marieke

Interview l 'Werk aan verbinding met je klant'

Floris Venneman, oprichter van Venterprise is expert op het gebied van business development en online strategie. Hij adviseert, geeft lezingen en onderneemt. "Mijn advies is altijd: focus! Alleen doe ik het zelf vervolgens niet."

"Ik had de grote mond en mijn zakenpartner bouwde websites." Zo omschrijft Floris Venneman zijn eerste schreden als ondernemer. Hij was pas veertien toen hij samen met een vriend een bedrijfje oprichtte. Van studeren zou nooit meer iets komen. Na drie pogingen hield hij de schoolbanken voor gezien. "Ondernemerschap vond ik veel leuker", vertelt hij. "Ik leer het wel in de praktijk, dacht ik." En dat gebeurde ook.

Wat is de belangrijkste les die u heeft geleerd?

"Dat je zelf moet bedenken wat "succes hebben" voor jou betekent. Je moet bij jezelf blijven. Als dat groot groeien is, en een groot kantoor, prima. Moet je dat vooral doen. Op een gegeven moment zat ik alleen maar in de auto, omdat ik in Groningen woonde en vooral in de Randstad werkte. Ik had nergens tijd meer voor, leefde ongezonder en ongezonder. Dat was ik na een tijdje zo zat dat ik naar Haarlem ben verhuisd. Nu heb ik tijd om ook eens op de bank te zitten en ik sport veel. Dat vind ik ook belangrijk."

Wat is hier de link met uw ondernemerschap?

"Ik zie ondernemers steeds maar bezig met de waan van de dag, zodanig dat ze het grotere plaatje niet meer zien. Ik heb natuurlijk makkelijk praten; ik heb geen hypotheek, niet vier kinderen en geen zieke kat. Dat is een luxe positie, weet ik ook wel. Maar je moet je als ondernemer blijven aanpassen aan nieuwe ontwikkelingen. Blijf niet als een konijn in de koplampen staren, maar kom in beweging als er iets in je markt verandert. Wat betekenen technologische veranderingen voor jouw zaak? Hoe veranderen klanten hun zoek- en koopgedrag?"

Help, we moeten ook iets met social media, roept men dan?

"Ja, en dan gaat men als een gek op 29 borden schaken. Een schot hagel afvuren. Alsof dat de heilige graal is. Al doe ik het zelf misschien niet met al mijn verschillende bezigheden, toch zeg ik: focus! Het gaat erom dat je je klanten blijft volgen, dat je ze echt kent, en dat je nieuwe klanten leert kennen. Waar houden zij zich op? Wat zijn hun behoeften? Laatst vroeg een fysieke winkel mij om advies. Zijzelf hadden al het idee dat ze, als ze zo zouden doorgaan, over tien jaar niet meer zouden bestaan. Vroeger hadden ze vooral ruimte nodig voor de voorraad, en een stel sterke jongens. Maar een grote voorraad is niet meer nodig. Het gaat om verbinding met je klanten."

Wat moet u daar dan mee?

"Werken aan een meer duurzame relatie met je klanten. Minder schreeuwen en pushen om iets nu te verkopen, maar meer lange termijndoelen nastreven. En: stoppen met drie kilo oud papier door de brievenbus duwen. Niemand zit meer te wachten op folders. Ga zelf de wereld in om je markt te verkennen."

De ondernemerstips van Floris Venneman

  1. Stel uzelf zo nu en dan de vraag: ben ik nog op de goede weg?
  2. Pak uw kansen; wachten op het juiste moment heeft geen zin
  3. Doe wat u goed kunt en besteed de rest uit
Gepubliceerd op:
30-05-2012

Wat vind je van dit artikel?

x3
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Veel (startende) ondernemers vragen zich af: is een ondernemingsplan echt nodig? Een bedrijfsplan is niet verplicht, maar blijkt in veel gevallen wel onmisbaar. IkGaStarten brengt in kaart wanneer je wat op papier moet zetten. Met handige tips, short-cuts en een voorbeeldplan.

Bedrijf starten zonder ondernemingsplan: is dat handig?
Bedrijf starten zonder ondernemingsplan: is dat handig?

Als ondernemer hoop je dat klanten of opdrachtgevers straks bij jou een product of dienst afnemen (en niet bij de concurrent). Met behulp van de marketingmix leer je hoe jij de doelgroep het best kunt benaderen.

Voeg een marketingmix toe aan je ondernemingsplan
Voeg een marketingmix toe aan je ondernemingsplan

Ondernemingsplan maken

Een goed ondernemersplan schrijven is de eerste stap naar een succesvolle start van jouw bedrijf. In een bedrijfsplan maak je jouw plannen concreet en breng je kansen en eventuele obstakels in kaart.

In de artikelen op deze pagina lees je alles over het maken van een businessplan. Hierbij komen ook de volgende tips van pas:

Meest gelezen op IkGaStarten:

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.817 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.