Horecabedrijf starten

Een eigen horecabedrijf in 12 stappen

Veel mensen dromen graag weg bij het idee van een eigen restaurant of café. Als startende ondernemer in de horeca ken je vaak nog niet alle regels vanuit de overheid die daarbij komen kijken. Deze checklist wijst je de weg: start een horecabedrijf in 12 stappen.

1. Kvk en de Belastingdienst

Wellicht weet je dit al, maar voor de volledigheid: iedereen die een horecabedrijf gaat starten of voor zichzelf wil beginnen is verplicht om zich in te schrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK).

Doe dit uiterlijk een week na je start. Inschrijven kost eenmalig € 50.

Na de inschrijving zal de KvK jouw gegevens automatisch doorgeven aan de Belastingdienst. Je hoeft je later dus niet nog apart aan te melden bij de fiscus. Het is in deze fase handig om alvast na te denken over hoe je je betalingsverkeer gaat organiseren. Een geschikte zakelijke rekening is hierbij onmisbaar.

2. Bestemmingsplan gemeente

Stel: je vindt na het schrijven van je ondernemingsplan en een tijdje zoeken in hartje centrum van jouw stad of aan de rand van een recreatiegebied een prachtige locatie voor het restaurant dat je wilt gaan openen. Dan is de verleiding groot om spijkers met koppen te slaan en direct een huur- of koopcontract te ondertekenen, maar neem liever ruim de tijd om je in te lezen.

Haastige spoed is zelden goed!

Het is dan namelijk heel belangrijk dat je eerst bij de betreffende gemeente langsgaat om het bestemmingsplan te checken. Wanneer er op korte (of lange) termijn plannen zijn om grote wijzigingen aan te brengen op de beoogde locatie (of de directe omgeving), kan het zijn dat die ene perfecte locatie minder ideaal is dan je eerst dacht.

Past jouw toekomstige horecavestiging niet in het bestemmingsplan, maar wil je toch een bedrijf starten op die locatie? Onderzoek dan of het mogelijk is om het bestemmingsplan te wijzigen of vraag een omgevingsvergunning aan voor het 'handelen in strijd met regels ruimtelijke ordening'.

3. Omgevingsvergunning bouwen

De kans is groot dat je de ruimte straks opnieuw wilt inrichten of uitbreiden. Vaak komt daarbij een verbouwing of renovatie kijken. Hiervoor zul je meestal een omgevingsvergunning voor bouw van de gemeente nodig hebben.Het kan zijn dat je daarnaast ook een omgevingsvergunning moet aanvragen voor slopen en handelingen met gevolgen voor beschermde monumenten.

Denk niet alleen na over wat je nu nodig hebt. Misschien wil je in de toekomst wel gaan uitbreiden. Is dit mogelijk op de plek die je in gedachten hebt? Uiteraard kun je altijd nog gaan verhuizen, maar dit kan funest zijn voor je opgebouwde klantenbestand. 

4. Omgevingsvergunning brandveilig gebruiken

Wist je dat het aanvragen van een omgevingsvergunning voor brandveilig gebruiken verplicht kan zijn voor bepaalde gebouwen? Dit geldt onder meer voor basisscholen en hotels.

Voor het gebruik van andere gebouwen is een gebruiksmelding meestal voldoende. Bij het omgevingsloket online kun je erachter komen welke situatie op jouw toekomstige horecabedrijf van toepassing is.

Houd ook hierbij rekening met de toekomst. Misschien wil je beginnen met een café, maar wil je later ook lunch serveren. Het is slim om alvast een vergunning te vragen met de laatste situatie als uitgangspunt.

5. Milieubeheer

Iedere horecaondernemer krijgt te maken met milieuvoorschriften op het gebied van bijvoorbeeld geluid, energie en afvalstoffen.

Meestal hoef je hiervoor gelukkig geen speciale omgevingsvergunning aan te vragen voor het oprichten of veranderen van een milieu-inrichting, maar kun je volstaan met een melding. Neem hiervoor contact op met de gemeente.

Inpage advertorial voorbeeldplan horeca

Voorbeeldplan nodig?

Blijft het lastig om een bedrijfsplan te schrijven? Met dit gratis ondernemingsplan voorbeeld voor ondernemers in de horeca helpen wij jou graag op weg.

Download je voorbeeldplan

6. Exploitatievergunning

Ondernemers die een restaurant of café starten of - natuurlijk ook een mogelijkheid - willen overnemen, moeten in sommige gemeenten een speciale exploitatievergunning horecabedrijf aanvragen.

