Gat in de markt

Dit is een doe-artikel uit de gratis tool voor starters: de Startversterker. Sla inzichten op, vink lijstjes af en test jezelf.

Naar de Startversterker

Gat in de markt: zo vind je het

Een gat in de markt is de heilige graal voor startende ondernemers. Of je nu iets totaal nieuws hebt bedacht of juist iets gaat doen wat al lang bestaat. Je moet je altijd afvragen of er behoefte is aan jouw product of dienst. Waarom moeten klanten voor jou kiezen? Wat is jouw unique selling point (USP)?

1. Gat in de markt is meer dan innovatie

'Een gat in de markt vinden' kun je op meerdere manieren interpreteren. Het eerste waar mensen aan denken, is een volledig nieuw product dat niemand kent dat vervolgens door iedereen wordt gekocht.

Oftewel: een innovatie of niche die leidt tot een enorm commercieel succes. Neem de paperclip of de introductie van Wi-Fi. Je kunt het ook anders bekijken, namelijk als iets wat nog mist in de markt.

Wees creatief

Dit kan ook zijn: unieke service, lage kosten. Denk bijvoorbeeld aan het succes van peer-to-peer-diensten als Airbnb. Het is dan de manier waarop een dienst (een overnachting in een appartement) werkt, die een behoefte vervult.

To do: Je verdienmodel kan ook een gat in de markt zijn, zoals een abonnementsvorm. Doe de Verdienmodel Challenge.

2. Welk probleem los je op?

Het uitgangspunt moet zijn dat de klant een probleem heeft. Jij lost dit op met jouw product (of dienst). Een valkuil is: beginnen met het antwoord (je product) en dan bedenken of dit een probleem oplost of een behoefte vervult (de vraag).

Vervullen van behoefte klanten

Je creëert dus geen behoefte met jouw product, maar je vervult de behoefte van de klant.

Een van de manieren om goede klantinzichten te krijgen, is een klantgesprek waarin je echt doorvraagt en niet alleen op zoek gaat naar de antwoorden die jij wilt horen. Zo ontdek je hoe je echt waarde toevoegt met je product of dienst.

Tip: Stel jij je klant wel genoeg domme vragen? Lees: Klantinzicht in 6 échte gesprekken 

3. De kracht van een goed bedrijfsplan

Je ondernemingsplan is de basis van iedere onderneming en onmisbaar om het gat in de markt te vinden en jouw bedrijf tot een succes te maken.

Het bedrijfsplan brengt niet alleen jouw beperkingen en mogelijkheden in kaart, zonder een goed ondernemingsplan is het in veel gevallen knap lastig om externe financiers binnen te halen.

Onderbouwing ontwikkelingen uit branche en regio

Onderbouw je verhaal met gegevens over de actuele ontwikkelingen in jouw branche en regio. Beschrijf gedetailleerd welke producten en of diensten je gaat aanbieden.

Tip: Zoek je een voorbeeld ondernemingsplan? Download gratis voor jouw branche.

4. Onderzoek de markt

Geen ondernemingsplan is compleet zonder de resultaten van een branche- en marktonderzoek. Je moet als toekomstig ondernemer achterhalen hoe jouw markt in elkaar zit en op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen.

Marktonderzoek

Met een marktonderzoek kun je alle zaken die jouw onderneming kunnen beïnvloeden in kaart brengen. Op de site van Rabobank vind je actuele cijfers en trends voor jouw branche

To do: Plan een vast moment in de week om aan de slag met je bedrijf. Bekijk deze must-do's voor elke startende ondernemer

De klant moet uiteindelijk worden overtuigd dat jij degene bent die met een product of dienst zijn behoefte gaat vervullen. Jouw business moet een toegevoegde waarde bieden en aansluiten bij de doelgroep die je voor ogen hebt.

Marketingmix

Een marketingplan helpt je hierbij. Een belangrijk onderdeel hiervan is de marketingmix, in de volksmond bekend als 'de vier P's':

 • Prijs
 • Product
 • Plaats
 • Promotie

5. Analyseer feiten en cijfers over je doelgroep

Het succes van jouw onderneming valt of staat met het bereiken van de juiste doelgroep. Deze mensen gaan uiteindelijk jouw producten kopen of er gebruik van maken. Als er geen vraag naar jouw producten is, hoe fantastisch ze in jouw ogen ook zijn, verkoop je niets.

