bed & breakfast beginnen Nederland

In 12 stappen een eigen bed & breakfast

Een bed & breakfast (B&B) beginnen, veel mensen dromen ervan. Je kunt natuurlijk verhuren via Airbnb, maar je kunt het ook grootser aanpakken. In dit stappenplan lees je welke stappen je moet nemen om een professionele bed & breakfast te starten.

1. B&B: schrijf je in bij de KvK en Belastingdienst

In welke branche je ook een bedrijf start, je moet jouw onderneming altijd inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Dat is dus ook het geval als je van plan bent om een bed & breakfast (B&B) te beginnen.

Als je jouw onderneming hebt ingeschreven bij de KvK, dan hoef je je niet ook nog apart aan te melden bij de Belastingdienst. De KvK geeft deze gegevens namelijk automatisch door aan de fiscus.

2. B&B: controleer het bestemmingsplan

Het kan zijn dat je op de gewenste locatie helemaal geen B&B mag openen. Om hierachter te komen, moet je daarom eerst een bezoek brengen aan de gemeente van de vestigingsplaats en het bestemmingsplan controleren.

Omdat veel mensen een Bed & Breakfast in of bij hun woonhuis hebben, is in het pand vaak alleen een woonvoorziening toegestaan. Het verschilt per gemeente of binnen die woonvoorziening toch B&B's of een gastenverblijf zijn toegestaan.

Vaak zijn er dan speciale voorwaarden, zoals een maximaal aantal kamers of gasten.

Bestemmingsplan wijzigen

Is het in jouw gemeente of situatie niet zomaar mogelijk om een Bed & Breakfast te beginnen? Dan kun je een aanvraag indienen om het bestemmingsplan te  wijzigen. Dit is vaak een lastig traject.

Een alternatief is het aanvragen van een omgevingsvergunning voor het handelen in strijd met regels ruimtelijke ordening. 

Het kan zijn dat je flink moet verbouwen. Vraag in dat geval ook eerst een omgevingsvergunning aan. 

3. B&B: zorg voor piekfijne voorzieningen 

Een slechte online review heb je zo te pakken, bijvoorbeeld omdat het het toilet niet goed doorspoelt. Zorg dat alle ruimtes en voorzieningen daarom goed in orde zijn.

Breng op tijd de buren op de hoogte van je plannen. Vaak levert een logies in de straat al iets meer overlast op dan een woonhuis, dus dit is het moment om de omwonenden te betrekken.

Als je een vergunningsaanvraag doet, krijgen de buren natuurlijk ook de kans hierover hun zegje te doen bij de gemeente. De kans dat iemand bezwaar maakt, is natuurlijk kleiner als je vooraf uitlegt wat je wilt en laat zien dat je het serieus aanpakt. 

4. B&B: check de veiligheid

Zorg voor brand-, rook- en koolstofmonoxidemelders en veilige vluchtroutes. Kunnen er in jouw B&B meer dan tien personen tegelijk terecht voor een overnachting? Dan ben je verplicht een omgevingsvergunning voor brandveilig gebruik bij de gemeente aan te vragen.

Als je (in eerste instantie) minder dan tien slaapplaatsen beschikbaar kunt stellen, kun je op dit gebied voorlopig volstaan met een gebruiksmelding bij de gemeente.

5. B&B: kies aanpak voor energie, water en afval

Ook als eigenaar van een B&B kun je niet om alle officiële milieuvoorschriften heen, zoals voor afvalverwerking en geluidsoverlast. Daarnaast kun je natuurlijk extra maatregelen nemen om je Bed & Breakfast meer eco te maken. 

Denk aan gescheiden afvalinzameling, een biologisch ontbijt, zo min mogelijk voedselverspilling, waterbesparende kranen en groene energie. Kleine maatregelen rondom duurzaamheid hebben vaak een groot effect.

6. B&B: wel of geen alcohol?

Het kan zijn dat een gast 's avonds voor het eten een borrel bestelt. Of iemand wil tijdens een barbecue graag zijn hamburger wegspoelen met een biertje. Dat is geen probleem, zolang je als eigenaar maar wel beschikt over een geldige drank- en horecavergunning. 

Dan mag je wettelijk gezien alcoholische dranken verkopen. Deze vergunning kun je aanvragen bij jouw gemeente.

7. B&B: stel hygiënecode op

Wellicht ga je jouw klanten straks ook een vers ontbijtje op bed brengen. Die kans is best groot, want in de meeste gevallen wordt er in een B&B ook eten en drinken bereid voor de gasten.

Je hebt daarvoor een geldig HACCP-plan nodig. Zo laat je zien te werken volgens een goedgekeurde hygiënecode. Hiermee doe je alles om bijvoorbeeld voedselvergiftiging te voorkomen. 