Deze voorwaarden hebben te maken met openbare orde, veiligheid en zedelijkheid in de omgeving van openbare inrichtingen.

Specifieke informatie hierover vind je terug in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van jouw gemeente. De leidinggevenden van een bedrijf moeten in ieder geval aan deze eisen voldoen.

7. Van hygiëne tot NVWA

Of je nou een eetcafé begint, een sapjesbar opent of gaat rondrijden met een foodtruck: hygiëne is vanzelfsprekend erg belangrijk in de horeca. 

Daarom moet je als horecaondernemer beschikken over een HACCP-plan of kunnen aantonen dat ze een goedgekeurde hygiënecode volgen. Die is te bestellen op de website van de KHN.

Voor het bereiden van eet- en drinkwaren gelden immers strikte regels waar jij je als horecaprofessional aan dient te houden. Produceer of verwerk jij straks levensmiddelen, bijvoorbeeld in een restaurant? Dan moet jij je ook inschrijven in een register van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

8. Drank- en horecavergunning

Ook goed om te weten: alcohol schenken mag niet zomaar. Wie in zijn of haar horecaonderneming alcoholische dranken wil verstrekken en laten nuttigen, moet beschikken over een drank- en horecavergunning van de gemeente.

Daarnaast moet het bedrijfspand en jouw personeel ook aan verschillende eisen voldoen. Zorg dat je hier bij het inwerken van nieuwe medewerkers genoeg aandacht aan besteed, je wilt immers geen hoge boetes. Lees hier meer over de Drank- en Horecawet.

9. Terrasvergunning

Als je de ruimte hebt, is het natuurlijk een grote plus wanneer gasten bij lekker weer ook buiten op het terras bij jou een drankje of maaltijd kunnen komen nuttigen.

Maar als je een terras wilt plaatsen op jouw terrein (of in de openbare ruimte), zul je in veel gevallen eerst een terrasvergunning bij de gemeente moeten aanvragen.

Let op: Een terras is alleen toegestaan bij een gevestigde horecazaak.

10. Aanwezigheidsvergunning kansspelautomaten en muziekrechten

Staat er straks ook een kansspelautomaat in jouw zaak? Zorg dan dat je hiervoor op tijd een vergunning aanvraagt bij de gemeente. Deze vergunning is vervolgens geldig voor één locatie of vestiging.

Vergeet ook de muziekrechten niet, want ook wat betreft het in het openbaar ten gehore brengen van muziek krijg je te maken met regels van de overheid.

Dat wil zeggen: hiervoor moet je zelfs speciaal toestemming krijgen. In Nederland kun je hiervoor terecht bij Buma en Sena, die de toestemming regelen via het uitgeven van licenties.

11. Betalingsverkeer organiseren

Het is ook verstandig om al tijdens de oriënterende fase na te denken over hoe je jouw zakelijke betalingsverkeer straks precies wilt organiseren.Daar hoort vaak ook het openen van een zakelijke rekening bij.

En ga je de boekhouding straks zelf bijhouden of besteed je deze taak liever uit? Zeker als je straks gaat groeien is het handig om dit over te laten aan een accountant of boekhouder. Hoe groter je zaak, des te ingewikkelder de administratie.

12. Risicoinventarisatie en -evaluatie

Grote kans dat je straks voor jouw horecabedrijf ook personeel in dienst gaat nemen. Om dit te kunnen doen, moet je bij de start van jouw onderneming beschikken over een zekere risicoinventarisatie en -evaluatie (RI&E).  Hierin komen onder meer de huidige bedrijfsrisico's op de werkplek (en hoe je deze risico's in de toekomst zoveel mogelijk gaat beperken) aan bod.

Kun je bij het opstellen hiervan wel wat extra hulp gebruiken? Kijk dan eens naar deze lijst met voorbeelden van een checklist gezondheidsrisico's en een RI&E

Klaar voor een ijzersterke start? Ga naar de Startversterker voor checklists, tests en tips waarmee je jouw start naar een hoger niveau tilt.

 

 

Bijgewerkt op: 04-12-2018

Wat vind je van dit artikel?

x245
x14

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Ondernemingsplan maken

Een goed ondernemersplan schrijven is de eerste stap naar een succesvolle start van jouw bedrijf. In een bedrijfsplan maak je jouw plannen concreet en breng je kansen en eventuele obstakels in kaart.

In de artikelen op deze pagina lees je alles over het maken van een businessplan. Hierbij komen ook de volgende tools van pas:

Meest gelezen op IkGaStarten: maak een bedrijfsplan in 10 stappen.

Created with Sketch.

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

  • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
  • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
  • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
     

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 2.549 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.