In 15 stappen een eigen Bed & Breakfast

Bijgewerkt op 12 december 2021
10 min  leestijd
46.442
Image
bed & breakfast starten

Een Bed & Breakfast (B&B) beginnen, veel mensen dromen ervan. Je kunt natuurlijk verhuren via Airbnb, maar je kunt het ook grootser aanpakken. In dit stappenplan lees je welke stappen je moet nemen om een professionele Bed en Breakfast te starten.

 1. Schrijf je in bij de KvK en Be­las­ting­dienst
 2. Con­tro­leer het be­stem­mings­plan

 3. Zorg voor piek­fij­ne voor­zie­nin­gen 

 4. Check de vei­lig­heid van je Bed & Break­fast

 5. Verzekeringen

 6. Kies een aan­pak voor ener­gie, wa­ter en af­val

 7. Stel hy­gi­ë­ne­co­des op voor je B&B

 8. B&B: kindvriendelijk (of juist niet)

 9. Stel nacht­re­gis­ter op en houd dit bij

 10. Neem maat­re­ge­len te­gen le­gi­o­nel­la

 11. Re­ser­ve­rings­soft­wa­re voor Bed & Break­fast

 12. B&B: in­for­ma­tie- en gas­ten­boek

 13. Ver­hu­ren via Airbnb

 14. B&B starten in het buitenland

 15. Prijsstelling van je B&B

1. Bed & Breakfast beginnen? Schrijf je in bij de KvK en Belastingdienst

In welke branche je ook een bedrijf start, je moet jouw onderneming altijd inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Dat is dus ook het geval als je van plan bent om een bed & breakfast (B&B) te beginnen.

Als je jouw onderneming hebt ingeschreven bij de KvK, dan hoef je je niet ook nog apart aan te melden bij de Belastingdienst. De KvK geeft deze gegevens namelijk automatisch door aan de fiscus.

2. Controleer het bestemmingsplan

Het kan zijn dat je op de gewenste locatie helemaal geen B&B mag openen. Om hierachter te komen, moet je daarom eerst een bezoek brengen aan de gemeente van de vestigingsplaats en het bestemmingsplan controleren.

Omdat veel mensen een Bed & Breakfast in of bij hun woonhuis hebben, is in het pand vaak alleen een woonvoorziening toegestaan. Het verschilt per gemeente of binnen die woonvoorziening toch B&B's of een gastenverblijf zijn toegestaan.

Vaak zijn er dan speciale voorwaarden, zoals een maximaal aantal kamers of gasten.

Bestemmingsplan wijzigen

Is het in jouw gemeente of situatie niet zomaar mogelijk om een Bed & Breakfast te beginnen? Dan kun je een aanvraag indienen om het bestemmingsplan te  wijzigen. Dit is vaak een lastig traject.

Een alternatief is het aanvragen van een omgevingsvergunning voor het handelen in strijd met regels ruimtelijke ordening. 

Het kan zijn dat je flink moet verbouwen. Vraag in dat geval ook eerst een omgevingsvergunning aan. 

3. B&B: zorg voor piekfijne voorzieningen 

Een slechte online review heb je zo te pakken, bijvoorbeeld omdat het toilet niet goed doorspoelt. Zorg dat alle ruimtes en voorzieningen daarom goed in orde zijn.

Breng op tijd de buren op de hoogte van je plannen. Vaak levert een logies in de straat al iets meer overlast op dan een woonhuis, dus dit is het moment om de omwonenden te betrekken.

Als je een vergunningsaanvraag doet, krijgen de buren natuurlijk ook de kans hierover hun zegje te doen bij de gemeente. De kans dat iemand bezwaar maakt, is natuurlijk kleiner als je vooraf uitlegt wat je wilt en laat zien dat je het serieus aanpakt. 

4. Check de veiligheid van je Bed & Breakfast

Zorg voor brand-, rook- en koolstofmonoxidemelders en veilige vluchtroutes. Kunnen er in jouw B&B meer dan tien personen tegelijk terecht voor een overnachting? Dan ben je verplicht een omgevingsvergunning voor brandveilig gebruik bij de gemeente aan te vragen.

Als je (in eerste instantie) minder dan tien slaapplaatsen beschikbaar kunt stellen, kun je op dit gebied voorlopig volstaan met een gebruiksmelding bij de gemeente.

Kies een aanpak voor energie, water en afval

Ook als eigenaar van een B&B kun je niet om alle officiële milieuvoorschriften heen, zoals voor afvalverwerking en geluidsoverlast. Daarnaast kun je natuurlijk extra maatregelen nemen om je Bed & Breakfast meer eco te maken.

Voorbeeld ondernemingsplan horeca

Voorbeeldplan nodig?

Met dit gratis ondernemingsplan voorbeeld voor horecaondernemers helpen wij jou graag op weg.

