In 8 stappen een kapperszaak beginnen, de regels in 2024

Bijgewerkt op 07 januari 2024
9 min  leestijd
74.950
Auteur: Redactie

Wil jij jouw eigen kapsalon beginnen? Met de juiste voorbereiding vergroot je de kans op een succesvolle eigen kapperszaak. In 8 stappen helpen we je op weg.

Wil je een eigen kapsalon beginnen, maar weet je niet precies hoe je dat moet aanpakken? In dit artikel vind je een stappenplan voor het starten van een eigen kapsalon. Ben je benieuwd naar een specifiek onderwerp? Klik dan op één van de onderstaande onderwerpen.

 1. Inschrijven bij de KvK
 2. Ondernemingsplan schrijven
 3. Een bedrijfspand vinden voor je kapsalon
 4. Kapperstarieven bepalen
 5. Zakelijke administratie opzetten
 6. Juiste verzekeringen afsluiten
 7. De juiste betaalmethoden
 8. Marketingstrategie formuleren

Kapsalon beginnen in 2024?

Het aantal kappers in Nederland groei al jaren gestaag. In de laatste vijf jaar is het aantal met zo'n 5 duizend toegenomen: van zo'n 26 duizend in 2018 tot bijna 31 duizend in 2023. 

Volgens CBS-gegevens zijn er zo'n 31 duizend kapperszaken in Nederland, waarvan iets meer dan 24,5 duizend eenmanszaken. 

Belangrijk om je te onderscheiden

In veel gevallen ben je niet de eerste kapperszaak in jouw stad of dorp. Daarom is het allereerst noodzakelijk om marktonderzoek te doen. Zo kun je erachter komen of er in de omgeving en bij jouw doelgroep wel voldoende behoefte is aan een nieuwe kapsalon.

Je kunt dan meteen ontdekken of het verstandig is om je te specialiseren. Misschien is er bij jou in de buurt wel ruimte voor een kinderkapper of een kapsalon die zich speciaal richt op het knippen en stijlen van afrohaar?

1. Inschrijven bij de KvK

Iedere Nederlandse onderneming start bij de KvK. Het is in Nederland wettelijk verplicht om jouw kappersbedrijf in te schrijven bij het handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK) en de Belastingdienst. 

Inschrijven in het Handelsregister van de KVK kost eenmalig € 75,-. De inschrijfkosten kun je alleen (digitaal) betalen met pinpas, mobiel of creditcard. Na inschrijving worden jouw gegevens automatisch doorgegeven aan de fiscus. Je hoeft jouw onderneming dus niet nog eens actief aan te melden bij de Belastingdienst.

Het is wel slim om je in te lezen over de belastingen voor ondernemers, zodat je weet wat je op dat gebied te wachten staat.

2. Ondernemingsplan schrijven voor jouw kapperszaak

Om een vliegende start te maken als ondernemer, schrijf je eerst een ondernemingsplan. Met een gedegen ondernemingsplan breng je namelijk alle kansen, concurrentie en potentiële klanten uitgebreid in kaart.

Met een ondernemingsplan krijg je niet alleen beter inzicht in de markt en jouw bedrijf, maar maak je jouw plannen concreet en zie je of deze haalbaar zijn.

Startkapitaal nodig?

Voor veel kapperszaken geldt dat je startkapitaal nodig hebt, voor de aanschaf van de juiste kapperstools. In dat geval is een bedrijfsplan een absolute must, zodat je duidelijk in kaart hebt wat je precies nodig hebt. Laat je plan ook controleren door een deskundige, zoals een boekhouder of expert op het gebied van bedrijfsfinanciering.

Vind je het lastig om jouw idee op papier te zetten? Begin dan met een goed voorbeeld van een bestaand ondernemingsplan naast. Gebruik dit gratis voorbeeld van een ondernemingsplan voor zzp'ers.

Zorg voor de juiste materialen en uitstraling

Scharen, kammen, borstels, tondeuses, trimmers en föhns: voor kappers zijn de juiste tools onmisbaar. Maar het draait niet alleen om de juiste spullen. Zorg ook voor passende bedrijfskleding, voorzien van een herkenbaar logo. 

Eigen kapperszaak of toch een franchise?

