Kapperszaak beginnen: wat zijn de regels?

Kapperszaak beginnen: wat zijn de regels?

Waarop moet een ondernemer letten die een eigen kapperszaak wil beginnen? Tegen welke problemen kan hij aanlopen en met welke overheidsregels krijgt hij te maken? Dat lees je in deze checklist: een kapsalon starten.

1. Marktonderzoek doen

In veel gevallen zul je niet de eerste kapperszaak in jouw stad of dorp zijn. Daarom is het allereerst noodzakelijk om een marktonderzoek te doen, zodat je erachter komt of er in de omgeving en bij jouw doelgroep wel voldoende behoefte is aan een nieuwe kapsalon.

Dankzij een marktonderzoek kun je ook ontdekken of het verstandig is om je te specialiseren: misschien is er bij jou in de buurt wel ruimte voor een kinderkapper of een kapsalon die zich speciaal richt op het knippen en stijlen van Afro-haar?

2. Ondernemingsplan schrijven

Om een vliegende start te maken als ondernemer, is het schrijven van een ondernemingsplan noodzakelijk. Met een gedegen businessplan breng je namelijk alle kansen, concurrentie en potentiële klanten uitgebreid in kaart.

Zo krijg je niet alleen beter inzicht in de markt en jouw bedrijf, maar maak je ook jouw plannen concreet en zie je of deze haalbaar zijn.

Zeker als je startkapitaal nodig hebt - dat geldt voor de meeste kapperszaken - en op zoek bent naar investeerders is een bedrijfsplan bovendien een absolute must. Vind je het lastig om jouw idee op papier te zetten? Leg er dan eens een goed voorbeeld van een bestaand ondernemingsplan naast.

Hier kun je een gratis voorbeeldplan voor zzp'ers downloaden.

3. Franchise of eigen zaak?

De keuze of je een eigen kapsalon wilt beginnen of onder de vlag van een franchisemerk wilt fungeren, kan best lastig zijn. Zowel het starten binnen een bekende franchise (denk aan: Ami Kappers, Cosmo, Kinki, Hairmaxx etc.), als het openen van een eigen zaak heeft voor- en nadelen.

Zo is het als starter fijn dat je binnen een franchise kunt rekenen op intensieve begeleiding en andere ondersteuning, maar geeft een unieke kapsalon je weer meer vrijheid.

Lees hier wat er komt kijken bij het openen van een franchiseonderneming.

4. Inschrijven bij de Kamer van Koophandel

Iedere startende ondernemer is verplicht zijn bedrijf in te schrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). Apart inschrijven bij de Belastingdienst is niet nodig, omdat de KvK deze gegevens na jouw inschrijving direct doorgeeft aan de fiscus.

Het is overigens wel raadzaam om je in te lezen over de belastingen voor ondernemers, zodat je weet wat je op dat gebied te wachten staat.

Bij het starten van een bedrijf moet je ook de juiste rechtsvorm bepalen. Op de website van brancheorganisatie Koninklijke Algemene Nederlandse Kappersorganisatie (ANKO) vind je aanvullende informatie

5. Bedrijfspand zoeken

De zoektocht naar de juiste locatie voor jouw kapperszaak kan lang of kort duren, maar als je uiteindelijk het perfecte bedrijfspand gevonden hebt, mag je het pand niet zomaar met jouw kappersschaar in de hand betrekken.

Breng eerst een bezoek aan de gemeente en informeer naar de toekomst van deze locatie: hoe zit het bijvoorbeeld met eventuele schonegrondverklaringen, bestemmingsplannen en milieuvergunningen?

Als je eenmaal toestemming van de gemeente hebt om op deze plek een kapsalon te starten, kun je aan de slag met de inrichting en het ontwikkelen van de huisstijl.

Dit kun je zelf doen (dat is uiteraard goedkoper), maar een professionele interieurstylist heeft er wellicht meer kijk op. Het is aan jou om te bepalen of dit de investering waard is.

Uiteraard is in het geval van een franchise het uiterlijk en huisstijl van jouw kapperszaak vooraf bepaald.

6. Tarieven bepalen

Het bepalen van de tarieven is een belangrijke en moeilijke taak voor iedere startende ondernemer.

Dit onderdeel maakt bovendien deel uit van het financiële plan.

Om de juiste prijs te bepalen, moet je een inschatting maken van de maandelijkse kosten, zodat je aan de hand daarvan kunt berekenen wat jouw benodigde omzet is om break even te draaien of winst te maken.