Behoefte potentiële klanten

Weet op wie je je moet richten, onderzoek of deze groep mensen wel in voldoende mate in jouw regio aanwezig is. Zodra je weet waar potentiële klanten behoefte aan hebben, kun je jouw product of dienst hierop aanpassen.

Op deze manier kun je ook sneller een betere afweging maken wat betreft de kostprijs van het product of jouw uurtarief.

To do: Kom je er niet uit? Maak een afspraak bij de bank als je wilt sparren over je plan. 

6. Ontdek jouw 'unique selling point'

Hoe onderscheid jij je als startende ondernemer van concurrenten? Wat is jouw unique selling point (USP)? Wat maakt jou beter, groter en anders? En heel belangrijk: matcht jouw USP met de behoeftes van jouw klant?

Ofwel: is het ook een 'unique buying point'? Denk aan: 

 • Service en gemak
 • Prijs
 • Kwaliteit, uitstraling, design
 • Persoonlijke kwaliteiten van jou en je team
 • Unieke combinatie van diensten en producten 
 • Uniek netwerk
 • Bijzonder verdienmodel, met aantoonbaar voordeel voor je klant (zie #1)
 • Uniek verhaal. Denk aan 'social enterprise'-kenmerken: dingen die je doet in de keten waarmee je de concurrentie een stap voor bent. Bijvoorbeeld op het gebied van milieu, dierenwelzijn, cultuur, arbeidsomstandigheden 

Zijn jouw USP's echt zichtbaar?


7. Houd het simpel

Wie wil opvallen met een product of dienst, moet zich leren onderscheiden. Maar dat hoeft lang niet altijd met een complexe oplossing. Het gezegde 'less is more' gaat ook hier op.

Een van de businesslessen van de succesvolle Britse entrepreneur Richard Branson is dat je simpele zakelijke oplossingen moet bedenken waar jouw organisatie bestaande problemen mee kan oplossen.

Kleine effectieve verbeteringen

Natuurlijk: innovatie is belangrijk, maar het wiel hoeft niet altijd volledig opnieuw uitgevonden te worden. Het aanbrengen van een kleine verbetering in een bestaande strategie is mogelijk even effectief als de strategie rigoureus omgooien.

Een goede richtlijn is dat je jouw doel op een bierviltje kunt uitleggen. En kun je potentiële klanten of zakenpartners niet in een paar minuten uitleggen wat jouw bedrijf doet en waarom het een succes gaat worden? Werk dan nog eens aan je elevator pitch.

To do: Werk aan je elevator pitch en focus daarbij op wat jouw product uniek maakt ten opzichte van wat er al is. 

8. Durf ervoor te gaan

Ondernemen is durven, lef tonen, risico nemen. Twijfel je of jouw product of dienst wel zo uniek is? Hoe meer liefde, focus en energie naar je bedrijf gaat, hoe groter je toegevoegde waarde.

''Natuurlijk is het al eerder gedaan, maar nog niet door jou'', Elizabeth Gilbert in Big Magic, de kunst van creatief leven.

Gewoon doen!

Een gat in de markt zoeken, is vooral ook: gewoon beginnen en alles doen wat er in je macht ligt om sterk van start te gaan. Als je denkt een goed product of unieke dienst in handen te hebben, kom in actie! Met de 7 to do's hierboven zet je de eerste stappen. 

Bijgewerkt op: 21-06-2020

Startversterker

Jouw grote doel

Meer Startversterker

Wat vind je van dit artikel?

x90
x12

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.

Lees meer

Ondernemingsplan maken

Een goed ondernemersplan schrijven is de eerste stap naar een succesvolle start van jouw bedrijf. In een bedrijfsplan maak je jouw plannen concreet en breng je kansen en eventuele obstakels in kaart.

In de artikelen op deze pagina lees je alles over het maken van een businessplan. Hierbij komen ook de volgende tips van pas:

Meest gelezen op IkGaStarten:

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 7.002 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.