HACCP staat voor 'Hazard Analysis Critical Control Points'. Het is een analyse van kritische punten waarop je extra moet letten.

8. B&B: kindvriendelijk (of juist niet)

Bedenk of je graag gezinnen met kinderen wilt ontvangen. En zo ja: wat je hen biedt aan faciliteiten. Kies alleen speeltoestellen met een erkend veiligheidskeurmerk, zoals Tüv.

Heb je een groot speeltoestel voor meer dan drie kinderen? Dan moet je dit toestel ook jaarlijks door een instantie laten keuren. Een logboek bijhouden is niet verplicht. Wel is het handig om bij te houden als er bijvoorbeeld een ongelukje is gebeurd of als iets gerepareerd of vernieuwd is. 

B&B De Nachtdijk

Leestip! Weten hoe het er in de praktijk aan toegaat om een succesvol B&B te runnen? Lees dan dit interview met Gijs en Ellen de Kok van B&B De Nachtdijk.

9. B&B: stel nachtregister op en houd dit bij

Als je via jouw Bed & Breakfast overnachtingen aanbiedt, dan ben je in bepaalde gevallen ook verplicht om een doorlopend nachtregister bij te houden. Jouw gemeente kan deze gegevens namelijk nodig hebben voor het heffen van toeristenbelasting.

10. B&B: maatregelen tegen legionella

Heeft het pand van jouw Bed & Brakfast in het bestemmingsplan van de gemeente een logiesfunctie? Of heeft de locatie een woonfunctie en kunnen er meer dan vijf personen bij jou overnachten?

Dan ben je verplicht om legionellapreventiemaatregelen te treffen. Legionella is een gevaarlijke infectie van de luchtwegen. Deze bacteriën kunnen zich onder meer ontwikkelen in leidingwater en (zwem-)badwater. Ook een hottub of jaccuzzi leveren risico's op. 

11. B&B: Reserveringssoftware

Als B&B-ondernemer kun je vandaag de dag eigenlijk niet zonder reserveringssoftware. Zo'n all-in-one-pakket neemt een hoop werk voor je uit handen. Met deze software heb je één handig overzicht met alle lopende reserveringen. Dat biedt veel voordelen.

  • Je ziet in de digitale agenda in één oogopslag hoe het is gesteld met de bezetting.
  • Je weet welke gasten al hebben ingecheckt.
  • Alle betalingen staan netjes op een rij. 
  • Facturen sturen gebeurt automatisch.
  • Het opstellen van bevestigingsmailtjes hoeft niet meer, dat doet de software. 
  • Je bent minder tijd kwijt aan de administratie

Reserveringssoftware zorgt voor veel gemak en verkleint de kans op fouten. 

Ook belangrijk om te weten:
Zet je je Spotify-zondagochtendmuziek aan in de ontbijtruimte waar je jouw gasten het ontbijt serveert. Dan valt die speellijst ineens onder de regels voor afspelen in het openbaar.

Je moet daarvoor een licentie aanvragen bij Buma en Sena. Ook tv-kijken is niet zonder licentie toegestaan. Als je een controle krijgt, kan de boete hoog oplopen. 

12. B&B: informatie- en gastenboek

Het is een heerlijke start van het verblijf: je geeft je gasten een warm welkom met een boek of map vol leuke tips over wat je in de buurt kunt doen.

Let wel op: Stichting Reprorecht incasseert vergoedingen voor het kopiëren uit boeken, tijdschriften, kranten en andere publicaties.

Als jij bijvoorbeeld voor een brochure van jouw B&B kopieën gaat maken uit auteursrechtelijk beschermde werken, zul je daarover jaarlijks een vaste vergoeding moeten betalen aan deze stichting. Lees er meer over: Reprorecht voor ondernemers: zo werkt het.

13. Verhuren via Airbnb

Het is tegenwoordig erg populair om een kamer te verhuren via Airbnb. Dit online platform brengt huurders en gasten bij elkaar. Je kunt zelf je prijzen bepalen, Airbnb brengt 3% per reservering in rekening.

Lees ook

Een eigen horecabedrijf in 12 stappen
Starten vanuit loondienst in 7 stappen
Een bedrijfsplan in 10 stappen

Bijgewerkt op: 21-06-2020

Wat vind je van dit artikel?

x110
x25

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Ondernemingsplan maken

Een goed ondernemersplan schrijven is de eerste stap naar een succesvolle start van jouw bedrijf. In een bedrijfsplan maak je jouw plannen concreet en breng je kansen en eventuele obstakels in kaart.

In de artikelen op deze pagina lees je alles over het maken van een businessplan. Hierbij komen ook de volgende tips van pas:

Meest gelezen op IkGaStarten:

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.653 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.