bedrijf starten zonder ondernemingsplan: is dat handig?

Als ondernemer hoop je dat klanten of opdrachtgevers straks bij jou een product of dienst afnemen (en niet bij de concurrent). Met behulp van de marketingmix leer je hoe jij de doelgroep het best kunt benaderen.

Voeg een marketingmix toe aan je ondernemingsplan
Voeg een marketingmix toe aan je ondernemingsplan

Ondernemingsplan maken

Een goed ondernemersplan schrijven is de eerste stap naar een succesvolle start van jouw bedrijf. In een bedrijfsplan maak je jouw plannen concreet en breng je kansen en eventuele obstakels in kaart.

In de artikelen op deze pagina lees je alles over het maken van een businessplan. Hierbij komen ook de volgende tips van pas:

Meest gelezen op IkGaStarten:

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.817 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.