Hoe start je vanuit een uitkering?

Bijgewerkt op 11 juni 2024
5 min  leestijd
46.134
Auteur: Marieke Leijnen
Starten zzp'er met zaak

Als je in de WW zit en graag weer betaald werk wil vinden, heb je doorgaans twee opties: solliciteren of voor jezelf beginnen. Wat komt er allemaal bij kijken als je een bedrijf start vanuit een uitkering?

In dit artikel gaan we in op de verschillende aandachtspunten bij het starten van een bedrijf vanuit een uitkering. Benieuwd naar een specifiek punt? Klik dan op een van de links hieronder.

1. Bedrijf starten vanuit een uitkering: is dat handig?

Uit onderzoek van de Kamer van Koophandel (KvK) blijkt dat van alle mensen die voor zichzelf zijn begonnen, veruit de grootste groep is gaan werken als zzp'er. Van deze groep zelfstandige professionals deed zo'n 10% dat vanuit een uitkering.

De stap om vanuit de WW-uitkering een eigen onderneming te starten, wordt de laatste jaren steeds meer door uitkeringsinstantie UWV ondersteund. Zo ben je als uitkeringsgerechtigde in de startperiode niet meer verplicht om inkomsten te melden.

2. Starten vanuit een uitkering: ga in gesprek met je werkcoach

De eerste contactpersoon bij het UWV is meestal je 'adviseur Werk'. Het UWV heeft je deze begeleider toegewezen toen je een WW-uitkering aanvroeg.  Dit is de persoon bij wie je jouw ondernemingsplan gaat 'pitchen'.

Zorg ervoor dat je goed voorbereid het gesprek ingaat, omdat je samen met de begeleider gaat kijken of jouw plannen haalbaar zijn. Ook jouw talenten zullen in deze periode onder de loep worden genomen.

Je bent verplicht om de cursus 'Zelfstandig ondernemen vanuit de WW' te volgen.

Niet iedereen is immers gemaakt voor het ondernemersbestaan. Daar kun je maar beter zo vroeg mogelijk in het proces achter komen. In overleg met je adviseur zul je daarom een aantal testen moeten maken.

3. Ondernemer worden? Ga op onderzoek uit

Komt uit deze tests naar voren dat jij uit het juiste hout bent gesneden om ondernemer te worden? Dan is het tijd voor de volgende stap: onderzoek doen naar de huidige markt en de belangrijkste kansen en risico's van jouw toekomstige bedrijf.

Dit kun je op verschillende manieren aanpakken, bijvoorbeeld door:

  • Advies in te winnen bij je adviseur werk of de KvK.
  • Actuele statistieken te raadplegen bij (onder meer) het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
  • Indien relevant: op zoek te gaan naar een geschikte bedrijfslocatie.
  • Het bestemmingsplan bij de gemeente te checken. Is het in jouw situatie bijvoorbeeld toegestaan om vanuit huis te werken?
  • De verwachte kosten op een rijtje te zetten.
  • Na te gaan over welke vergunningen je straks moet beschikken.
  • Uit te zoeken voor welke startersregelingen en fiscale voordelen je straks in aanmerking komt.
  • Advies te vragen over welke persoonlijke en zakelijke verzekeringen je hiervoor wellicht moet afsluiten.

Whitepaper Ondernemingsplan cover

Indruk maken met je bedrijfsplan?

Dat kan. Wij hebben alle ins & outs van een businessplan op een rijtje gezet. Maak in 10 stappen een ijzersterk ondernemingsplan.

Download gratis stappenplan

4. Schrijf eerst je ondernemingsplan

Deze onderzoeksresultaten zijn een goede indicatie of jouw onderneming succesvol kan worden. Daarom kunnen ze ook goed van pas komen bij het schrijven van het ondernemingsplan.

Voorbeeld nodig? Download het gratis ondernemingsplan template.