Wil je een eigen kapsalon beginnen of je aansluiten bij een franchise? Allebei de vormen hebben voor- en nadelen. Zo is het als starter fijn dat je binnen een franchise kunt rekenen op intensieve begeleiding en andere ondersteuning.Een unieke kapsalon daarentegen geeft je weer meer vrijheid.

Er komt best wat bij kijken wanneer je je wilt aansluiten bij een bestaande formule. Dat lees je in dit artikel over de franchising.

Bij het starten van je kapperszaak moet je ook de juiste rechtsvorm bepalen. Op de website van brancheorganisatie Koninklijke Algemene Nederlandse Kappersorganisatie (ANKO) vind je aanvullende informatie.

Voorbeeld ondernemingsplan zzp

Hulp nodig bij je ondernemingsplan?

Deze gratis voorbeelden van de Rabobank helpen jou met het maken van een goede start.

Download gratis voorbeeld

3. Bedrijfspand én huisstijl voor jouw kapsalon

Het juiste bedrijfspand is de volgende must voor jouw kapperszaak. Misschien heb je al een pand op het oog, misschien nog helemaal niet. Besef wel dat als je uiteindelijk het perfecte bedrijfspand gevonden hebt, je het pand niet zomaar met jouw kappersschaar in de hand mag betrekken.

Informeer eerst bij de gemeente naar de toekomst van deze locatie. Hoe zit het bijvoorbeeld met:

 • Een schonegrondverklaring
 • Het bestemmingsplan
 • Milieuvergunningen

Huisstijl ontwikkelen

Als je eenmaal toestemming van de gemeente hebt om op deze plek een kapsalon te starten, kun je aan de slag met de inrichting en het ontwikkelen van je huisstijl. Dit kun je zelf doen (dat is uiteraard goedkoper), maar een professionele interieurstylist heeft er wellicht meer kijk op.

Het is aan jou om te bepalen of dit de investering waard is. Uiteraard is in het geval van een franchise het uiterlijk en huisstijl van jouw kapperszaak vooraf bepaald.

4. Bepaal het tarief voor jouw kapperszaak

Het bepalen van de tarieven is een belangrijke en moeilijke taak voor iedere startende ondernemer. Om de juiste prijs te bepalen, moet je een inschatting maken van de maandelijkse kosten. Aan de hand daarvan kun je berekenen wat jouw benodigde omzet is om break-even te draaien of winst te maken.

Houd hierbij rekening met een aantal zaken:

 • Kosten voor het bedrijfspand
 • Personeel
 • De inkoop
 • Afschrijvingen
 • Verzekeringen 
 • Belastingen

De gangbare kapperstarieven in 2024

Ben jij benieuwd welke prijs zelfstandige schildersbedrijven rekenen voor hun diensten? Of wil je weten of jouw tarief overeenkomt met wat andere professionals rekenen? Dit zijn de tarieven volgens Loonwijzer.

Beroep Minimum uurtarief Maximum uurtarief
Kapper € 15 € 30

5. Administratie opzetten en bijhouden voor jouw kapperszaak

Om het overzicht te houden in alle inkomsten en uitgaven en te weten of je in aanmerking komt voor fiscale voordelen, is het zaak om een goede bedrijfsadministratie op te zetten. Wij raden aan om deze gegevens vanaf het begin goed bij te houden met boekhoudsoftware.

Boekhouder of accountant inhuren

Ben je geen held met cijfers? Overweeg dan om jouw administratie uit te besteden aan een professionele boekhouder of accountant. Dit vinden sommige starters een (te) kostbare investering, maar het is er wel een die zich op de lange termijn kan uitbetalen.

Een boekhouder of accountant is beter op de hoogte van de laatste fiscale regels en kan zo maximaal voordeel halen uit jouw aangiftes.

Zakelijke rekening afsluiten

Met een zakelijke rekening voorkom je dat je handmatig privé en zakelijk van elkaar moet scheiden. Dat levert je tijdswinst op en zorgt voor een véél gemakkelijkere aangifte bij de Belastingdienst.

Met een privérekening die je zakelijk gebruikt lopen zakelijke en privétransacties door elkaar. Met een zakelijke rekening gaat je administratie dus veel sneller. 