Houd hierbij rekening met bijvoorbeeld kosten voor het bedrijfspand, personeel, de inkoop, afschrijvingen, verzekeringen, belastingen etc.

7. Administratie opzetten

Iedere ondernemer draagt zorg voor de administratie van zijn onderneming. Dit is erg belangrijk, want afgezien van het feit dat je zo inzicht krijgt én houdt in de actuele financiën van jouw kapperszaak, zijn hieraan ook de nodige fiscale regels verbonden.

Indien het werken met cijfers niet jouw grootste talent is, kun je het bijwerken van de administratie uitbesteden aan een boekhouder. Maar zelfs dan is het van belang om regelmatig met deze adviseur om de tafel te gaan zitten, zodat je ten allen tijde weet hoe jouw kapsalon ervoor staat.

Lees meer over het opzetten van een bedrijfsadministratie.

8. Personeel aannemen

Het aannemen van gediplomeerde kappers voor jouw kapperszaak heeft de nodige voordelen. Zo kun je met een aantal werknemers aanzienlijk meer klanten helpen en kan jouw personeel je ondersteunen bij andere zaken in de kapsalon.

Werknemers kosten geld; ook in een maand waarin je minder omzet draait, zul je de volledige salarissen moeten uitbetalen.

Als werkgever krijg je bovendien te maken met aanvullende belastingen en premies. Een goedkopere oplossing kan zijn om een deel gediplomeerde kappers aan te nemen en voor een deel leerlingen in dienst te nemen.

Lees hier waar je rekening mee moet houden bij het aannemen van personeel.

9. Verzekeringen afsluiten

In welke sector je ook een bedrijf start, als ondernemer loop je altijd risico's op (het veroorzaken van) persoonlijke en bedrijfsschade. Daarom is het afsluiten van bepaalde verzekeringen noodzakelijk.

Denk aan een goede (bedrijfs)aansprakelijkheid-, arbeidsongeschiktheid en brandverzekering. Vergeet ook niet een regeling te treffen voor je pensioen.

In dit artikel lees je alles over relevante verzekeringen voor starters.

10. Website maken

Als franchisenemer kun je de website van het overkoepelende bedrijf waarvoor je werkt gebruiken, maar als je een eigen kapsalon bent gestart, moet je niet vergeten om een eigen website te (laten) maken.

Klanten maken tegenwoordig voornamelijk nog via internet kennis met jouw bedrijf. Benut ook de online advertentiemogelijkheden om jouw kapperszaak onder de aandacht te brengen bij de doelgroep, bijvoorbeeld op Facebook.

Rabo SmartPin voor (thuis)kappers

Met de Rabo SmartPin app en een mobiele kaartlezer verander je jouw telefoon of tablet in een betaalautomaat. Zo kunnen jouw klanten met veilig pinnen en is de betaling snel afgehandeld. Handig wanneer je vaak bij klanten thuis komt om ze te knippen.

Kapster Ilse van den Boom rijdt sinds het voorjaar van 2016 rond in haar Haartruck. Rabo Smartpin past dan ook perfect in haar nieuwe mobiele leven:

"Het is zo makkelijk en vooral goedkoop. Daarnaast is het pinnen een service waar je als ondernemer anno 2017 niet meer zonder kunt."

En dat het bieden van deze extra service ook tot meer omzet kan leiden, daar kan Ilse over meepraten. "Vooral op festivals waar mensen alleen muntjes en een pinpas bij zich hebben, zijn mensen blij verrast als ze kunnen pinnen. Kunnen ze toch hun haar laten opsteken, geknipt worden of een lekker haarproduct kopen."

Lees ook

De juiste doelgroep bepalen doe je zo
Een bedrijfsplan in 10 stappen
Een rechtsbijstandverzekering afsluiten: wanneer verstandig?
Een eigen praktijk in 10 stappen
Vind het perfecte bedrijfspand in 5 stappen
8 manieren om branche- en marktonderzoek te doen

Bijgewerkt op: 29-12-2017

Wat vind je van dit artikel?

x35
x6

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Ondernemingsplan maken

Een goed ondernemersplan schrijven is de eerste stap naar een succesvolle start van jouw bedrijf. In een bedrijfsplan maak je jouw plannen concreet en breng je kansen en eventuele obstakels in kaart.

In de artikelen op deze pagina lees je alles over het maken van een businessplan. Hierbij komen ook de volgende tips van pas:

Meest gelezen op IkGaStarten:

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

  • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
  • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
  • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten kosteloos in je mailbox.

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 3.455 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.