Een eigen B&B in 12 stappen

Een eigen Bed & Breakfast in 12 stappen

Droom jij ervan om ooit een Bed & Breakfast (B&B) te beginnen? Bij het starten van zo'n horecabedrijf komt meer kijken dan je zou denken. Zo krijg je als eigenaar te maken met diverse regels van de overheid. In dit globale stappenplan zie je met welke algemene zaken je rekening moet houden.

1. Inschrijven KvK en Belastingdienst

In welke branche je ook een bedrijf start, je moet jouw onderneming altijd inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Dat is dus ook het geval als je van plan bent om een Bed & Breakfast (B&B) te exploiteren. Als je jouw onderneming hebt ingeschreven bij de KvK, hoef je je niet ook nog apart aan te melden bij de Belastingdienst. De KvK geeft deze gegevens automatisch door aan de fiscus.

2. Bestemmingsplan gemeente controleren

Het kan zijn dat je op de gewenste locatie helemaal geen B&B mag openen. Om hierachter te komen, moet je daarom eerst een bezoek brengen aan de gemeente van de vestigingsplaats en het bestemmingsplan controleren. Als blijkt dat een B&B niet in de huidige plannen van de gemeente past, kun je een verzoek indienen tot wijziging van het bestemmingsplan. Een alternatieve optie is het aanvragen van een omgevingsvergunning voor het handelen in strijd met regels ruimtelijke ordening.

3. Vergunning voor (ver)bouwen aanvragen

Heb jij grootse plannen om bouw- en/of renovatiewerkzaamheden uit te (laten) voeren? Dan mag je niet zomaar zelf met de sloophamer aan de slag gaan. Hiervoor dien je eerst bij de betreffende gemeente een omgevingsvergunning voor bouwen aan te vragen. Tip: controleer ook altijd meteen of er ook een omgevingsvergunning voor de activiteiten slopen en handelingen met gevolgen voor beschermde monumenten moet worden aangevraagd.

4. (Omgevings)vergunning voor brandveilig gebruik

Kunnen er in jouw B&B meer dan tien personen tegelijk terecht voor een overnachting? Dan ben je verplicht een omgevingsvergunning voor brandveilig gebruik bij de gemeente aan te vragen. Indien je (in eerste instantie) minder dan tien slaapplaatsen beschikbaar kunt stellen, kun je op dit gebied voorlopig volstaan met een gebruiksmelding.

5. Melding milieubeheer

Ook als eigenaar van een Bed & Breakfast kun je niet om milieuvoorschriften heen. Hierbij moet je onder andere denken aan regels op het gebied van afvalverwerking, geluidsvoorschriften en energie. Het is overigens niet nodig om een speciale omgevingsvergunning aan te vragen voor het oprichten of veranderen van een milieu-inrichting. Wel moet je hiervan tijdig melding maken bij jouw gemeente.

Inpage advertorial voorbeeldplan horeca

Voorbeeldplan nodig?

Blijft het lastig om een bedrijfsplan te schrijven? Met dit gratis ondernemingsplan voorbeeld voor ondernemers in de horeca helpen wij jou graag op weg.
Download je voorbeeldplan

6. Hygiënecode opstellen

Ga je jouw klanten straks ook een vers ontbijtje op bed brengen? De kans is groot dat jij hier iets mee wilt doen, want in de meeste gevallen wordt er in een B&B ook eten en drinken bereid voor de gasten.

Daar heb je als B&B-eigenaar overigens alle recht toe, mits je beschikt over een geldig HACCP-plan of werkt volgens een goedgekeurde hygiënecode.

HACCP staat voor 'Hazard Analysis Critical Control Points'. Het is een analyse van kritische punten waarop je extra moet letten.

Klik hier om de 7 basisprincipes van HACCP te lezen. 

7. Drank- en horecavergunning aanvragen

Een gast die 's avonds voor het eten een borrel bestelt of iemand die tijdens een barbecue graag zijn hamburger wegspoelt met een biertje? Dat is geen probleem, zolang je als eigenaar wel beschikt over een geldige drank- en horecavergunning, zodat je wettelijk  gezien alcoholische dranken tegen betaling mag verstrekken. Deze vergunning kun je aanvragen bij jouw gemeente. Lees hier meer over de huidige Drank- en Horecawet.

8. Logboek speeltoestel opstellen

Als je een speeltoestel, zoals een schommel of glijbaan voor de kinderen van jouw toekomstige gasten, wilt plaatsen in de tuin van jouw Bed & Breakfast, moet je niet vergeten om hiervoor een speciaal logboek bij te houden. Hierin vermeld je bijvoorbeeld de keurings- of onderzoeksgegevens en geef je informatie over het onderhoud en mogelijke ongevallen.