6. Sluit de juiste verzekeringen af

In welke sector je ook een bedrijf start, als ondernemer loop je altijd risico's op (het veroorzaken van) persoonlijke en bedrijfsschade. Dat geldt evengoed voor kappers. Daarom is het afsluiten van bepaalde verzekeringen noodzakelijk.

 • Aansprakelijkheidsverzekering: voor letselschade (aan personen) of materiële schade (aan spullen). 
 • Inventarisverzekering: voor schade door brand, inbraak, diefstal, het weer of vandalisme.
 • De arbeidsongeschiktheidsverzekering: voor het beschermen van je inkomen als je arbeidsongeschikt raakt.
 • Bedrijfsaansprakelijkheid: voor schade die jij, je medewerkers of je producten veroorzaken.
 • Beroepsaansprakelijkheid: voor schade door beroepsfouten. 

7. Zorg voor de juiste betaalmethoden voor jouw kapperszaak

Of je nu je eigen kapperszaak aan huis hebt, jouw klanten in een bedrijfspand verwelkomt of klanten aan huis bezoekt - met de Rabo SmartPin app en een mobiele kaartlezer verander je jouw telefoon of tablet in een betaalautomaat. Zo kunnen jouw klanten met veilig pinnen en is de betaling snel afgehandeld. 

Betaalmethoden voor kappers

Je kunt natuurlijk ook gebruik maken van andere betaalmethoden. De meest gebruikte optie in Nederland is pinnen, maar je kunt ook gewoon met contant geld betalen.

Welke mix van betaalmethoden je ook kiest, kijk vooral naar wat het beste bij jou past. Jouw keuze hangt vooral af van de manier waarop jij je producten of diensten levert en de voorkeuren van je klanten.

8. Marketingstrategie voor jouw kapsalon

Als kapper is het belangrijk dat je jouw salon op de juiste manier voorziet van een marketingstrategie. Zorg ervoor dat jouw klanten je herkennen en vertrouwen. 

Het is daarom belangrijk dat je elke nieuwe klant als een potentiële ambassadeur behandelt: mond-tot-mond reclame is een goede vorm van marketing voor de meeste kappers.

Maak een marketingplan

Denk na over hoe jij je doelgroep wilt bereiken in jouw eigen marketingplan. Wat wil je vertellen over jouw unieke kapsalon? En welke kanalen ga je gebruiken om jouw verhaal de wereld in te sturen?

Klanten maken tegenwoordig voornamelijk nog via internet kennis met jouw bedrijf. Benut ook de online advertentiemogelijkheden om jouw kapperszaak onder de aandacht te brengen bij de doelgroep, bijvoorbeeld op Facebook.

Wil je personeel aannemen?

Het aannemen van gediplomeerde kappers voor je kapperszaak heeft de nodige voordelen. Zo kun je met een aantal werknemers aanzienlijk meer klanten helpen en kan jouw personeel je ondersteunen bij andere zaken in de kapsalon.

Werknemers kosten geld; ook in een maand waarin je minder omzet draait, zul je de volledige salarissen moeten uitbetalen.

Eigen kapsalon beginnen: meest gestelde vragen

 • Hoe kom je aan klanten als je een eigen kapsalon wilt beginnen? Door je kapsalon onder de aandacht te brengen van je doelgroep, bijvoorbeeld door een marketingstrategie voor jezelf op te stellen.
 • Is een kapper een vrij beroep? Ja, het kappersvak is een vrij beroep. Je hebt dus geen vakdiploma nodig. Natuurlijk is het wel handig om bepaalde vaardigheden onder de knie te hebben, zeker om klanten tevreden te houden.
 • Hoe bepaal je een kapperstarief? Om de juiste prijs te bepalen, moet je een inschatting maken van de maandelijkse kosten. Aan de hand daarvan kun je berekenen wat jouw benodigde omzet moet zijn.

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening: 6 voordelen!

Zakelijke rekening nodig of twijfel je nog?

Bekijk de 6 voordelen

Lees ook

Vind het perfecte bedrijfspand in 5 stappen
De juiste doelgroep bepalen doe je zo
Een bedrijfsplan in 10 stappen

Meer over bedrijfsplan

Meer over bedrijfsplan
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten