marieke

Het nieuwe financieren

Op zoek naar financiering denkt u als ondernemer waarschijnlijk als eerste aan een bank. Maar er zijn ook andere financieringsopties die op startups van toepassing zijn. Het is belangrijk om de juiste financieringsvorm te vinden die goed bij u en uw bedrijf past.

Voor niets gaat de zon op, dat weten ondernemers als geen ander. Zonder geld begint u niets. Maar waar haalt het bedrag vandaan - en onder welke voorwaarden - om uw droom te kunnen realiseren? Hieronder vindt u een aantal bekende financieringsvormen.

1. Bank

Voor een starterskrediet bij een bank zult u in veel gevallen goed beslagen ten ijs moeten komen met een doorwrocht ondernemingsplan. Er zal ook om een borg worden gevraagd. Dat kan een eigen huis zijn. Mocht dit onvoldoende zijn, kan de overheid u wellicht een handje helpen via de regeling Borgstelling Kredieten MKB.

2. Microfinanciering

Update: begin december 2014 heeft het kabinet bekendgemaakt dat het maximale leenbedrag opnieuw is verhoogd naar 250.000 euro.

Heeft u geen kapitalen nodig om uw bedrijf te starten, maar wel wat ondersteuning? Dan is microfinanciering via Qredits misschien wel iets voor u. Qredits is mede een initiatief van de Rabobank en verstrekt leningen tot vijftigduizend euro met een looptijd tussen één en tien jaar. Daarnaast worden de starters altijd persoonlijk ondersteund bij de start van hun onderneming.

3. Crowdfunding

Een nieuwe term voor iets wat al eeuwen bestaat: geld lenen van particulieren om een bedrijf op te zetten. Anno 2012 zou wereldwijd al anderhalf miljard dollar door ondernemers zijn opgehaald via deze 'sociale' financieringsvorm. Aanvankelijk ging het vooral om kunst en mediaprojecten, nu raakt crowdfunding ook steeds meer in zwang onder innovatieve startups en MKB. Lees meer over crowdfunding.

4. Risicokapitaal

In ruil voor geld - vaak een zeer grote som - krijgt de investeerder een aandeel in uw bedrijf. Dat betekent ook zeggenschap. Vaak brengt een investeerder relevante expertise mee. Risicokapitaal kan van toepassing zijn bij een innovatieve of technologische startup, omdat er in dat geval een aanzienlijk bedrag moet worden geïnvesteerd om een product te ontwikkelen, terwijl er op korte termijn sprake zal zijn van weinig tot geen omzet.

Gepubliceerd op:
06-06-2012

Wat vind je van dit artikel?

x3
x0

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Een businessplan maken is de eerste stap naar een succesvolle start van jouw bedrijf. En het schrijven van een ondernemingsplan helpt je bij het aanvragen van financiering. Maar wat staat er in een businessplan?

bedrijfsplan promo
bedrijfsplan promo

Ondernemingsplan maken

Een goed ondernemersplan schrijven is de eerste stap naar een succesvolle start van jouw bedrijf. In een bedrijfsplan maak je jouw plannen concreet en breng je kansen en eventuele obstakels in kaart.

In de artikelen op deze pagina lees je alles over het maken van een businessplan. Hierbij komen ook de volgende tips van pas:

Meest gelezen op IkGaStarten:

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 5.044 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.