Kapperszaak beginnen: wat zijn de regels?

Bijgewerkt op 08 september 2020
6 min  leestijd
65.386
Image
Kapperszaak starten Ilse van den Boom

Je wilt een eigen kapsalon gaan beginnen. Een mooie stap! Met de juiste voorbereiding nemen je kansen op een succesvolle eigen kapperszaak snel toe. Deze checklist helpt je een handje.

In dit artikel vind je een stappenplan voor het starten van een eigen kapsalon. Ben je benieuwd naar een specifiek onderwerp? Klik dan op de onderwerpen hieronder om direct naar dat thema te springen.

1. Kapsalon starten? Doe eerst marktonderzoek

In veel gevallen ben je niet de eerste kapperszaak in jouw stad of dorp. Daarom is het allereerst noodzakelijk om marktonderzoek te doen. Zo kun je erachter komen of er in de omgeving en bij jouw doelgroep wel voldoende behoefte is aan een nieuwe kapsalon.

Je kunt dan meteen ontdekken of het verstandig is om je te specialiseren. Misschien is er bij jou in de buurt wel ruimte voor een kinderkapper of een kapsalon die zich speciaal richt op het knippen en stijlen van Afro-haar?

2. Ondernemingsplan schrijven

Om een vliegende start te maken als ondernemer, schrijf je eerst een ondernemingsplan. Met een gedegen ondernemingsplan breng je namelijk alle kansen, concurrentie en potentiële klanten uitgebreid in kaart.

Zo krijg je niet alleen beter inzicht in de markt en jouw bedrijf, maar maak je ook jouw plannen concreet en zie je of deze haalbaar zijn.

Startkapitaal nodig?

Zeker als je startkapitaal nodig hebt - dat geldt voor de meeste kapperszaken - en op zoek bent naar investeerders, dan is een bedrijfsplan een absolute must.

Laat je plan dan ook controleren door een deskundige, zoals een boekhouder of expert op het gebied van bedrijfsfinanciering.

Ondernemingsplan voorbeeld

Vind je het lastig om jouw idee op papier te zetten? Leg er dan eens een goed voorbeeld van een bestaand ondernemingsplan naast. Gebruik dit gratis ondernemingsplan voorbeeld voor zzp'ers.

3. Franchise of eigen kapperszaak?

Wil je een eigen kapsalon beginnen of je aansluiten bij een franchise? Allebei de vormen hebben voor- en nadelen:

 • Zo is het als starter fijn dat je binnen een franchise kunt rekenen op intensieve begeleiding en andere ondersteuning.
 • Een unieke kapsalon daarentegen geeft je weer meer vrijheid.

Er komt best wat bij kijken wanneer je je wilt aansluiten bij een bestaande formule. Dat lees je in dit artikel over de franchising.

Bij het starten van je kapperszaak moet je ook de juiste rechtsvorm bepalen. Op de website van brancheorganisatie Koninklijke Algemene Nederlandse Kappersorganisatie (ANKO) vind je aanvullende informatie.

4. Inschrijven bij de KvK

Iedere startende ondernemer is verplicht z'n bedrijf in te schrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). Apart inschrijven bij de Belastingdienst is niet nodig, omdat de KvK deze gegevens na jouw inschrijving direct doorgeeft aan de fiscus.

Het is wel slim om je in te lezen over de belastingen voor ondernemers, zodat je weet wat je op dat gebied te wachten staat.

Voorbeeld ondernemingsplan zzp

Hulp nodig bij je ondernemingsplan?

Deze gratis voorbeelden van de Rabobank helpen jou met het maken van een goede start.

Download gratis voorbeeld

5. Bedrijfspand voor je kapsalon

Dan is er nog het vinden van de juiste locatie voor jouw kapperszaak. Misschien heb je al een pand op het oog, misschien nog helemaal niet. Besef wel dat als je uiteindelijk het perfecte bedrijfspand gevonden hebt, je het pand niet zomaar met jouw kappersschaar in de hand mag betrekken.

Breng eerst een bezoek aan de gemeente en informeer naar de toekomst van deze locatie. Hoe zit het bijvoorbeeld met:

 • Een schonegrondverklaring
 • Het bestemmingsplannen
 • Milieuvergunningen

Huisstijl ontwikkelen

Als je eenmaal toestemming van de gemeente hebt om op deze plek een kapsalon te starten, kun je aan de slag met de inrichting en het ontwikkelen van je huisstijl.