Download gratis voorbeeld

Denk aan gescheiden afvalinzameling, een biologisch ontbijt, zo min mogelijk voedselverspilling, waterbesparende kranen en groene energie. Kleine maatregelen rondom duurzaamheid hebben vaak een groot effect.

5. Verzekeringen

Denk ook goed na over welke verzekeringen goed van pas komen wanneer je een B&B wilt beginnen. Wat kun je bijvoorbeeld doen tegen brand, diefstal of andere schadeclaims?

Vooral als je een B&B aan huis hebt, betekent dat in de praktijk vaak dat je jouw kostbare spullen deelt met je gasten. Het is niet geheel onrealistisch om te bedenken dat er weleens iets stuk kan gaan. Ben je daarvoor verzekerd?

Check goed de voorwaarden van verzekeringen zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

6. Wel of geen alcohol?

Het kan zijn dat een gast 's avonds voor het eten een borrel bestelt. Of iemand wil tijdens een barbecue graag zijn hamburger wegspoelen met een biertje. Dat is geen probleem, zolang je als eigenaar maar wel beschikt over een geldige drank- en horecavergunning. 

Dan mag je wettelijk gezien alcoholische dranken verkopen. Deze vergunning kun je aanvragen bij jouw gemeente.

7. Stel hygiënecodes op voor je B&B

Wellicht ga je jouw klanten straks ook een vers ontbijtje op bed brengen. Die kans is best groot, want in de meeste gevallen wordt er in een B&B ook eten en drinken bereid voor de gasten.

Je hebt daarvoor een geldig HACCP-plan nodig. Zo laat je zien te werken volgens een goedgekeurde hygiënecode. Hiermee doe je alles om bijvoorbeeld voedselvergiftiging te voorkomen.

HACCP staat voor 'Hazard Analysis Critical Control Points'. Het is een analyse van kritische punten waarop je extra moet letten.

8. B&B: kindvriendelijk (of juist niet)

Bedenk of je graag gezinnen met kinderen wilt ontvangen. En zo ja: wat je hen biedt aan faciliteiten. Kies alleen speeltoestellen met een erkend veiligheidskeurmerk, zoals Tüv.

Heb je een groot speeltoestel voor meer dan drie kinderen? Dan moet je dit toestel ook jaarlijks door een instantie laten keuren. Een logboek bijhouden is niet verplicht. Wel is het handig om bij te houden als er bijvoorbeeld een ongelukje is gebeurd of als iets gerepareerd of vernieuwd is. 

 

Image
BB De Nachtdijk - sfeerafbeelding in tekst 1

Leestip! Weten hoe het er in de praktijk aan toegaat om een succesvol B&B te runnen? Lees dan dit interview met Gijs en Ellen de Kok van B&B De Nachtdijk.

9. Stel nachtregister op en houd dit bij

Als je via jouw Bed & Breakfast overnachtingen aanbiedt, dan ben je in bepaalde gevallen ook verplicht om een doorlopend nachtregister bij te houden. Jouw gemeente kan deze gegevens namelijk nodig hebben voor het heffen van toeristenbelasting.

In het nachtregister houd je bij welke gasten op welke dagen in de B&B een overnachting hebben geboekt. Je registreert de naam en woonplaats van de gast, de datum van aankomst en de datum van vertrek. Daarnaast noteer je ook welk identiteitsbewijs de gast heeft getoond.

10. Neem maatregelen tegen legionella

Heeft het pand van jouw Bed & Breakfast in het bestemmingsplan van de gemeente een logiesfunctie? Of heeft de locatie een woonfunctie en kunnen er meer dan vijf personen bij jou overnachten?

Dan ben je verplicht om legionellapreventiemaatregelen te treffen. Legionella is een gevaarlijke infectie van de luchtwegen. Deze bacteriën kunnen zich onder meer ontwikkelen in leidingwater en (zwem-)badwater. Ook een hottub of jacuzzi leveren risico's op. 

Wat kun je doen om legionella buiten de deur te houden? Zorg ervoor dat de kwaliteit van het leidingwater goed is. Laat bijvoorbeeld regelmatig de leidingen doorspoelen en laat minimaal 2 keer per jaar het drinkwater controleren op legionella. Je kunt deze meting laten uitvoeren door een gecertificeerd bedrijf.

11. Reserveringssoftware voor Bed & Breakfast

Als B&B-ondernemer kun je vandaag de dag eigenlijk niet zonder reserveringssoftware. Zo'n all-in-one-pakket neemt een hoop werk voor je uit handen. Met deze software heb je één handig overzicht met alle lopende reserveringen. Dat biedt veel voordelen.

 • Je ziet in de digitale agenda in één oogopslag hoe het is gesteld met de bezetting.
 • Je weet welke gasten al hebben ingecheckt.
 • Alle betalingen staan netjes op een rij. 
 • Facturen sturen gebeurt automatisch.
 • Het opstellen van bevestigingsmailtjes hoeft niet meer, dat doet de software. 
 • Je bent minder tijd kwijt aan de administratie

Reserveringssoftware zorgt voor veel gemak en verkleint de kans op fouten. 

