Onderneming starten vanuit een uitkering

Hoe start je vanuit een uitkering?

Als je in de WW zit en graag weer betaald werk zou willen vinden, heb je doorgaans twee opties: je kunt solliciteren naar een nieuwe baan in loondienst of voor jezelf beginnen. Gezien de grote concurrentie op de huidige arbeidsmarkt kiezen steeds meer WW'ers voor het laatste. Maar wat komt er eigenlijk allemaal kijken bij het starten van een bedrijf vanuit een uitkering?

1. Starten vanuit de WW: is dat handig?

Uit recent onderzoek van de Kamer van Koophandel (KvK) blijkt dat van alle mensen die in 2015 voor zichzelf zijn begonnen, veruit de grootste groep is gaan werken als zzp'er. Van deze groep zelfstandige professionals is zo'n tien procent gestart vanuit een uitkering, aldus de KvK.

De stap om vanuit de WW een eigen onderneming te starten, wordt de laatste jaren steeds meer door uitkeringsinstantie UWV ondersteund. Zo ben je als uitkeringsgerechtigde sinds 2013 in de startperiode niet meer verplicht om inkomsten te melden.

2. Ga in gesprek met je werkcoach

De eerste contactpersoon bij het UWV met wie je jouw ondernemersplannen gaat bespreken, is meestal je 'adviseur Werk'. Deze begeleider heeft het UWV je toegewezen toen je een WW-uitkering aanvroeg.  

Zorg ervoor dat je goed voorbereid het gesprek ingaat, omdat je samen met de begeleider gaat kijken of jouw plannen haalbaar zijn. Ook jouw talenten zullen in deze periode onder de loep worden genomen.

Niet iedereen is immers gemaakt voor het ondernemersbestaan en daar kun je maar beter zo vroeg mogelijk in het proces achterkomen. In overleg met jouw adviseur werk zul je een aantal testen moeten maken. Verder ben je verplicht om de cursus 'Zelfstandig ondernemen vanuit de WW' te volgen.

3. Ga op onderzoek uit

Komt uit een of meerdere testen naar voren dat jij uit het juiste hout bent gesneden om ondernemer te worden? Dan is het tijd voor de volgende stap: onderzoek doen naar de huidige markt en de belangrijkste kansen en risico's van jouw toekomstige bedrijf.

Dit kun je op verschillende manieren aanpakken, bijvoorbeeld door:

 • Advies in te winnen bij je adviseur werk of de KvK.
 • Actuele statistieken te raadplegen bij (onder meer) het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
 • Indien relevant: op zoek te gaan naar een geschikte bedrijfslocatie.
 • De verwachte kosten op een rijtje te zetten.
 • Het bestemmingsplan bij de gemeente te checken: is het in jouw situatie bijvoorbeeld toegestaan om vanuit huis te werken?
 • Na te gaan over welke vergunningen je straks moet beschikken.
 • Uit te zoeken voor welke startersregelingen en fiscale voordelen je straks in aanmerking komt.
 • Advies te vragen over welke persoonlijke en zakelijke verzekeringen je hiervoor wellicht moet afsluiten.

4. Schrijf je businessplan

Bovenstaande onderzoeksresultaten zijn niet alleen een goede indicatie of jouw onderneming succesvol kan worden, maar deze gegevens komen ook van pas bij het schrijven van het ondernemingsplan.

Een businessplan is verplicht voor (oriënterende) starters met een WW-uitkering omdat zo'n bedrijfsplan jou (en het UWV) beter inzicht geeft in de haalbaarheid van het idee en jouw bedrijfsperspectieven op de lange termijn.

De uitkeringsinstantie zoekt bij het beoordelen van een ondernemingsplan vooral naar antwoorden op vragen als:

 • Wie ben je, welke motivatie en doelstellingen heb je?
 • Wat ga je precies aanbieden en waarom?
 • Wie wordt jouw doelgroep?
 • Hoe ga jij je onderscheiden in de markt?
 • Wat is jouw plan van aanpak?
 • Wat kost het?
 • Wat moet het opleveren?

Als je deze vragen zorgvuldig beantwoordt en - heel belangrijk - kunt staven met goede argumenten en cijfers, is de kans groter dat het UWV jouw plan zal goedkeuren.