9. Nachtregister opstellen en bijhouden

Als je via jouw B&B overnachtingen aanbiedt, ben je in bepaalde gevallen ook verplicht om een doorlopend nachtregister bij te houden. Jouw gemeente kan deze gegevens namelijk nodig hebben voor het heffen van toeristenbelasting.

10. Legionellapreventiemaatregelen

Heeft het pand van jouw B&B in het bestemmingsplan van de gemeente een logiesfunctie? Of heeft de locatie een woonfunctie en kunnen er meer dan vijf personen bij jou overnachten? Dan ben je verplicht om legionellapreventiemaatregelen te treffen. Legionella is een gevaarlijke infectie van de luchtwegen. Deze bacteriën kunnen zich onder meer ontwikkelen in leidingwater en (zwem-)badwater. Lees hier meer over welke preventiemaatregelen je kunt nemen op het gebied van legionella.

11. Licenties muziekgebruik

Iets wat net gestarte horeca-ondernemers nog wel eens willen vergeten, is dat jij je ook met betrekking tot het in het openbaar afspelen van muziek aan bepaalde regels moet houden. Om precies te zijn: om dit te kunnen doen, moet je toestemming vragen. In Nederland kun je hiervoor terecht bij Buma en Sena, die toestemming regelen via het uitgeven van licenties.

12. Reprorecht betalen

Stichting Reprorecht incasseert vergoedingen voor het kopiëren uit boeken, tijdschriften, kranten en andere publicaties. Als jij bijvoorbeeld voor een brochure van jouw B&B kopieën gaat maken uit auteursrechtelijk beschermde werken, zul je daarover jaarlijks een vaste vergoeding moeten betalen aan deze stichting. Lees er meer over in het artikel Reprorecht voor ondernemers: zo werkt het.

[Bron: Ondernemersplein]

Tip! Weten hoe het er in de praktijk aan toegaat om een succesvol B&B te runnen? Lees dan dit interview met Gijs en Ellen de Kok van B&B De Nachtdijk.

Lees ook

Een eigen horecabedrijf in 12 stappen
Checklist horecavergunningen
Starten vanuit de WW in 7 stappen
Stappenplan: een eigen bedrijf starten
Starten vanuit loondienst in 7 stappen
Een bedrijfsplan in 10 stappen

Bijgewerkt op: 26-06-2017 Gepubliceerd op:
14-02-2013

Ondernemingsplan maken

Een goed ondernemersplan schrijven is de eerste stap naar een succesvolle start van jouw bedrijf. In een bedrijfsplan maak je jouw plannen concreet en breng je kansen en eventuele obstakels in kaart. In de artikelen op deze pagina lees je alles over het maken van een businessplan. Hierbij komen ook de volgende tools van pas:

Meest gelezen op IkGaStarten: maak een bedrijfsplan in 10 stappen.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief met handige tips.

Gratis voorbeeldplannen

Ondernemingsplan voorbeeld

Op zoek naar een goed voorbeeld om naast je eigen ondernemingsplan te leggen? Op Rabobank.nl kun je diverse voorbeeldplannen gratis downloaden.

Bekijk de voorbeeldplannen

Wat zet je in jouw plan?

Gratis ondernemingsplan voorbeeld voor ZZP'ers

Het ondernemingsplan is een belangrijke houvast bij de start van je bedrijf. Check hier uit hoeveel hoofdstukken jouw plan moet bestaan.

Ga naar ondernemingsplan inhoud

Ondernemende vrouwen
Vrouw promoblok - 3

Wist jij dat een op de drie Nederlandse ondernemers een vrouw is? Hier vind je een overzicht van artikelen en interviews met vrouwelijke ondernemers.

Alles over vrouwelijke ondernemers

Gratis PDF's voor starters

Gratis whitepapers voor startende ondernemers

Alle informatie die je nodig hebt in één PDF: met deze whitepapers ga je goed voorbereid van start met je bedrijf:

 • Ondernemingsplan in 10 stappen
 • Bedenk de perfecte bedrijfsnaam
 • Bereken je uurtarief
 • Een administratie opzetten doe je zo
   

Download gratis PDF

Wat is IkGaStarten?

IkGaStarten is een online initiatief van de Rabobank, de bank voor startend Nederland. Bedoeld voor startende ondernemers én voor mensen die nu nog in loondienst zijn, maar overwegen om ook de sprong te wagen. Iedere dag plaatsen wij hier nuttige informatie en tips die het leven van de ondernemer makkelijker en leuker maken. Rabobank kan jou onder meer op weg helpen met een zakelijke rekening en relevante verzekeringen.

Zakelijke rekening nodig?
X
Startersvoordeel

Bij de Rabobank is dit voor startende ondernemers het eerste jaar gratis.

sluiten

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

 • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
 • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
 • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
   

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.