Financieel plan opstellen

Financieel plan opstellen: zo doe je dat

Het opstellen van een financieel plan is van groot belang voor startende ondernemers. Hiermee breng je jouw financiële situatie in kaart en krijg je inzicht in de winstmogelijkheden en de risico's van je onderneming.

Wat is een financieel plan?

Met een financieel plan licht je toe hoeveel startkapitaal je nodig hebt om jouw bedrijf op te kunnen richten en waar je het benodigde bedrag vandaan wilt halen.

Onderdelen van een financieel plan

Verder staat in het plan wat het verdienmodel is, wat je verwachte kosten zijn en wanneer je verwacht break-even te draaien. 

Je beschrijft onder meer welke bedrijfsmiddelen je nodig hebt om te starten en laat zien hoe je deze investeringen wilt financieren. Klop je aan bij de bank, leen je liever bij familie en bekenden of heb je crowdfunding voor ogen?

Een financieel plan is onderdeel van je ondernemingsplan en heb je nodig om potentiële investeerders te overtuigen.

Begrotingen van het financieel plan

Je stelt een financieel plan op aan de hand van vier begrotingen: 

  1. Investeringsbegroting
  2. Financieringsbegroting
  3. Exploitatiebegroting
  4. Liquiditeitsbegroting

Investeringsbegroting

In de investeringsbegroting beschrijf je welke investeringen noodzakelijk zijn om je plan te realiseren.

Je zet op een rij welke bedrijfsmiddelen je moet aanschaffen en hoeveel kapitaal je daarvoor nodig hebt. Je kijkt hierin zo'n 1 tot 3 jaar vooruit, zodat je een goed overzicht hebt van de investeringen die je moet doen.

Vaste en vlottende activa

Dit geldt voor zowel de vaste als vlottende activa. Dus bedrijfsmiddelen die langer dan een jaar meegaan (vast) en bedrijfsmiddelen die korter dan een jaar meegaan (vlot). Denk aan de inventaris van een nieuw pand (vast), maar ook aan de voorraden en marktonderzoek (vlot). 

Financieringsbegroting

In de financieringsbegroting laat je zien hoe je de investeringen uit de investeringsbegroting gaat bekostigen. Vaak heb je hier externe financiering voor nodig. Hoe je dit gaat aanpakken beschrijf je in deze begroting. 

Externe financiering

Er zijn verschillende mogelijkheden voor externe financiering. Zo kun je een zakelijke lening bij de bank afsluiten, een crowdfundingcampagne starten, lenen je bij familie, bedrijfsmiddelen leasen of een aanvraag voor microkrediet doen via Qredits

Exploitatiebegroting

In de exploitatiebegroting maak je een inschatting van de verwachte omzet en kosten. Zo maak je inzichtelijk of je de eerste drie jaar winst gaat maken en of je de investeringen terugverdient.

Een exploitatiebegroting heb je nodig voor inzicht in je onderneming. Je berekent precies hoeveel omzet je moet draaien om break-even te draaien en winstgevend te worden.

Je berekent dit door het bedrag te bepalen dat je aan omzet verwacht. Daarna trek je hier de inkoopkosten af, evenals alle zakelijke kosten. 

Vervolgens verminder je dit bedrag met eventuele belastingen die je nog moet betalen. Denk bijvoorbeeld aan de btw en inkomstenbelasting. Zo houd je de nettowinst over. 

Liquiditeitsbegroting

Een liquiditeitsbegroting is een periodiek overzicht van je inkomsten en uitgaven. Je houdt daarmee je cashflow goed in het oog.

In de liquiditeitsbegroting zet je de verwachte inkomsten en uitgaven op een rij, zodat je een beter inzicht krijgt hoe je financiële situatie is.

Vaak maak je eerst kosten (inkoop) voordat je de opbrengsten hebt. Zo ben je altijd op de hoogte van je cashflow en weet je op tijd of je op zoek moet gaan naar (kortlopende) externe financiering om je bedrijf gezond te houden. 

Hierdoor leer je bijvoorbeeld steeds beter inschatten welke maanden of periodes geschikt zijn om investeringen te doen en om een financiële buffer op te bouwen. 

Bijgewerkt op: 11-02-2020

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Ondernemingsplan maken

Een goed ondernemersplan schrijven is de eerste stap naar een succesvolle start van jouw bedrijf. In een bedrijfsplan maak je jouw plannen concreet en breng je kansen en eventuele obstakels in kaart.

Opstellen ondernemersplan

In de artikelen op deze pagina lees je alles over het maken van een businessplan. Hierbij komen ook de volgende tips van pas:

Meest gelezen op IkGaStarten over het opstellen van een ondernemingsplan:

Ondernemingsplan maken: de meest gestelde vragen

  • Wat is een ondernemingsplan? Een ondernemingsplan wordt ook wel businessplan, bedrijfsplan of ondernemersplan genoemd. In het ondernemingsplan beschrijf je onder meer je doelen, de markt, hoe je de marketing aanpakt en maak je een financieel plan.
  • Hoe ziet een ondernemingsplan eruit? Het ondernemingsplan bestaat uit 7 onderdelen, waaronder het marketingplan en het financieel plan. Je beschrijft hierin je plan van aanpak om je onderneming tot een succes te maken. Download de verschillende voorbeeldplannen per branche die je verder helpen.
  • Waarom een ondernemingsplan schrijven? Voor startende ondernemers die financiering nodig hebben is het noodzakelijk een ondernemingsplan te schrijven. Ook als je geen directe financieringsbehoefte hebt, is het schrijven van een ondernemersplan belangrijk. Het geeft je inzicht in de levensvatbaarheid van je onderneming
  • Is een ondernemingsplan verplicht? Een ondernemingsplan opstellen is niet verplicht. Als je startkapitaal nodig hebt voor je onderneming, is het wel noodzakelijk een ondernemersplan te schrijven. Zonder een goed onderbouwd financieel plan kom je niet in aanmerking voor financiering.
  • Hoe maak ik een ondernemingsplan? Aan de hand van diverse gratis voorbeelden van ondernemingsplannen kun je zelf een ondernemersplan opstellen. Per hoofdstuk wordt uitgelegd hoe je een ondernemingsplan schrijft.
Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.