marieke

Huidige economie maakt aanscherpen bedrijfsmodel noodzakelijk

De huidige economische situatie in Nederland maakt het aanscherpen van het bedrijfsmodel noodzakelijk. Dat blijkt uit de sectorprognose maart 2012 van de Rabobank. Hoewel er de komende jaren in veel sectoren sprake zal zijn van gering economisch herstel, doen bedrijven er door de beperkte groei en ontwikkelingen in de markt - waaronder de gevolgen van e-commerce voor de detailhandel - verstandig aan om het huidige bedrijfsmodel te evalueren.

Ondanks het feit dat de exportmotor nu niet naar behoren draait, binnenlandse bestedingen onder druk staan en er extra bezuinigingen door de overheid worden doorgevoerd, lijkt de huidige recessie mild en trekt de economie in de loop van 2012 weer aan. Over het hele jaar zal er volgens de Rabobank nog wel sprake zijn van krimp (BBP -0,75 procent).

Detailhandel

Een van de branches waar hervormingen noodzakelijk worden geacht, is de detailhandel. Detaillisten in de non-foodsector moeten zich tijdig aanpassen aan de nieuwe consument, om zo een verdere omzetdaling te voorkomen. Deze aanpassing vereist kennis, middelen en vaak ook het samenwerken met andere partijen. Door de laagconjunctuur en het veranderde consumentengedrag (door de opkomst van e-commerce en social media), staat de omzet in deze sector al enkele jaren onder druk. De foodsector heeft minder last van de recessie, omdat mensen 'blijven eten'. Overigens zal de voorkeur van de consument in 2012 wel meer uitgaan naar goedkopere aanbieders en producten.

Gezondheidszorg

Een sector met perspectieven is de gezondheidszorg, hoewel het bestaande businessmodel in de zorg wel aan verandering toe is. Door vergrijzing, de toegenomen levensverwachting en een gewijzigde beleving van kwaliteit van leven is het perspectief voor de zorgsector positief, maar de zorggroei leidt echter ook tot een onhoudbare kostenstijging. De verwachting is dat steeds meer zorgondernemers hun eigen bedrijfsmodel bepalen, door het definiëren van nieuwe diensten, prijzen en/of samenwerkingsmodellen.

Gepubliceerd op:
04-04-2012

Wat vind je van dit artikel?

x4
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Veel (startende) ondernemers vragen zich af: is een ondernemingsplan echt nodig? Een bedrijfsplan is niet verplicht, maar blijkt in veel gevallen wel onmisbaar. IkGaStarten brengt in kaart wanneer je wat op papier moet zetten. Met handige tips, short-cuts en een voorbeeldplan.

Bedrijf starten zonder ondernemingsplan: is dat handig?
Bedrijf starten zonder ondernemingsplan: is dat handig?

Als ondernemer hoop je dat klanten of opdrachtgevers straks bij jou een product of dienst afnemen (en niet bij de concurrent). Met behulp van de marketingmix leer je hoe jij de doelgroep het best kunt benaderen.

Voeg een marketingmix toe aan je ondernemingsplan
Voeg een marketingmix toe aan je ondernemingsplan

Ondernemingsplan maken

Een goed ondernemersplan schrijven is de eerste stap naar een succesvolle start van jouw bedrijf. In een bedrijfsplan maak je jouw plannen concreet en breng je kansen en eventuele obstakels in kaart.

In de artikelen op deze pagina lees je alles over het maken van een businessplan. Hierbij komen ook de volgende tips van pas:

Meest gelezen op IkGaStarten:

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.817 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.