marieke

Drank- en Horecawet

Als ondernemer met een eigen horecabedrijf kom je er niet onderuit: de Drank- en Horecawet.

Regels voor drank in de horeca

Voor ondernemers die beschikken over een drank- en horecavergunning, zoals horecaondernemers of slijters, gelden de volgende regels: 

 • De leeftijdsgrens in de Drank- en Horecawet is tegenwoordig 18 jaar. Dat betekent dat jongeren geen alcoholische dranken meer mogen gebruiken of in hun bezit mogen hebben. Als horecaondernemer is het dus verboden om alcoholhoudende drank te verkopen aan jongeren onder de 18 jaar.
   
 • Het is voor jongeren onder de 18 strafbaar om alcohol bij zich te hebben. Zowel op straat als op andere plekken die toegankelijk zijn voor het publiek, zoals in een kroeg, winkelcentrum, stationshal of park. 
   
 • De wet maakt geen onderscheid tussen zwak alcoholische drank (bijvoorbeeld bier) en sterke drank. Het maakt dus niet uit of wat voor soort alcohol jongeren beneden de 18 bij zich hebben. Zij zijn in beide gevallen strafbaar.
   
 • De burgemeester kan de alcoholverkoop in de detailhandel tijdelijk verbieden. Bijvoorbeeld wanneer men vaststelt dat de leeftijdsgrenzen drie keer zijn overtreden in drie maanden tijd.
   
 • Gemeenten houden toezicht op de naleving van de Drank- en Horecawet. Eerder was de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) hiervoor verantwoordelijk. De Handreiking Drank- en Horecawet helpt gemeenten bij de uitvoering van deze taken.

Overige wetgeving rond alcohol

 • Openbare dronkenschap en de verstoring van de openbare orde in staat van dronkenschap zijn strafbaar. Dit staat in Wetboek van Strafrecht.
   
 • Ook is het verboden om alcohol te schenken aan iemand die zichtbaar dronken is volgens het Wetboek van Strafrecht.
   
 • De Wegenverkeerswet bepaalt dat bestuurders niet meer dan 0,5 promille alcohol in het bloed mogen hebben. Voor beginnende bestuurders ligt deze grens nog lager, namelijk op 0,2 promille.
   
 • Tussen 6.00 en 21.00 uur mag er op tv en radio geen reclame worden gemaakt voor alcohol. Dit staat in de Mediawet. 

Bijgewerkt op: 22-04-2019

Wat vind je van dit artikel?

x11
x11

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Ondernemingsplan maken

Een goed ondernemersplan schrijven is de eerste stap naar een succesvolle start van jouw bedrijf. In een bedrijfsplan maak je jouw plannen concreet en breng je kansen en eventuele obstakels in kaart.

In de artikelen op deze pagina lees je alles over het maken van een businessplan. Hierbij komen ook de volgende tips van pas:

Meest gelezen op IkGaStarten:

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.817 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.