Zie je ondanks deze richtlijnen op tegen het schrijven van een bedrijfsplan? Kijk dan eens of:

 1. het simpele Sequioa-principe jou snel op weg kan helpen
 2. de tips in de gratis whitepaper (PDF) Een ondernemingsplan in 10 stappen aansluiten bij jouw strategie
 3. je verder komt met ons gratis voorbeeldplan voor zzp'ers.

5. Ga van start met jouw bedrijf

Krijg je van het UWV groen licht om op basis van het ondernemersplan daadwerkelijk van start te gaan met jouw bedrijf?

Dan is het goed om te weten dat, hoewel je (als het goed is) straks als ondernemer geld zult gaan verdienen, dit niet per definitie betekent dat je onmiddellijk je uitkering kwijtraakt.

Als startende ondernemer met een WW-uitkering kun je tegenwoordig kiezen uit twee regelingen:

 1. Je gaat voor de zogenoemde startersregeling en ontvangt 26 weken lang een vaste procentuele korting. In deze periode ontvang je 29 procent minder WW-uitkering. Tijdens deze startperiode mag je alles doen om van jouw onderneming een succes te maken: acquisitie plegen, opdrachten binnenhalen en uitvoeren of bijvoorbeeld een website (laten) maken. Houd er wel rekening mee dat jouw adviseur werk bepaalt of je in aanmerking komt aan de startersregeling. 

  Als je gebruik wilt maken van de startperiode, maar voordat je een uitkering kreeg bij de overheid of in het onderwijs werkte? Dan gelden er andere regels. Zo ben je verplicht eerst de online training 'Zelfstandig ondernemen met een WW-uitkering' te volgen.

  Pas daarna kun je toestemming vragen voor de startperiode. Daarvoor dien je een ondernemingsplan mee te sturen en een positief advies voor het starten van een eigen bedrijf. Dit advies moet gebaseerd zijn op het bedrijfsplan. Vraag in alle gevallen je adviseur werk om advies. 
 2. Je zet jouw uitkering stop over de uren die je besteedt aan jouw bedrijf. Het gevolg is dat je dan voor minder uren recht hebt op WW. Een voordeel kan zijn dat je in dat geval niet eerst toestemming van jouw adviseur werk nodig hebt om een bedrijf te starten. Je moet wel het aantal uren dat je als ondernemer werkt goed bijhouden en dit doorgeven aan het UWV en de Belastingdienst.

  Let op: deze opgave van uren aan beide instanties mag niet van elkaar verschillen. Het gaat hierbij trouwens om álle uren die je aan het bedrijf besteedt, met uitzondering van de reisuren naar jouw vaste werkplek. Houd er ook rekening mee dat je voor de uren waarvoor je nog wel een uitkering ontvangt, gewoon moet blijven solliciteren.

  Sinds 1 juli 2015 wordt de WW-uitkering op een andere manier berekend. Op basis van jouw gewerkte uren berekent het UWV een zogenoemd ‘fictief inkomen’ per maand. Dit is niet het inkomen dat je die maand hebt verdiend, maar een berekening van het dagloon dat je in loondienst verdiende, omgerekend naar een uurloon.  De uitkomst wordt vermenigvuldigd met het aantal uren dat je als zelfstandige per maand werkt. Dit fictieve inkomen wordt van de WW-uitkering afgetrokken.  Lees op de website van het UWV de precieze berekening. 

Lees ook

Starten vanuit de WW in 7 stappen
6 redenen om nu een bedrijf te starten
Stappenplan: ZZP'er worden
Inschrijven in het Handelsregister: zo doe je dat
8 goede redenen om ondernemer te worden

Bijgewerkt op: 22-03-2019

Wat vind je van dit artikel?

x9
x7

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Ondernemingsplan maken

Een goed ondernemersplan schrijven is de eerste stap naar een succesvolle start van jouw bedrijf. In een bedrijfsplan maak je jouw plannen concreet en breng je kansen en eventuele obstakels in kaart.

In de artikelen op deze pagina lees je alles over het maken van een businessplan. Hierbij komen ook de volgende tips van pas:

Meest gelezen op IkGaStarten:

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 4.515 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.