Marketing mix

De marketingmix

De marketingmix is een handig hulpmiddel voor het opstellen van je marketingplan. Met de goede toepassing van de 4 (of meer) P's, breng je jouw doelstellingen, markt, doelgroep en concurrentie in kaart. 

De marketingmix is een belangrijk onderdeel van je marketingplan. Door de juiste combinatie van de vier (of meer) P's vast te stellen, kun je de effectiviteit en resultaten van je bedrijf aanzienlijk verbeteren. 

De 4 originele marketingmix-P's

Oorspronkelijk waren de vier belangrijkste 4 P's van de marketingmix: Product, Prijs, Plaats en Promotie.

Product

Met product wordt hier - behalve het fysieke product - ook de eventuele dienst bedoeld die jij straks gaat aanbieden. Soms wordt Product ook weer nader gesplitst in:

  • het fysieke product: hiermee worden de functionele en esthetische kenmerken (afmetingen, functie) bedoeld
  • het uitgebreide product: het fysieke product, met toegevoegde eigenschappen zoals, verpakking, merknaam, service en garantie.
  • het totale product: het hele product, maar dan inclusief de toegevoegde emotionele, instrumentele en expressieve eigenschappen/waarden door de consument.

Prijs

Het vaststellen van de juiste kostprijs is zeer belangrijk voor het al dan niet slagen van een onderneming. De P van prijs is in de meeste productcategorieën dan ook een snel te veranderen factor en blijft daardoor een veel gebruikt marketingmix-instrument.

Plaats

Met plaats wordt hier zowel de locatie bedoeld waar de klant het product koopt als het (type) distributiekanaal dat je hiervoor kunt gebruiken. Te denken valt aan directe distributie van leverancier aan de eindgebruiker (denk bijvoorbeeld aan outletstores en webshops).

Bij indirecte distributie is er tussen de fabrikant en consument sprake van een aantal schakels, zoals groothandels en detailhandels. Ook de keuze voor de juiste vestigingsplaats kan bepalend zijn voor het succes van jouw bedrijf.

Promotie

Met promotie wordt over het algemeen de communicatie bedoeld van een bedrijf, gericht op het stimuleren van de verkoop. 

In de loop der tijd hebben de 4 P's allerlei uitbreidingen gekregen. Bedrijven spreken tegenwoordig vaak over 'de 7 P's van de marketingmix', maar er zijn ook marketeers die er 11 P's van weten te maken. De (eventuele) extra P's in de marketingmix zijn:

1. Personeel

Het personeel kan een grote rol spelen in het succes van een onderneming. Niet alleen zijn werknemers essentieel als visitekaartje voor jouw bedrijf, maar jouw toekomstige personeelsleden vormen straks een doorslaggevende factor voor de uiteindelijke klanttevredenheid.

2. Periferie

Met periferie wordt gedoeld op omgevingsfactoren, zoals de buurt waar het bedrijf gevestigd is of de locatie waar de diensten worden verricht.

3. Packaging

Voor bepaalde producten kan de verpakking een essentieel instrument zijn om de eigen propositie tot uiting te brengen. Schapimpact, logistieke optimalisatie en zelfs kwaliteitsperceptie zijn allemaal afhankelijk van de keuze van de verpakking.

4. Partners

Het hebben van goede en betrouwbare partners is natuurlijk een groot voordeel en wordt door sommige marketeers als een aparte P in de marketingmix aangeduid.

5. Presentatie

Ook de manier waarop jouw onderneming zich straks presenteert, kan bijdragen aan het succes. Een sterk imago kan de keuze voor een bepaald product of merk zelfs gunstig (of juist negatief) beïnvloeden.

6. Proces

Deze P zal door over het algemeen door weinig bedrijven worden ingezet. Hij geeft in feite aan dat diensten (anders dan fysieke producten) door de klant worden beleefd als een proces vanaf het moment dat ze het dienst bij jou hebben afgenomen.

7. Physical evidence

Voor diensten geldt vaak dat de kwaliteit hiervan vooraf niet precies vaststaat. Physical evidence, ofwel het fysieke bewijs van de kwaliteit van de dienst, kan helpen bij het opbouwen van een goede reputatie. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het plaatsen van referenties, aanbevelingen en testimonials op jouw zakelijke website en LinkedIn-profiel.

Bijgewerkt op: 21-11-2019

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Ondernemingsplan maken

Een goed ondernemersplan schrijven is de eerste stap naar een succesvolle start van jouw bedrijf. In een bedrijfsplan maak je jouw plannen concreet en breng je kansen en eventuele obstakels in kaart.

Opstellen ondernemersplan

In de artikelen op deze pagina lees je alles over het maken van een businessplan. Hierbij komen ook de volgende tips van pas:

Meest gelezen op IkGaStarten over het opstellen van een ondernemingsplan:

Ondernemingsplan maken: de meest gestelde vragen

  • Wat is een ondernemingsplan? Een ondernemingsplan wordt ook wel businessplan, bedrijfsplan of ondernemersplan genoemd. In het ondernemingsplan beschrijf je onder meer je doelen, de markt, hoe je de marketing aanpakt en maak je een financieel plan.
  • Hoe ziet een ondernemingsplan eruit? Het ondernemingsplan bestaat uit 7 onderdelen, waaronder het marketingplan en het financieel plan. Je beschrijft hierin je plan van aanpak om je onderneming tot een succes te maken. Download de verschillende voorbeeldplannen per branche die je verder helpen.
  • Waarom een ondernemingsplan schrijven? Voor startende ondernemers die financiering nodig hebben is het noodzakelijk een ondernemingsplan te schrijven. Ook als je geen directe financieringsbehoefte hebt, is het schrijven van een ondernemersplan belangrijk. Het geeft je inzicht in de levensvatbaarheid van je onderneming
  • Is een ondernemingsplan verplicht? Een ondernemingsplan opstellen is niet verplicht. Als je startkapitaal nodig hebt voor je onderneming, is het wel noodzakelijk een ondernemersplan te schrijven. Zonder een goed onderbouwd financieel plan kom je niet in aanmerking voor financiering.
  • Hoe maak ik een ondernemingsplan? Aan de hand van diverse gratis voorbeelden van ondernemingsplannen kun je zelf een ondernemersplan opstellen. Per hoofdstuk wordt uitgelegd hoe je een ondernemingsplan schrijft.
Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Zakelijke rekening eerste 6 maanden gratis

Start nóg sterker in 2021 met een zakelijke rekening en krijg meer grip op je geldzaken.

 

Je zakelijke rekening is de eerste 6 maanden gratis inclusief pinpas, internetbankieren en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. 

 

Bekijk je voordeel

 

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.