Een ondernemersplan is verplicht voor (oriënterende) starters met een WW-uitkering. Zo'n bedrijfsplan geeft jou en het UWV beter inzicht in de haalbaarheid van je idee en de bedrijfsperspectieven op de lange termijn.

Wat komt er in je ondernemingsplan?

De uitkeringsinstantie zoekt bij het beoordelen van een ondernemingsplan vooral naar antwoorden op vragen als:

  • Wie ben je, welke motivatie en doelstellingen heb je?
  • Wat ga je precies aanbieden en waarom?
  • Wie wordt jouw doelgroep?
  • Hoe ga jij je onderscheiden in de markt?
  • Wat is jouw plan van aanpak?
  • Wat kost het?
  • Wat moet het opleveren?

Als je deze vragen zorgvuldig beantwoordt en - heel belangrijk - kunt staven met goede argumenten en cijfers, is de kans groter dat het UWV jouw plan zal goedkeuren. 

Lees ook: de gratis whitepaper (PDF) Een ondernemingsplan in 10 stappen

5. Ga van start met jouw bedrijf

Krijg je van het UWV groen licht om op basis van het ondernemingsplan daadwerkelijk van start te gaan met jouw bedrijf? Dan is het goed om te weten dat dit niet meteen betekent dat je onmiddellijk je uitkering kwijtraakt.

Wanneer je wilt starten vanuit een uitkering kun je tegenwoordig kiezen uit drie regelingen:

1. Startersregeling

Je gaat voor de zogenoemde startersregeling en ontvangt 26 weken lang een vaste procentuele korting. In deze periode ontvang je 29% minder WW-uitkering.

Tijdens deze startperiode mag je alles doen om van jouw onderneming een succes te maken: acquisitie plegen, opdrachten binnenhalen en uitvoeren of bijvoorbeeld een website (laten) maken.

Houd er wel rekening mee dat jouw adviseur werk bepaalt of je in aanmerking komt aan de startersregeling. 

2. Starten zonder startperiode, met behoud van je WW

Op basis van je gewerkte uren berekent het UWV een ‘fictief inkomen’ per maand. Dat gebeurt als volgt:

  • Het UWV berekent het dagloon dat je in loondienst verdiende om naar een bedrag per uur.
  • De uitkomst wordt vermenigvuldigd met het aantal uren dat je als zelfstandige per maand werkt en waarvoor je dus niet verzekerd bent voor de WW.

Dit fictieve inkomen wordt van je WW-uitkering afgetrokken. Werk je tijdelijk minder uren als zelfstandige, dan gaat je WW-uitkering dus niet omhoog.

3. Starten, zonder WW-uitkering

Ga je volledig werken als zelfstandige en liggen je inkomsten hoger dan 87,5% van het WW-maandloon? Dan stopt de WW-uitkering.

Zakelijke rekening openen

Het openen van een zakelijke rekening biedt startende ondernemers direct allerlei voordelen. Je scheidt daardoor je zakelijke- en privétransacties zodat je als startende ondernemer alle zakelijke inkomsten en uitgaven vanaf het begin op orde hebt.

Een ander voordeel is dat een bedrijfsrekening voor een professionele uitstraling zorgt. Op je factuur vermeld je onder andere je KvK-nummer, btw-id en zakelijke rekening.

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening nodig?

Open je rekening online of in de app al in 5 minuten

1e halfjaar € 0,00

Lees ook

Financiering: 5 x startkapitaal voor jouw bedrijf
Checklist: bedrijfsnaam bedenken
Heb ik echt een ondernemingsplan nodig?

Meer over bedrijf starten

Meer over bedrijf starten
ZZP rekening

Breng je financiële administratie op orde voor 2024

Makkelijk onderscheid maken tussen privé en zakelijke uitgaven? Met de Rabo ZZP rekening start je laagdrempelig met weinig kosten: je betaalt alleen voor wat je gebruikt.

Sluiten