marieke

Een geboren horecaondernemer

Werken in een bruisende omgeving, gezelligheid, het persoonlijke contact met klanten en collega's en de aangename sfeer die hiermee gepaard gaat: voor veel mensen is het starten van een horecabedrijf een droom die uitkomt.

Er zijn niets voor niets meer dan 40.000 horecabedrijven in de Nederland. Alleen al de stad Amsterdam heeft bijna 4.000 ondernemers die werkzaam zijn in de sector. De horeca is een vak waarin passie centraal staat. Veel succesvolle horecazaken gaan over van generatie op generatie, maar tegelijkertijd komen er net zoveel nieuwe ondernemingen bij. Daarin schuilt echter ook het gevaar van ondernemen in de horeca.

Voor- en nadelen

Veel vaker dan u denkt beginnen mensen een horecabedrijf uit romantische overwegingen en zonder gedegen voorbereiding of een goed businessplan. Ze zien voorafgaand aan de opening vooral voordelen (gezelligheid, eten en drinken, veel contact met klanten), maar houden weinig rekening met de nadelen (hard werken, lange dagen en nachten, onzekerheid, criminaliteit).

Levensduur

De horecabranche is de sector waarin er jaarlijks de meeste nieuwe bedrijven bijkomen en afvallen. De gemiddelde levensduur van nieuwe horecazaken is volgens Koninklijke Horeca Nederland (KHN) negen jaar. De brancheorganisatie stelt verder dat opvallend veel nieuwe horecaondernemers binnen drie jaar alsnog afhaken.

Goede voorbereiding

Maar wie een goed businessplan opstelt, zich zorgvuldig voorbereidt en niet vies is van hard werken, kan wel degelijk zijn droom waarmaken. De huidige vergrijzing, het feit dat mensen steeds vaker buiten de deur eten en de mogelijkheid om in te spelen op de laatste trends maken de horecasector tot een buitengewoon interessante omgeving voor starters.

Gepubliceerd op:
10-06-2011

Wat vind je van dit artikel?

x2
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Ondernemingsplan maken

Een goed ondernemersplan schrijven is de eerste stap naar een succesvolle start van jouw bedrijf. In een bedrijfsplan maak je jouw plannen concreet en breng je kansen en eventuele obstakels in kaart.

In de artikelen op deze pagina lees je alles over het maken van een businessplan. Hierbij komen ook de volgende tips van pas:

Meest gelezen op IkGaStarten:

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 7.002 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.