Een bedrijf starten: bent u er klaar voor?

6 min  leestijd
0
Image

Het einde van het jaar is traditiegetrouw hét moment waarop mensen terugkijken op het afgelopen jaar en plannen maken voor de toekomst. Wegdromen bij de mogelijkheden voor het starten van een eigen bedrijf komt in deze periode dan ook vaak voor. Wordt 2014 het jaar waarin u voor uzelf begint? Deze tips helpen u verder bij de overgangsfase naar het ondernemerschap: een bedrijf starten, bent u er klaar voor?

1. Deel uw ambities

Als u al een tijdje met de gedachte speelt om een bedrijf te starten maar eigenlijk niet zo goed weet waar u moet beginnen, is het raadzaam om eerst uw ambities te bespreken met uw familie en kennissenkring of met een collega die u in vertrouwen kunt nemen. Geef aan dat u de ambitie heeft om te gaan ondernemen en dat u hier langzaam maar zeker naartoe wilt werken. Het is vooral belangrijk om uw plannen op ondernemersgebied te delen met uw partner, omdat het starten van een onderneming in meer of mindere mate invloed zal hebben op uw financiële situatie.

Daarnaast zijn mensen uit uw omgeving uitermate geschikt om als een eerste testpanel te fungeren. De belangrijkste vraag die u tijdens de oriëntatiefase zult moeten proberen te beantwoorden, is immers: is er in mijn branche en regio voldoende vraag naar mijn product of dienst? U kunt nog zo enthousiast beginnen met het importeren van met de hand gehaakte poncho's uit Mexico, maar als in Nederland vrijwel niemand daarin geïnteresseerd blijkt te zijn, komt u straks van een koude kermis thuis. Datzelfde geldt voor als u met uw kapsalon de derde kapperszaak in de straat wordt. Er is dan dermate sprake van concurrentie dat de kans op slagen aanzienlijk kleiner zal uitvallen.

2. Zet uw plannen op papier

Als u denkt een goed idee te hebben voor een bedrijf, is het verstandig om eerst wat relevante zaken op papier te zetten voordat u definitief de knoop doorhakt. Een businessplan helpt u niet alleen bij het in kaart brengen van de kansen, risico's en potentiële klanten van uw toekomstige onderneming, maar is bij veel instellingen en particuliere investeerders ook een essentiële voorwaarde bij het vinden van financiering.

Illustratie van papier met gloeilamp

Nóg sterker van start

Als jij de belangrijkste zaken van tevoren regelt, maak je een goed voorbereide start en vergroot je jouw kansen op succes.

Ik maak een goede start

Het maken van een volledig bedrijfsplan (inclusief een marktonderzoek en financieel plan) klinkt als veel werk en een tijdrovende klus en dat kan het ook zijn, maar u kunt ook een goede beknopte versie maken via het inmiddels beroemde sequioa-principe. Er zijn zelfs deskundigen, onder wie de ervaren ondernemer Floris Venneman, die beweren dat een businessplan op één A4tje zou moeten passen. In deze column vertelt hij er meer over.

3. Breid uw netwerk uit

Of het nou gaat om het vinden van klanten, leveranciers, investeerders of een zakelijke relatie die u kan ondersteunen bij het opzetten van een volledige bedrijfsadministratie: het opbouwen van een goed zakelijk netwerk is essentieel om de kansen van uw startup op succes te vergroten. Mensen moeten straks natuurlijk wel van uw bestaan af weten. Uw huidige netwerk bestaat, afgezien van uw familie en vrienden, uit (ex-)collega's, voormalige werkgevers of klanten en opdrachtgevers waarmee u ooit heeft samengewerkt. Dit zijn doorgaans de eerste contacten aan wie u uw plannen voor een bedrijf (en welke producten of diensten u daarmee wilt gaan aanbieden) kenbaar zult maken.

Dit kunt u zowel offline als online (bijvoorbeeld via social media) doen. Daarnaast is het slim om regelmatig netwerkbijeenkomsten bij te wonen waar ook veel andere startende ondernemers naartoe gaan. Ook kunt u interessante mensen ontmoeten en relevante kennis opdoen door naar speciale startup-evenementen gaan, zoals de jaarlijkse Startersdag van de Kamer van Koophandel.

4. Ga op zoek naar een mentor

Bij het starten van een onderneming komt veel kijken. Als starter kan het dan af en toe best fijn zijn om bepaalde zaken te bespreken met een doorgewinterde ondernemer die veel ervaring heeft in de sector waarin u straks gaat opereren. Hij of zij kan u bijvoorbeeld op weg helpen met het onderzoeken van de markt, maar kan u indien nodig ook tijdig wijzen op veel gemaakte beginnersfouten.

Maar hoe vindt u zo'n mentor? Goed om te onthouden is dat dit niet per definitie om één persoon hoeft te gaan. U kunt evengoed meerdere experts raadplegen. In veel gevallen is er in uw netwerk altijd wel iemand die gespecialiseerd is op een bepaald gebied. Bent u niet goed met cijfers? Dan kent u vast wel iemand die u kan assisteren bij het bepalen van een marketingboodschap. Daarnaast zijn er beroemde entrepreneurs, onder wie Richard Branson van Virgin, die startende ondernemers graag op weg helpen met het geven van (online) advies. Ook daarmee kunt u uw kennis verbreden.

5. Stap voor stap naar een eigen bedrijf

Bij het starten van een eigen onderneming gaat u bij voorkeur niet over een nacht ijs. Aan zo'n grote verandering in uw leven gaat - als het goed is - een bepaalde periode vooraf, waarin u alle belangrijke zaken op een rijtje zet en onderzoekt of u in de beoogde markt met uw product of dienst een goede overlevingskans heeft. Daarnaast vinden mensen die lange tijd in dienst zijn geweest bij een werkgever het vaak best spannend om dat gevoel van financiële zekerheid in te ruilen voor het avontuurlijke ondernemersbestaan.

Sommige oriënterende ondernemers vinden het dan ook veiliger om niet in één keer alles te laten vallen en spontaan voor zichzelf te beginnen, met alle risico's (denk aan het kunnen blijven dragen van uw vaste lasten, waaronder uw verzekeringen of de hypotheek) van dien. Zij kiezen ervoor om voorafgaand aan de start alvast wat zaken op te pakken - het bestellen van visitekaartjes, het (laten) bouwen van een zakelijke website - zodat zij stukje bij beetje kunnen wennen aan het idee om 'eigen baas' te zijn.

U kunt uiteraard ook ervoor kiezen om in eerste instantie een bedrijf op te zetten naast uw huidige baan. U gaat dan van start als hybride ondernemer. Dit kan u vooral op financieel gebied wat meer zekerheid geven, omdat u - mocht uw onderneming geen succes worden - dan (voor een deel) minder risico loopt op het tijdelijk hebben van minder (of geen) inkomsten.

Voorbeeld ondernemingsplan

  • Vergroot je kansen op een succesvolle start
  • Een compleet plan met handige tips
Download gratis voorbeeld

Lees ook

Checklist: van idee naar bedrijf
Stappenplan: een eigen bedrijf starten
Starten met social media doet u zo
Starten vanuit de WW in 7 stappen
Starten vanuit loondienst in 7 stappen
6 manieren om aan startkapitaal te komen
Stappenplan: ZZP'er worden
Alles over de Kamer van Koophandel in 2014
Checklist: webshop starten
9 subsidies en regelingen voor startende ondernemers

Meer over ondernemingsplan

Meer over ondernemingsplan
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? De Rabobank heeft voorbeelden van meerdere ondernemersplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Downloaden is gratis.

Sluiten