Buma en Sena

Zet je je Spotify-zondagochtendmuziek aan in de ontbijtruimte waar je jouw gasten het ontbijt serveert. Dan valt die speellijst ineens onder de regels voor afspelen in het openbaar.

Je moet daarvoor een licentie aanvragen bij Buma en Sena. Ook tv-kijken is niet zonder licentie toegestaan. Als je een controle krijgt, kan de boete hoog oplopen. 

12. B&B: informatie- en gastenboek

Het is een heerlijke start van het verblijf: je geeft je gasten een warm welkom met een boek of map vol leuke tips over wat je in de buurt kunt doen.

Let wel op: Stichting Reprorecht incasseert vergoedingen voor het kopiëren uit boeken, tijdschriften, kranten en andere publicaties.

Als jij bijvoorbeeld voor een brochure van jouw B&B kopieën gaat maken uit auteursrechtelijk beschermde werken, zul je daarover jaarlijks een vaste vergoeding moeten betalen aan deze stichting. Lees er meer over: Reprorecht voor ondernemers: zo werkt het.

13. Verhuren via Airbnb

Het is tegenwoordig erg populair om een kamer te verhuren via Airbnb. Dit online platform brengt huurders en gasten bij elkaar. Je kunt zelf je prijzen bepalen, Airbnb brengt 3% per reservering in rekening.

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening nodig?

Open je rekening voor jouw horecabedrijf online of in de app in 5 minuten

1e halfjaar € 0,00

14. B&B starten in het buitenland

Heb je zin in een nog groter avontuur en wil je een B&B starten in het buitenland? Dan heb je weer met andere regelgeving te maken. Een goede voorbereiding is dus erg belangrijk. In welk land wil je je gaan vestigen? Welke regels gelden daar? Welke vergunningen heb je nodig?

Verder heb je ook te maken met een andere taal en cultuur. In een ander land werkt alles net even anders dan je gewend bent. Het eten is anders. Wat serveer je bijvoorbeeld als ontbijt aan je buitenlandse gasten? Kun je communiceren met je gasten? Kortom: genoeg om over na te denken voordat je vertrekt.

15. Prijsstelling van je B&B – hoe pak je dat aan?

Ook niet onbelangrijk: hoe bepaal je de kamerprijs van je B&B? Dat ligt eraan, heb je een B&B in het buitenland of in Nederland? In ons land is de gemiddelde kamerprijs voor 2 personen ongeveer € 75. Dat is inclusief ontbijt en toeristenbelasting.

Daarnaast is het natuurlijk ook afhankelijk van wat jij te bieden hebt als B&B. Hoe meer luxe, hoe hoger de prijs. Heb je bijvoorbeeld een B&B in een populaire badplaats? Dan kun je wellicht een hogere kamerprijs vragen. Verhuur je een kamer op een plek die minder in trek is? In dat geval valt de kamerprijs lager uit.

Het is een kwestie van vraag en aanbod. Doe wat lokaal marktonderzoek zodat je een basispunt hebt om je kamerprijs vast te stellen.

Meest gestelde vragen:

 • Kan je zomaar een B&B beginnen?
  Om een B&B te beginnen, moet je je eerst inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Ook is het handig om het bestemmingsplan van de gewenste locatie te controleren. Mag je daar ook daadwerkelijk een B&B openen?
 • Wat levert een B&B op?
  Dat is afhankelijk van welke kosten je maakt, hoeveel kamers je kunt verhuren en voor welke kamerprijs. In Nederland is de gemiddelde kamerprijs voor 2 personen ongeveer € 75. Dat is inclusief ontbijt en toeristenbelasting. In het buitenland kan de gemiddelde kamerprijs hoger of lager zijn. Het ligt ook aan de locatie van je B&B, hoe populair is deze plek bijvoorbeeld?
 • Welke regels zijn er voor het starten van een B&B?
  Heeft het pand van jouw Bed & Breakfast in het bestemmingsplan van de gemeente een logiesfunctie? Of heeft de locatie een woonfunctie en kunnen er meer dan vijf personen bij jou overnachten? Dan ben je verplicht om legionellapreventiemaatregelen te treffen.

  Verder moet je in bepaalde gevallen een nachtregister bijhouden. Zorg ook voor brand-, rook- en koolstofmonoxidemelders en veilige vluchtroutes. En vergeet niet het bestemmingsplan te controleren van je B&B.

 

 

Lees ook

Een eigen horecabedrijf in 12 stappen
Starten vanuit loondienst in 7 stappen
Een bedrijfsplan in 10 stappen

Meer over ondernemingsplan maken

Meer over ondernemingsplan maken