Dit kun je zelf doen (dat is uiteraard goedkoper), maar een professionele interieurstylist heeft er wellicht meer kijk op.

Het is aan jou om te bepalen of dit de investering waard is. Uiteraard is in het geval van een franchise het uiterlijk en huisstijl van jouw kapperszaak vooraf bepaald.

6. Kapperstarieven bepalen

Het bepalen van de tarieven is een belangrijke en moeilijke taak voor iedere startende ondernemer. Dit onderdeel maakt bovendien deel uit van het financiële plan.

Om de juiste prijs te bepalen, moet je een inschatting maken van de maandelijkse kosten. Aan de hand daarvan kun je berekenen wat jouw benodigde omzet is om break-even te draaien of winst te maken.

Houd hierbij rekening met een aantal zaken:

 • Kosten voor het bedrijfspand
 • Personeel
 • De inkoop
 • Afschrijvingen
 • Verzekeringen 
 • Belastingen

Rabo SmartPin voor (thuis)kappers

Met de Rabo SmartPin app en een mobiele kaartlezer verander je jouw telefoon of tablet in een betaalautomaat. Zo kunnen jouw klanten met veilig pinnen en is de betaling snel afgehandeld. Handig wanneer je vaak bij klanten thuis komt om ze te knippen.

Kapster Ilse van den Boom rijdt al een poosje rond in haar Haartruck. Rabo Smartpin past dan ook perfect in haar nieuwe mobiele leven:

"Het is zo makkelijk en vooral goedkoop. Daarnaast is het pinnen een service waar je als ondernemer tegenwoordig niet meer zonder kunt."

En dat het bieden van deze extra service ook tot meer omzet kan leiden, daar kan Ilse over meepraten.

"Vooral op festivals waar mensen alleen muntjes en een pinpas bij zich hebben, zijn mensen blij verrast als ze kunnen pinnen. Kunnen ze toch hun haar laten opsteken, geknipt worden of een lekker haarproduct kopen."

7. Zakelijke administratie opzetten

De boekhouding is het minst favoriete klusje van veel ondernemers. Toch is het erg belangrijk, het geeft je namelijk inzicht krijgt in de actuele financiën van jouw kapperszaak. Ook zijn hieraan de nodige fiscale regels verbonden.

Zonder goede administratie kun je geen aanspraak maken op handige aftrekposten zoals de startersaftrek en investeringsaftrek. Dat scheelt je veel geld.

8. Personeel aannemen

Het aannemen van gediplomeerde kappers voor je kapperszaak heeft de nodige voordelen. Zo kun je met een aantal werknemers aanzienlijk meer klanten helpen en kan jouw personeel je ondersteunen bij andere zaken in de kapsalon.

Werknemers kosten geld; ook in een maand waarin je minder omzet draait, zul je de volledige salarissen moeten uitbetalen.

Als werkgever krijg je bovendien te maken met aanvullende belastingen en premies. Een goedkopere oplossing kan zijn om een deel gediplomeerde kappers aan te nemen en voor een deel leerlingen in dienst te nemen.

9. Verzekeringen afsluiten

In welke sector je ook een bedrijf start, als ondernemer loop je altijd risico's op (het veroorzaken van) persoonlijke en bedrijfsschade. Daarom is het afsluiten van bepaalde verzekeringen noodzakelijk.

Denk aan een goede (bedrijfs)aansprakelijkheid-, arbeidsongeschiktheid en brandverzekering. Vergeet ook niet een regeling te treffen voor je pensioen.

10. Website maken

Als franchisenemer kun je de website van het overkoepelende kappersbedrijf waarvoor je werkt gebruiken. Maar als je een eigen kapsalon bent gestart, moet je niet vergeten om een eigen website te (laten) maken.

Klanten maken tegenwoordig voornamelijk nog via internet kennis met jouw bedrijf. Benut ook de online advertentiemogelijkheden om jouw kapperszaak onder de aandacht te brengen bij de doelgroep, bijvoorbeeld op Facebook.

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening: 5 voordelen!

Zakelijke rekening nodig of twijfel je nog?

Bekijk de 5 voordelen

Lees ook

Vind het perfecte bedrijfspand in 5 stappen
De juiste doelgroep bepalen doe je zo
Een bedrijfsplan in 10 stappen

Meer over bedrijfsplan

Meer over bedrijfsplan